Motivele pentru care este bine să ai o viaţă sexuală activă
În timpul sexului, se eliberează endorfine, care acționează ca analgezice naturale, calmând durerile. Foto: Shutterstock
Sexul nu este doar o activitate plăcută, care poate îmbunătăți starea de spirit și calitatea relației, dar poate oferi și numeroase beneficii sănătății fizice, mentale și emoționale.
Studiile sugerează că activitatea sexuală poate avea impact pozitiv, de la îmbunătățirea sistemului imunitar și a calității somnului, până la reducerea riscului de boli cardiovasculare și dureri cronice.
Poate proteja de îmbolnăvire
Există dovezi că activitatea sexuală și orgasmele pot ajuta corpul să dezvolte un răspuns imun mai puternic, facilitând combaterea infecțiilor și inflamațiilor. Un studiu din 2021 a arătat că persoanele care au relații sexuale de mai mult de 3 ori pe lună au șanse mai mici de a contracta o formă gravă de COVID-19, datorită creșterii concentrațiilor de leucocite și imunoglobuline, ambele fiind esențiale în lupta împotriva bolilor.
Ajută la normalizarea tensiunii
Deși actul sexual poate crește temporar ritmul cardiac și tensiunea arterială, pe termen lung poate contribui la reducerea riscului de hipertensiune. Acest lucru se datorează eliberării de endorfine, hormoni care îmbunătățesc starea de spirit și reduc durerea și stresul. Femeile aflate în relații sexuale satisfăcătoare pe termen lung au prezentat un risc semnificativ mai scăzut de hipertensiune.
Beneficii pentru inimă
Sexul este asociat cu o serie de efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare, inclusiv un risc redus de infarct, boli de inimă și accident vascular cerebral. Aceste beneficii pot fi atribuite eliberării constante de hormoni ai stării de bine precum endorfinele și oxitocina, precum și faptului că actul sexual servește ca formă de exercițiu, promovând circulația oxigenului în organism și reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Reduce anxietatea şi depresia
Activitatea sexuală regulată poate preveni apariția tulburărilor de anxietate și poate gestiona simptomele existente. Frecvența contactelor intime, orgasmele și satisfacția sexuală sunt toate asociate cu un risc mai scăzut de tulburări de dispoziție și anxietate, datorită combinației de factori fizici, cum ar fi creșterea nivelului de testosteron și endorfine, și factori emoționali, precum calitatea relației și efectul de reducere a stresului.
Sexul este asociat cu un risc redus de depresie, în special pentru femeile care au parte de sex satisfăcător în mod constant. Acest lucru se poate datora rolului mediator al hormonilor eliberați în timpul și după contactele intime, precum testosteronul și oxitocina, care contribuie la starea de bine.
Vezi şi: Psihiatru: „Depresia este asociată și cu anxietate, în mare majoritate a cazurilor”. Interviu
Somnifer natural
Sexul și somnul sunt într-o relație bidirecțională, calitatea somnului putând îmbunătăți funcționarea sexuală și viceversa. Un studiu din 2023 a arătat că atât bărbații, cât și femeile au raportat o îmbunătățire a calității somnului după sexul finalizat cu orgasm. Activitatea sexuală orgasmică reduce riscul de insomnie deoarece scade nivelul de cortizol, hormonul stresului, și stimulează eliberarea de prolactină, un hormon asociat cu ritmurile circadiene.
Tonifiere pelvină
Contracțiile repetate ale mușchilor pelvieni în timpul sexului contribuie la întărirea planșeului pelvin. Mușchii pelvieni mai puternici sunt asociați cu numeroase beneficii pentru sănătatea femeilor, precum îmbunătățirea controlului vezicii urinare și prevenirea prolapsului planșeului pelvin. De asemenea, întărirea planșeului pelvin poate îmbunătăți satisfacția sexuală, fiind asociată cu mai multe orgasme, excitare mai mare și mai puțină durere în timpul actului sexual.
Calmant pentru durerile de cap
Endorfinele eliberate în timpul sexului pot ameliora diverse tipuri de durere. În mod special, sexul poate ameliora migrenele sau durerile de cap. Un studiu observațional a arătat că 60% dintre participanții cu migrene cronice au raportat o ameliorare a durerii după activitatea sexuală.
Risc mai mic de cancer de prostată
Deși mecanismele nu sunt încă pe deplin înțelese, sexul frecvent (în special ejaculările) poate reduce riscul de cancer de prostată. Un studiu din 2016 a constatat că bărbații care ejaculau de peste 21 de ori pe lună aveau niveluri mai scăzute de antigen specific prostatic (PSA), care sunt asociate cu un risc redus de cancer de prostată pe termen lung.
Prevenirea atrofiei vaginale
Este o problemă care afectează multe femei după menopauză. Activitatea sexuală și excitarea cresc lubrifierea vaginală și fluxul sangvin către vagin, ambele ajutând la ameliorarea simptomelor atrofiei vaginale.