3 probleme frecvente în timpul sarcinii şi cum le gestionezi
Sarcina este o perioadă de nouă luni care poate veni pentru multe femei cu diverse neplăceri şi probleme de sănătate, de la greţuri, la dureri de spate şi picioare umflate. Este recomandat să consulţi medicul dacă nu te simţi bine, iar, în acelaşi timp, poţi încerca şi diverse remedii şi metode simple şi naturale. Iată mai jos trei dintre cele mai frecvente probleme care pot apărea în timpul sarcinii şi cum să le gestionezi.
Durerile de spate
În timpul sarcinii, foarte multe femei se confruntă cu dureri în regiunea lombară, sacroiliacă sau în partea inferioară a spatelui. Durerile de spate nu sunt normale, dar sunt frecvente, mai degrabă din cauza unor factori mecanici, cum ar fi modificările posturale - centrul de greutate se deplasează în faţă, ceea ce poate pune o presiune pe vertebre -, postura proastă şi asimetria pelvină, care apare în funcţie de cum se dezvoltă sarcina. Iată câteva sfaturi:
- Cel mai important lucru este să rămâi activă, cu excepţia cazului în care medicul ţi-a recomandat altceva. În general, sunt de evitat sporturile care presupun risc de coliziune sau cădere. Pe de altă parte, înotul şi activitatea fizică în apă sunt recomandate în timpul sarcinii.
- Cursurile prenatale de yoga pentru gravide, spre exemplu. sunt, de asemenea, foarte potrivite, pentru că lucrează asupra muşchilor stabilizatori şi ajută la reducerea durerii.
- Osteopatia este o metodă manuală non-invazivă prin care se îmbunătăƫeşte fiziologia întregului organism. În osteopatie sunt folosite o serie de tehnici ca mobilizarea ţesuturilor moi, manipularea articulaţiilor, rearticularea, întinderea. Metoda este foarte utilă pentru problemele posturale din timpul sarcinii şi de după naştere, dar şi pentru alte neplăceri care pot apărea în această perioadă, precum durerile lombare, arsurile la stomac şi instabilitatea sacroiliacă.
- Masajul prenatal, efectuat de un specialist, este, de asemenea, indicat, pentru că ajută la relaxarea muşchilor.
- Nu în ultimul rând, atunci când durerea în regiunea sacroiliaca este severă, purtarea unei centuri pelviene poate ajuta. Dacă durerea persistă, nu ezita să ceri sfatul specialistului.
Arsurile la stomac
Foarte frecvente în timpul sarcinii, arsurile la stomac sunt extrem de neplăcute, multe femei având chiar probleme în a se alimenta corect. Arsurile stomacale apar mai ales în trimestrul al doilea şi se pot intensifica pe măsură ce sarcina înaintează. Pentru a ameliora simptomele refluxului gastric, încearcă să:
- distanţezi mesele cât mai mult posibil, pentru a nu ingera o cantitate prea mare de alimente în acelaşi timp.
- mănânci ananas, un fruct care poate contribui la combaterea durerilor de stomac. Acesta poate fi consumat în sarcină în pofida unor păreri populare care circulă, respectiv că înmoaie colul uterin şi ar putea declanşa prematur naşterea.
- consumi scorţişoară şi ghimbir, foarte eficiente în ameliorarea aceste simptome.
- eviţi alimentele bogate în grăsimi, picante, acide şi cele care fermentează, precum ciocolata, oţetul, murăturile, ceaiul, cafeaua etc.
Durerile de cap
Durerile de cap sunt frecvente în timpul sarcinii, iar problema este că nu se pot administra prea multe medicamente pentru a le îndepărta, exceptând paracetamolul, în doza recomandată de medic. Dacă suferi de dureri de cap, iată câteva sfaturi:
- Este foarte importantă hidratarea, iar în timpul sarcinii cantitatea de lichide consumată trebuie să fie mai mare decât în mod obişnuit.
- Infuzia de ghimbir este utilă contra greţurilor, dar are şi proprietăţi antiinflamatorii, putând reduce durerile de cap.
- Un masaj în zona cefei ar putea fi, de asemenea, util, pentru că unele migrene pot fi provocate de musculatura contractată.
- Contrar unor păreri din popor, consumul de cafea, cu condiţia să nu se facă excese, ba chiar să se micşoreze cantitatea, este recomandat în timpul sarcinii, mai ales dacă viitoarea mamă obişnuia să bea înainte. Dacă se opreşte brusc consumul de cafea, riscul de apariţie a durerilor de cap este ridicat.
Nu toată lumea este imună la stres, dar, în timpul sarcinii, trebuie să încerci mereu să te calmezi şi să te relaxezi cât mai mult posibil. Pentru a face acest lucru, este recomandat priveşti lucrurile pozitiv şi mai uşor, să te odihneşti şi să râzi.
Sursa foto: Clinica Eliade