Bolile venerice care se tratează în cuplu. Ce efecte are lipsa tratamentului

1 boli venerice jpg jpeg

Infecţiile cu transmitere sexuală nu au simptome de multe ori. Este bine de ştiut că, în absenţa tratamentului, ele pot cauza diverse probleme precum infertilitate. Gonoreea, chlamydia, sifilisul şi tricomoniază se numără printre bolile de care ambii parteneri de cuplu trebuie să se trateze.

Peste 1 milion de noi cazuri de boli venerice apar zilnic la nivel global. Şi, dacă nu se administrează tratamentul corespunzător, dintr-un moment frumos, petrecut în doi, se poate ajunge la pierderea vederii, infertilitate, probleme neurologice sau transmiterea infecţiei de la mamă la făt şi naşterea acestuia cu diverse defecte congenitale. Nimeni nu-şi doreşte aşa ceva! Tocmai de aceea trebuie ştiut că te poţi vindeca de chlamydia, gonoree, sifilis şi tricomoniază. Tot ce trebuie să faci e să te testezi după un contact sexual neprotejat şi, în cazul unui rezultat pozitiv, să urmezi tratamentul prescris de medic. Fără jenă, fără întârziere şi cu încrederea că tratamentele actuale te pot scăpa de tot disconfortul simţit.

Bolile cu transmitere sexuală se transmit  prin contact sexual, fie el vaginal, anal sau oral. Nicio infecţie venerică nu se ia prin îmbrăţişări, strănut, o strângere de mână sau împărţirea mâncării şi a băuturii. Tratament au cele provocate de bacterii (gonoreea, sifilisul şi chlamydia), ciuperci sau paraziţi (tricomonaza) şi mai puţin infecţiile cauzate de virusuri (precum papilomavirusul uman - HPV, herpesul genital sau HIV-ul), care nu pot fi decât ţinute sub control cu medicaţie adecvată, dar nu vindecate complet.

Chlamydia    

Una dintre cel mai des întâlnite infecţii cu transmitere sexuală la femei, mai ales la cele tinere, infecţia cu chlamydia poate afecta şi bărbaţii. Singurul mod prin care poţi afla dacă ai vreo boală venerică e să-ţi faci testul. Cel mai adesea nu există simptome, însă, când apar, urinarea dureroasă poate fi un semn clar al infecţiei genitale. De asemenea, poţi avea scurgeri vaginale sau uretrale, ulcere genitale sau durere abdominală. Lăsată netratată, chlamydia afectează sistemul genital, tractul urinar, dar şi ochii. Tratamentul constă în administrarea de antibiotice, însă infecţia poate reveni chiar şi după un tratament de succes.

Tricomoniaza

Este cea mai comună boală venerică dintre toate cele curabile extistente. Trichomonas vaginalis este parazitul care locuieşte în tractul genital şi este transmis prin actul sexual. Din păcate, parazitul poate infecta zone neacoperite de prezervativ, aşadar acesta nu te protejează 100%. Atât femeile, cât şi bărbaţii pot face tricomoniază şi, la fel de bine, pot transmite altora fără să ştie măcar să sunt infectaţi. Simptomele, atunci când apar, constau în mâncărimi genitale, scurgeri de culoare gălbuie sau verzuie, la femei, roşeaţă la nivelul penisului şi dureri în timpul actului sexual. O simplă analiză te poate clarifica dacă ai sau nu infecţia, iar tramentul este antibioticul prescris de ginecolog sau urolog.  

Sifilisul şi gonoreea

Netratat, sifilisul poate lăsa urme permanente şi grave, precum leziuni pe creier, pierderea vederii şi paralizia. Această boală venerică are 3 stadii – în prima etapă, apar ulceraţiile, apoi erupţia cutanată şi umflarea ganglionilor limfatici, iar, în ultima fază, pot fi afectate creierul, inima şi alte organe vitale. La primele semne ale bolii sau suspiciuni că poţi fi infectat, testează-te şi, în caz pozitiv, începe tratamentul cât mai repede posibil. Este prescrisă pentru tratarea sifilisului. Gonoreea, în schimb, este tratată cu 2 medicamente, iar unul dintre ele dezvoltă deja rezistenţă destul de mare la infecţia cauzată de o bacterie. Lăsată netratată, boala duce la inflamarea uterului şi la infertilitate.

Citeste si: Ce boli se pot transmite prin sexul oral

Ştiai că...

...gonoreea a devenit din ce în ce mai rezistentă la tratamentul cu antibiotice?