Analize de sânge necesare gravidei
Ai aflat că vei deveni mamă? În acest caz, este foarte important ca pe lângă controalele periodice la medicul ginecolog să faci şi câteva analize de sânge, pentru a fi sigură că, atât bebeluşul, cât şi tu, aveţi o stare de sănătate bună.
Teste indicate înainte de concepţie
Este bine să începi cu testele medicale dinainte de a rămâne însărcinată. Una dintre analizele recomandate de medici este hemograma. „Aceasta este utilă pentru că poate pune în evidenţă o anemie care trebuie tratată înainte de a încerca o concepţie. De asemenea, grupul sangvin şi Rh-ul trebuie determinate înainte de prima sarcină la ambii parteneri. Trebuie să se cunoască grupa de sânge în eventualitatea unor manevre obstetricale, iar Rh-ul, pentru un posibil tratament la a doua sarcină, în caz de incompatibilitate materno-paternă“, explică dr. George Vasilescu, medic primar obstetrică-ginecologie, Columna Medical Center, Bucureşti.
Pentru a preveni un posibil avort, determinarea anticorpilor sau antigenului Chlamydia (infecţie care nu prezintă simptome) reprezintă o analiză pe care trebuie s-o faci înainte de rămâne gravidă. Nedepistată la timp, aceasta poate duce la întreruperea evoluţiei sarcinii.
„Evaluarea funcţiei renale şi hepatice, calciul seric, metabolismul lipidic, timpul de coagulare, antigenii şi anticorpii de hepatita B şi C, serologia Listeria, Mycoplasma/Ureaplasma, toate au rolul de a descoperi eventuali factori de risc ai viitoarei sarcini“, completează medicul George Vasilescu.
Pericolul bolilor cu transmitere sexuală
Tot înainte de a rămâne însărcinată este important să se ia probe de sânge pentru bolile cu transmitere sexuală, cum sunt HIV /SIDA, sifilis, herpes. Descoperirea lor înainte de concepţie este vitală, pentru că aceste afecţiuni se pot transmite şi la făt. Sifilisul şi HIV-ul pot îmbolnăvi bebeluşul încă din uter, în timp ce alte boli, cum sunt Chlamydia şi gonoreea, îl pot infecta în timpul naşterii.
Bolile cu transmitere sexuală pot cauza şi o serie de complicaţii, inclusiv naşterea prematură, infecţii oculare (de la gonoree şi Chlamydia) sau pot avea consecinţe mai grave, cum este naşterea unui copil mort (din cauza sifilisului).
Ce complicaţii se pot depista
Pe lângă controlul de specialitate, repetarea unor analize de sânge, cum sunt cele pentru anemie, este vitală. În plus, săptămânile 24-28 de sarcină medicul recomandă un test de toleranţă la glucoză pentru a vedea dacă gravida a dezvoltat diabet gestaţional. Această formă de diabet specifică sarcinii apare din cauza hormonilor secretaţi de placentă, care interferă cu capacitatea insulinei de a controla glicemia.
În trimestrul al 3-lea de sarcină, gravida trebuie să facă unele analize de sânge care pot depista preeclampsia. Aceasta complicaţie se caracterizează prin valori mari ale tensiunii arteriale şi prin pierderi de proteine prin urină. Netratată la timp, preeclampsia are consecinţe grave, atât pentru mamă, cât şi pentru copil, cum sunt lipsa fluxului sangvin la nivelul placentei sau desprinderea placentei. Mai mult, se poate agrava prin eclampsie (mama are convulsii care pun în pericol atât viaţa ei, cât şi a bebeluşului).
Sfatul specialistului
Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrică-ginecologie, Columna Medical Center, Bucureşti
Înainte de obţinerea unei sarcini, determinarea imunităţii la rubeolă, toxoplasmă şi citomegalovirus asigură viitoarea gravidă că nu există, cel puţin din acest punct de vedere, riscul unor malformaţii fetale. În funcţie de fiecare caz în parte, se mai pot recomanda: teste genetice, analize de risc de trombofilie, mai ales la cuplurile care au experimentat pierderi de sarcină sau infertilitate. Toate aceste investigaţii au rolul de a depista eventualele probleme care ar putea dăuna evoluţiei unei sarcini.