Cum tratezi corect durerea de cap în sarcină

1 durere cap sarcina jpg jpeg

Durerile de cap apărute în perioada în care eşti însărcinată sunt frecvente şi n-ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Totuşi, dacă persistă, iar remediile simple nu te ajută să le calmezi, este cazul să ceri sfatul medicului specialist care urmăreşte evoluţia sarcinii.

Sarcina provoacă mai multe modificări importante în organism, iar o parte din ele poate duce la apariţia unor neplăceri precum durerile de cap. Este vorba despre modificările hormonale, despre creşterea volumului de sânge, precum şi postura incorectă cauzată de greutatea corporală crescută pe măsură ce sarcina avansează. Cauza exactă a durerii de cap în timpul sarcinii poate varia în funcţie de trimestrul în care te găseşti.

De ce apar

În primul trimestru de sarcină, corpul unei femei trece prin mai multe schimbări drastice într-un timp scurt. Corpul primeşte un aflux mare de hormoni care poate duce la apariţia durerilor de cap. În al doilea şi al treilea trimestru, scade riscul de a suferi de dureri de cap din cauza modificărilor hormonale, deoarece corpul s-a adaptat deja la modificări până în acest stadiu al sarcinii. Cu toate acestea, unele femei continuă să se confrunte cu ele pe tot parcursul sarcinii. În ultimele săptămâni de sarcină, durerile de cap se pot datora luării în greutate, creşterii tensiunii arteriale, insomniei ori dietei prea stricte.   

Hipertensiunea, cauză posibilă

Hipertensiunea arterială este o problemă frecventă în perioada sarcinii. Îngrijorează medicii, deoarece se poate ajunge la ceea ce se numeşte preeclamsie, o creştere bruscă a tensinii arteriale după 20 de săptămâni de sarcină. Preeclampsia creşte riscul multor complicaţii, inclusiv convulsii şi accident vascular cerebral, şi poate reduce fluxul de oxigen către făt. Un simptom comun al preeclampsiei este durerea de cap care nu dispare, la care se adaugă vederea înceţoşată sau cu pete, greaţa, vărsăturile, creşterea bruscă în greutate, durerile abdominale, umflarea feţei sau a membrelor.

Ce-i de făcut?

În multe situaţii, remediile obişnuite pot ajuta la calmarea unei dureri de cap ivite în timpul sarcinii. Ajută aplicarea unei comprese reci sau calde pe zona dureroasă, timp de 10 minute. De asemenea, se poate face o baie caldă. Odihna, un masaj al capului şi distanţarea de ecranele de orice fel s-au dovedit utile multor gravide care au avut dureri de cap.

   

Atenţie la analgezice!

În timpul sarcinii, este esenţial să se evite medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene fără prescripţie medicală, cum sunt ibuprofenul sau aspirina, întrucât acestea cresc riscul de a naşte copii cu anomalii congenitale. Chiar şi paracetamolul (acetaminofen) este controversat, cu toate că mulţi specialişti îl consideră sigur dacă este luat o perioadă scurtă de timp, circa 3 zile, nu mai mult de 2-3 ori pe zi. Unele studii indică faptul că acest medicament poate provoca tulburări de spectru autism sau tulburare de deficit de atenţie şi hiperactivitate la copii. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări înainte ca experţii să poată face afirmaţii generale.

Evită factorii care o declanşează!

Dacă durerile de cap revin adesea, încearcă să identifici situaţiile care favorizează durerile de cap. Oboseala, anumite mirosuri, setea, scăderea nivelului de zahăr din sânge (hipoglicemie), prezenţa într-un loc zgomotos sau supraîncălzit pot da dureri de cap, deci ai grijă să le eviţi. Odihneşte-te şi ieşi la o plimbare, la aer proaspăt, dacă este posibil. Te va ajuta să te relaxezi, mai ales că stresul, agitaţia, neliniştile pot influenţa şi ele persistenţa durerilor.

Info

39% dintre femei se confruntă cu dureri de cap în timpul sarcinii sau în primele zile după naştere

Sfat

Evită automedicaţia şi consultă-ţi medicul ginecolog înainte de a lua orice medicament!

Citeste si: Anemia în sarcină poate fi evitată! Ce să ştii

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Recomand femeilor însărcinate să ceară permisiunea prealabilă a medicului care le urmăreşte sarcina pentru orice medicament, fie şi pentru o banală durere de cap sau de măsea. În primul trimestru de sarcină, în mod deosebit, administrarea medicamentelor fără recomandare medicală creşte riscul apariţiei malformaţiilor fetale, în acest perioadă formându-se organele, iar pericolul pentru făt este crescut. Viitoarele mame nu trebuie să uite nicio secundă de faptul că orice medicament ajunge în sângele ei şi mai apoi la făt, prin intermediul placentei.