Cum se poate întări imunitatea copiilor

1 2 jpg jpeg

Pregăteşte-i cinci porţii de fructe şi legume pe zi!

O alimentaţie sănătoasă reprezintă baza pentru un sistem imunitar puternic. Morcovii, roşiile, ardeiul gras, broccoli, spanacul, merele, portocalele, kiwi, sunt alimente excelente pentru creşterea şi susţinerea imunităţii. Nucile, alunele, fasolea, lintea şi năutul sunt bogate în vitamina A, B2, B6, zinc şi seleniu, care ajută la întărirea sistemului imunitar.

Dacă nu ştii ce cantitate de fructe şi legume e suficientă, specialiştii recomandă ca aceasta să fie stabilită în funcţie de vârsta şi de activitatea fizică a copilului. Acesta poate mânca de-a lungul unei zile între 1 ceaşcă şi 1 ceaşcă şi jumătate de fructe proaspete şi între 1 ceaşcă şi 2 ceşti şi jumătate de legume crude şi fierte.

Asigură-te că micuţul tău doarme bine!

Somnul este esenţial pentru toată lumea, indiferent de vârstă, şi cu atât mai mult pentru copii, care se află în plină creştere. Specialiştii consideră că un copil trebuie să doarmă între 10 şi 14 ore pentru a se dezvolta corespunzător şi pentru a nu-i scădea imunitatea. De asemenea, e bine ca în camera copilului să fie întuneric complet: întunericul stimulează producţia de melatonină, care acţionează ca un antioxidant puternic.

Învaţă-l că igiena este foarte importantă!

Fii un model pentru copilul tău în ce priveşte igiena corporală. Învaţă-l că, pentru a fi sănătos, trebuie să facă baie zilnic, să se spele pe dinţi de două ori pe zi şi pe mâini după ce vine de la joacă, înainte să mănânce şi după ce merge la toaletă. Poţi chiar să îi pui în baie o sticluţă colorată de săpun lichid pe care să o folosească doar el.

Încurajează-l să facă mişcare!

Mulţi copii nu au nevoie de un imbold pentru a fi activi, însă e bine ca energia să le fie canalizată într-un sport pe care să-l practice regulat. În plus, tu, ca părinte, poţi face mişcare împreună cu el. Înotul, tenisul sau ciclismul sunt activităţi care îi vor creşte imunitatea şi, în plus, îi vor oferi ocazia de a petrece timp de calitate cu părinţii.

Scoate-l la soare!

Mulţi copii au deficit de vitamina D3 tocmai pentru că îşi petrec timpul doar în spaţii închise, fără să simtă soarele pe pielea lor. De câte ori ai ocazia, ieşi cu cel mic la plimbare prin parcuri, păduri sau în zona rurală şi lasă-l să se caţere şi să alerge în voie. Nu doar imunitatea îi va creşte, ci şi forţa fizică.

Fii afectuos cu el!

O îndrumare care nu necesită multe prezentări: copilul nu are nevoie de jucării scumpe cât are nevoie să simtă că e iubit, apreciat şi îngrijit. Un copil vesel şi relaxat, care se simte în siguranţă, este un copil al cărui sistem imunitar are numai de câştigat.