Aşa eviţi iritaţiile când porţi mască!

1 masca chirugicala jpg jpeg

Prevenim răspândirea virusului care a cucerit lumea purtând mască şi respectând regulile sanitare. Însă masca, indiferent de materialul din care este confecţionată, poate favoriza apariţia iritaţiior şi a eczemelor. Îţi spunem ce e de făcut pentru a-ţi proteja pielea.

Alege măşti care asigură o protecţie eficientă împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2, care să fie aprobate de dermatologi, şi ai mai multă grijă de piele. O rutină zilnică de la care să nu te abaţi te poate ajuta să previi rănile, iritaţiile şi alte probleme ale pielii, cum este „mascneea“, cuvânt obţinut din termenele: mască şi acnee. Nu în toate cazurile purtarea măştii creează un mediu propice dezvoltării acneei, dar cu siguranţă este o reacţie adversă şi trebuie luată în considerare.

Cine e predispus la eczeme

Cu toţii suntem expuşi riscului de a dezvolta probleme ale pielii când nu igienizăm masca, o purtăm mai multe zile la rând şi o atingem frecvent, dar sunt categorii de persoane mai predispuse la suferinţe ale pielii. Aici intră cei cu rozacee, acnee, dermatită atopică, alergii, sensibilitate la umezeală sau la aer uscat.

În plus, pielea din jurul nasului, al gurii şi al obrajilor, zona acoperită de mască, este foarte delicată şi, din acest motiv, în ultimele luni a crescut număul de cazuri de dermatită periorală – afecţiune inflamatoare acută a pielii feţei.

Curăţă şi hidratează zilnic pielea

Pielea uscată este favorizată şi de purtarea măştii. Dar dacă aplici o cremă hidratantă asiguri un strat protector pielii şi împiedici uscarea ei. Este indicat ca produsul să conţină ceramide, pentru că acestea conferă hidratare de durată, protejează şi previn uscarea tenului. De asemenea, acidul hialuronic este benefic pentru piele şi, de asemenea, dimeticona, un agent antiiritant. Protejează-ţi şi buzele cu vaselină, pentru că e sezonul rece şi se usucă extrem de repede.

Renunţă la machiaj

Dacă porţi mască şi machiaj pe sub ea, riscul ca porii pielii să se umple cu reziduuri şi să apară acneea şi punctele negre este mare. Dacă este necesar să te machiezi, optează pentru produse non-comedogenice, care împiedică apariţia punctelor negre.

Evită produsele noi de îngrijire

O perioadă, este mai bine să nu încerci produse noi, despre care nu ştii dacă îţi pot irita pielea sau nu. Purtând masca, deşi pentru o perioadă scurtă de timp, poţi sensibiliza pielea. Ca să eviţi problemele pielii, nu folosi produse cu efect exfoliant, şi nici pe cele care conţin retinol, pentru că acesta este un ingrediente care poate produce iritaţii.

Poartă o mască potrivită pe chip

O altă măsură utilă în menţinerea sănătăţii pielii este să porţi o mască pe măsura feţei, nu prea mare, nici prea mică. Dacă este prea strânsă sau alunecă de pe faţă, tendinţa este să o aranjezi des şi să o contaminezi. O mască trebuie să aibă două straturi, de preferat stratul din interior, care intră în contact cu pielea, să fie din bumbac sau un material care permite respiraţia, şi nu unul cu nailon sau poliester.

Fă o pauză de 15 minute la fiecare 4 ore

Personalului medical, dar şi celor care sunt nevoiţi să stea cu masca pe figură mai multe ore li se recomandă pauzele de un sfert de oră la fiecare 4 ore. Bineînţeles, dacă acest lucru permite, dacă este în siguranţă să se renunţe la mască, de exemplu: în spaţii deschise, dacă sunt 2 metri distanţă până la altă persoană, în interiorul maşinii persoanale, dacă nu mai este nimeni în autoturism, acasă.