Psiholog: Infidelitatea este simptomul unei relații care...

5 octombrie 2024   Sex & Dragoste

Una dintre cele mai provocatoare probleme cu care se confruntă o relație este infidelitatea unuia dintre parteneri.  

Psihologul Cerga Costinel ne-a vorbit mai multe despre acest subiect: 

"În privința infidelității apărute în cuplu încercăm să descifrăm atât din perspectiva cauzelor, cât și a instrumentelor de care ne putem folosi în gestionarea acestui eveniment relațional.

Cauzele apariției infidelității în cuplu sunt multiple și pot fi împărțite în mai multe categorii: cauze care țin de factorii de personalitate specifici fiecărui individ, probleme de comunicare, de conectare emoțională în cuplu sau incompatibilitate sexuală între parteneri.

Astfel, în privința factorilor de personalitate cu cea mai mare predispoziție la infidelitate, putem enumera nevrotismul, tendința persoanei de a se angaja în comportamente periculoase sau căutarea constantă a stimulării/noutății. De asemenea, anumite trăsături de personalitate aflate în deficit, precum abilitățile sociale sau conștiinciozitatea, pot fi factori favorizanți pentru infidelitate în cuplu. Fiecare vine cu propriile trăiri, credințe, experiențe, trăsături, iar în cadrul unei relații, atât carențele, cât și abilitățile persoanelor se întâlnesc.

Poate unele dintre cauzele cu cea mai mare prevalență în infidelitatea în cuplu sunt considerate a fi problemele de conectare emoțională între parteneri. Astfel de probleme apărute și nerezolvate, pot conduce în timp la alterarea relației până în punctul apariției unei relații extraconjugale.

De asemenea, există situații în care la baza infidelității stau cauze care țin de incompatibilitatea sexuală a partenerilor, traducându-se printr-o aparentă lipsă de interes a unuia dintre parteneri față de celălalt. În astfel de situații, în cele din urmă, se ajunge la scăderea satisfacției față de relație, ajungându-se în punctul în care se creează condițiile necesare apariției infidelității.

Infidelitatea reprezintă însă, de cele mai multe ori, simptomul unei relații care necesită atenție", explică psihologul Cerga Costinel.  

Vezi şi: De ce caută bărbaţii atenţia altor femei

Cum se comportă un infidel?

Printre semnele că partenerul este infidel se află modificările în atitudinea și comportamentul acestuia precum: schimbări în comunicare, interes crescut pentru aspect, mai mult timp petrecut departe de casă, schimbări de atitudine, minciuni, evitare, indiferenţă, schimbări în viața sexuală a cuplului, probleme cu banii, modificari în utilizarea tehnologiei (stă mai mult pe telefon) etc.

Dar, deși există anumite schimbări de comportament, acțiuni suspecte și întâmplări ciudate care pot susține bănuiala că există o problemă, niciunul dintre lucrurile enumerate mai sus nu garantează că partenerul înșală.

Potrivit psihologului Costinel Cerga „un individ aflat într-o relație se angajează într-o relație extraconjugală înainte de a rupe legăturile cu vechiul partener, din mai multe cauze și anume: un tipar de atașament anxios sau chiar dezorganizat, slaba conștientizare a problemelor din cuplu sau lipsa de motivație pentru a căuta soluții la insatisfacțiile din relație.”

@Shutterstock

Mai multe