Ce tip de cancer are Pele? Aceeaşi formă a bolii a răpus-o şi pe Kirstie Alley

7 decembrie 2022   Vedete

Fostul mare fotbalist de origine braziliană a fost internat pe 29 noiembrie pentru o reevaluare a tratamentului. În ultimele zile, s-a observat o îmbunătăţire progresivă a stării sale de sănătate.

În septembrie 2021, legendarul Pele (82 de ani) a fost diagnosticat cu cancer de colon, aceeaşi boală cu care şi Kirstie Alley a fost diagnosticată recent.

În cazul lui Pele, medicii de la spitalul Albert Einstein de Sao Paulo, unde fostul fotbalist este tratat, au anunţat că starea lui se îmbunătăţeşte progresiv, mai ales în cazul infecţiei respiratorii pe care Pele a avut-o recent, informează Paris Match.

După ce a fost depistat cu cancer în septembrie anul trecut, lui Pele i-a fost îndepărtată o tumoră la colon, anunţă independent.co.uk. Familia lui Pele a negat recent informațiile conform cărora acesta se afla la sfârșitul vieții din cauza bolii sale, menţionează aceeaşi sursă.

Cum se manifestă cancerul de colon

Cancerul colorectal este o afecţiune în care celulele maligne (canceroase) se formează şi se înmulţesc necontrolat la nivelul colonului sau al rectului. Boala este cauzată de una sau mai multe mutaţii genetice care activează oncogenele, dezactivând genele tumorale supresoare. Prezenţa unui cancer de acest tip în familie, la rudele de gradul 1 creşte riscul unei persoane de a face boala. De asemenea, vârsta înaintată este un factor de risc.

Şi stilul de viaţă influenţează riscul de a face cancer colorectal. Obezitatea, sedentarismul, alimetaţia bogată în carne roşie şi alimente procesate, fumatul, consumul excesiv de alcool cresc probabilitatea de a face boala.  

Printre simptomele cancerului colorectal se numără:

· schimbări ale tranzitului – diaree sau constipație;

· prezența sângelui în scaun;

· disconfort abdominal – balonări, crampe;

· slăbit inexplicabil (peste 10% din greutate);

· lipsa poftei de mâncare;

· oboseala;

· senzația de golire incompletă a scaunului.

Depistată la timp, boala poate fi vindecată. De aceea, se recomandă efectuarea unei coloscopii după 50 de ani sau chiar mai devreme, dacă există cazuri în familie.

Vezi şi: În cât timp devin canceroşi polipii pe colon?

Mai multe