Este dieta ketogenică o modalitate sănătoasă de a slăbi? Medicul răspunde

8 iulie 2024   Nutriție

În trecut, dieta ketogenică era folosită pentru controlul glicemiei la pacienții cu diabet, dar s-a dovedit că este utilă și la slăbit. Această dietă are plusuri și minusuri, de care este bine să ții cont.

O definiție a dietei ketogenice ar putea fi aceasta: un regim bogat în grăsimi, care presupune ca mesele să fie alcătuite din 60% grăsimi, aproximativ 30% proteine și aproximativ 10% carbohidrați.

Pentru comparație, dieta occidentală medie are următoarel proporții: 30% grăsimi, 15% proteine și 55% carbohidrați.

Medicul nutriționist Denisa Turneanu explică: „În stările de deficit de carbohidrați, organismul va utiliza ca sursă alternativă de energie cei 3 corpi cetonici, rezultați din metabolismul acizilor grași. Această cetogeneză progresivă va determina eliminarea corpilor cetonici în aerul expirat (acetona) și în urină (cetonurie). Dacă este respectată cu strictețe, o dietă ketogenă va forța organismul să ardă grăsimile și să intre în cetoză. Fără o sursă de glucoză, creierul va arde cetonele din depozitele de grăsime.”

Potrivit medicului, „dieta ketogenă foarte scăzută în calorii, ca de altfel toate dietele care scad aportul caloric, duce la  pierderea în greutate, ceea ce se reflectă în îmbunătățirea diferiților markeri de sănătate și a comorbidităților asociate cu excesul de greutate (hipertensiunea arterială, dislipidemia, boala ficatului gras), permite o pierdere în greutate rapidă, dar există o oarecare variabilitate în răspuns și, de asemenea, un risc ridicat de recășting ponderal.”

Deoarece dieta keto presupune trecerea de la utilizarea glucozei, pe care carbohidrații o furnizează, la utilizarea cetonelor, pe care le produc grăsimile, pentru energie se pot produce aceste modificări în corp:

- Metabolismul se accelerează

- Foamea  dispare

- Masa musculară crelte

- Tensiunea arterială și profilul de risc pentru boli de inimă se îmbunătățesc.

Vezi şi: Aceste boli pot duce la îngrăşare! Medicul explică

Ce alimente sunt indicate

În cazul dietei keto se pune accentul pe grăsimile cu un amestec de proteine și puțini carbohidrați.

- Carne, inclusiv carne roșie, curcan și pui.

- Ouă 

- Avocado și ulei de avocado.

- Alte uleiuri sănătoase, inclusiv ulei de măsline extravirgin și ulei de cocos.

- Pește

- Unt și smântână.

- Nuci, semințele de in, nucile pecan și semințele de chia.

- Legume care au un conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi broccoli, spanacul, roșiile și castraveții.

- Brânzeturi neprocesate precum cheddar, gouda, parmezan și brânză de capră.

Este un regim sănătos?

Dacă ești supraponderal sau diabetic, această dietă te poate ajuta. Interesant este că dieta keto a fost inclusă în multe părți din lume în standardul de îngrijire pentru epilepsia rezistentă la tratament, folosită pentru a ajuta la atenuarea crizelor epileptice, în special la copii. Se crede că o combinație de conținut ridicat de grăsimi și conținut scăzut de zahăr are un efect asupra excitabilității creierului și, prin urmare, reduce convulsiile.

Dar medicii îi văd beneficiile și în alte afecțiuni neurologice. Dieta keto poate fi o intervenție puternică, în special pentru persoanele cu următoarele afecțiuni:

- Diabet de tip 2. Un studiu a constatat că a urma dieta keto timp de un an a inversat diabetul pentru până la 60% dintre participanți.

- Obezitate de gradul 3. Dacă indicele de masă corporală (IMC) este peste 40 sau dacă ai rezistență la insulină fără diabet de tip 2, dieta keto poate fi o strategie pe termen scurt pentru a reseta metabolismul.

- Unele cercetări sugerează că dieta keto ar putea ajuta și pe cei cu boala Alzheimer și autism.

Ce spune specialistul 

Dr. Denisa Turneanu, medic nutriționist, explică: "Dieta ketogenică este dezechilibrată din punct de vedere nutrițional prin aportul foarte scăzut de carbohidrați, putând avea ca efecte: tremuratul mâinilor, amețeli, transpirații bruște, palpitații, stare de slăbiciune, greață, constipație, respirație urât mirositoare. De asemenea, trebuie avut în vedere deficitul de vitamine, minerale și fibre alimentare.

Alimentația echilibrată și sănătoasă este săracă în sare, zahăr adăugat, ulei tropical, alcool și alimente procesate și este bogată în legume, fructe, cereale integrale și leguminoase. Proteinele pot fi luate din leguminoase, fructe oleaginoase, pește sau fructe de mare, carne slabă de pasăre și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Dieta ketogenă poate păcăli temporar creierul folosind grăsimi și proteine pentru a provoca sațietate cu un aport mai mic de calorii. După un timp, totuși, hormonii intestinali încep să contracareze pierderea în greutate cu o reducere a energiei de repaus și a cheltuielilor totale de energie pentru a aduce corpul înapoi la un anumit punct de referință al greutății corporale.

Aceste dovezi arată că dieta ketogenă foarte scăzută în calorii este o metodă eficientă pe termen scurt și mediu."

Mai multe