Boala Perthes, mult mai des intâlnita la baieti

1 boala perthes jpg jpeg

Osteocondrita primitiva a soldului sau boala Perthes afecteaza mai ales copiii intre 3 si 7 ani. Aproximativ 85% dintre copii sunt baieti.

Boala Perthes este o afectiune caracterizata prin necroza ischemica a capului femural care apare in copilarie. Medicii atrag atentia ca toti copiii care acuza disconfort si dureri in zona membrelor inferioare sau schiopateaza, evita sa alerge, sa se joace si nu pot explica exact ce ii doare si nu stiu sa defineasca disconfortul, trebuie tinuti sub observatie medicala si atent controlati. Cu atat mai mult cu cat se observa ca durerea sau schiopatarea se accentueaza la finalul zilei. De asemenea, ar trebui suspectata boala Perthes cand copilul a avut episoade repetate de sinovita de sold sau are o intarziere dovedita a varstei osoase.

Cum se detecteaza boala Perthes

Odata ajuns la medic, diagnosticul se pune dupa ce se iau probe biologice. Se efectueaza radiografie de bazin normala si teste sangvine, care pot evidentia inflamatii in corp. Radiografia va scoate la iveala procesul osteocondritic al capului femural, chiar si cand semnele de debut sunt greu sesizabile – doar un specialist poate citi radiografia cat mai corect.

In multe cazuri, scintigrafia osoasa ofera mai multe detalii despre evolutia afectiunii. Suplimentar, radiografia de fata a bazinului are capacitatea de a furniza informatii despre fazele osteocondritei soldului, si anume faza de condensare (nucleul cefalic este mai opac, pastreaza uneori mult timp aspectul normal, anatomic, alteori incepe sa se deformeze), faza de fragmentare (nucleul se vede fragmentat), faza de reconstructie ( nucleul incepe sa se remineralizeze sa-şi regaseasca forma, desi cel mai adesea ramane deformat, largit; acest lucru poate genera uzura si coxartroza precoce pe sold). Fazele sunt surprinse radiografic si reprezinta evolutia bolii pe o perioada de 3-5 ani.

In ce consta tratamentul

In functie de cat de rapid este stabilit diagnosticul, se prescrie tratamentul, care, de obicei dureaza un an, un an si jumatate. Rar este nevoie de o perioada de timp mai mare pentru vindecare. In majoritatea cazurilor, tratamentul consta in descarcarea soldului prin tehnici de kinetoterapie, uneori şi cu indicatie chirurgicala. Un program de exercitii kinetoterapeutice efectuat zilnic dezvolta articulatia coxofemurala (induce o vascularizatie adecvata efortului) si are capacitatea de a remodela armonios pe toata perioada cresterii, pentru ca procesul osteocondritic odata declansat dureaza mai multi ani.

La copii sub 5 ani speranta terapeutica nu cuprinde interventia chirurgicala, dar interventia kinetica trebuie facuta serios, intr-un centru profesionist.

foto: fineartamerica.com