Nu mai este demult o noutate faptul că în fiecare zi intrăm în contact cu multe substanţe toxice, pe care le inspirăm odată cu aerul, le asimilăm prin alimente, sau care reuşesc pur şi simplu să pătrundă în corpul nostru prin porii pielii. Dar, corpul nostru este în mod natural capabil să se detoxifieze şi, astfel, să-şi protejeze organele de efectele nocive ale acestor toxine.

Cu toate acestea, dacă expunerea la aceste substanţe toxice este foarte mare (cum se întâmplă în zilele noastre), pot fi utile detoxifierile vizate, chiar şi cele manuale, cum ar fi drenajul limfatic.

Ce este sistemul limfatic şi ce rol are acesta?

Sistemul limfatic este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului imunitar şi, de asemenea, pentru procesul de detoxifiere a corpului nostru. Mai exact? Rolurile principale ale sistemului limfatic sunt de a colecta excesul de lichid din ţesuturi, de a-l purifica şi de a-l aduce înapoi în sânge. Acest rol este important, deoarece multe substanţe scapă continuu din capilarele sanguine în ţesuturile din jur.

Când sistemul limfatic nu reuşeşte să colecteze aceste lichide în exces, acestea se pot acumula, pot provoca umflături şi pot creşte riscul de infecţie. Un sistem limfatic eficient ne ajută să ne apărăm corpul împotriva germenilor precum bacterii, viruşi şi ciuperci care pot provoca boli. Din fericire, un sistem limfatic eficient funcţionează silenţios în fundal, menţinându-ne sănătoşi.

Cum funcţionează şi cum ajută drenajul limfatic?

Drenajul limfatic manual este o tehnică care este de ceva vreme foarte populară şi utilizată în toată Europa, adesea recomandată şi de către medici pentru rezolvarea unor patologii minore. Această tehnică funcţionează într-un mod foarte ritmic şi delicat, favorizând fluxul limfatic în toate ţesuturile corpului. Nu este o tehnică dureroasă, ci mai degrabă una foarte plăcută şi relaxantă, care nu provoacă niciun fel de roşeaţă pe piele, şi care se realizează fără a utiliza niciun tip de ulei sau cremă.

Drenajul limfatic are la bază o tehnică de aplicare a presiunii asupra corpului. Această procedură non- invazivă asigură o regenerare şi o apărare eficientă a organismului, ameliorează inflamaţia ţesuturilor şi calmează durerea provocată de efort sau de accidente. ”, aflăm de la dr. Otilia Oprişan balneolog în cadrul Afrodita Resort&Spa din Băile Herculane.

Masajul limfatic ajută la accelerarea îndepărtării deşeurilor şi toxinelor dintr-un sistem limfatic lent. Acest tip de masaj poate ajuta şi la prevenirea umflăturilor după o accidentare sau după o intervenţie chirurgicală. De asemenea, oferă un impuls important sistemului imunitar. Rezultatul? Capacitatea acestuia de a combate bolile şi virusurile, de a elimina toxinele şi deşeurile, de a reduce inflamaţia, de a filtra lichidul limfatic şi sângele, îmbunătăţind sănătatea. Ajută astfel la purificare, decongestionare şi, în cazul edemului (sau al unei acumulări de lichide), la reducerea durerii şi umflăturii.

Iată câteva dintre avantajele drenajului limfatic:

 • Întăreşte sistemul imunitar;
 • Ameliorează senzaţia de  greutate şi umflarea din cauza congestiei de lichide;
 • Este util împotriva retenţiei de apă în timpul sarcinii şi în perioada menstruală;
 • Eficace împotriva celulitei;
 • Promovează relaxarea prin ameliorarea stresului;
 • Reduce umflarea şi hematoamele apărute după o intervenţie chirurgicală;
 • Poate ajuta în caz de sinuzită cronică şi cefalee;
 • Îi ajută pe cei care suferă de boli autoimune.

În ce situaţii este recomandat masajul limfatic? Unele dintre condiţiile care pot beneficia de masajul de drenaj limfatic includ:

 • Picioare sau braţe umflate din cauza retenţiei de lichide;
 • Fibromialgie şi lupus;
 • Sindromul oboselii cronice.
 • Depresie şi anxietate;
 • Dezechilibre hormonale şi emoţionale;
 • Acumularea de grăsime de celulită;
 • Infecţii recurente, cum ar fi răcelile, gripa, amigdalita, sinusurile şi infecţiile fungice.

Care este durata unei sesiuni de masaj limfatic? Şedinţele de masaj limfatic variază de la 30 la 90 de minute, în funcţie de afecţiunea tratată. Totuşi, pentru o  sesiunea iniţială de masaj limfatic se recomandă ca aceasta să fie de 60 de minute pentru a stimula fluxul limfatic. Acest lucru va stimula drenajul într-un singur membru. Dacă se tratează mai mult de două membre, se recomandă iniţial o consultaţie de 90 de minute, în funcţie de cum răspunde fiecare pacient la un astfel de masaj.”, adaugă balneologul.

Există şi contraindicaţii ale drenajului limfatic? „Desigur! Contraindicaţiile apar atunci când fluxul limfatic crescut poate deveni dăunător. Contraindicaţiile pot fi absolute sau relative. Medicul poate ignora contraindicaţiile relative dacă găseşte motive întemeiate, dar contraindicaţia absolută nu poate fi ignorată.”, punctează dr. Otilia Oprişan.

Iată care sunt contraindicaţii absolute: Inflamaţia acută - cauzată de bacterii, viruşi şi otrăvuri este contraindicată. Ţesuturile vor fi roşii, fierbinţi şi dureroase, cu congestie însoţită de febră. Drenajul limfatic va împinge aceste substanţe în canalele limfatice înainte ca organismul să aibă şansa de a le elimina. În acest fel, substanţele toxice pot fi răspândite în tot corpul. Cel mai bine este să aştepţi câteva zile până când starea este acută şi corpul a avut şansa de a curăţa zona; Tumori maligne: există teama de a răspândi cancerul; Tromboza: poate duce la fluctuaţia cheagurilor de sânge în sistemul circulator; Probleme majore ale inimii: dacă inima nu funcţionează pe deplin, edemul poate fi limfodinamic din cauza lipsei de revenire venoasă;

Indicaţii sau precauţii conexe: Probleme cu rinichii: consultă medicul înainte de tratament; Astm bronşic: acest lucru poate stimula nervul vag cauzând un atac; Probleme tiroidiene: fără tratament în jurul gâtului; Medicaţie: teama de a creşte doza prin drenarea spaţiilor interstiţiale; Chimioterapie: frica de a creşte doza prin drenarea spaţiilor interstiţiale; Primele trei luni de sarcină: frică de avort spontan; Splina eliminată: se recomandă mai întâi o sesiune mai scurtă.