Câtă sare trebuie să consumi dacă ai hipertensiune? Medicul răspunde

14 ianuarie 2025   Nutriție

Sarea și zahărul ne oferă gustul bun din farfurie, dar toxic pentru sănătate, este de părere dr. Alina Epure, doctor în medicină şi consultant nutriţionist. Specialistul face câteva recomandări legate de consumul sării.

Esenţială pentru o alimentaţie echilibrată, sarea este dăunătoare pentru sănătate atunci când este consumată în exces. Dar ce este sarea, mai exact? 1 gram de sare conține aproximativ 0,4 g de sodiu și 0,6 g de clorură, de unde și denumirea de clorură de sodiu.

Pentru persoanele sănătoase recomandarea este ca aportul zilnic de sare să fie de mai puțin de 5 grame (aproximativ 1 linguriță). Trebuie să fim atenți la faptul că această cantitate include sarea adăugată în timpul gătitului, precum și cea prezentă în alimentele procesate.

Persoanele cu afecțiuni precum hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, bolile renale sau insuficiența cardiacă ar trebui să își limiteze consumul de sare chiar mai mult, adesea vorbind de mai puțin de 3 grame pe zi sau conform recomandărilor medicului.

Reducerea consumului de sare poate ajuta la prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Astfel, este important să citim cu atenție etichetele produselor alimentare, să fim consumatori informați și responsabili, să fim atenți la alimentele procesate, care conțin adesea cantități mari de sare ascunsă.

Vezi și: Cea mai mare greşeală pe care o poţi face dacă ai hipertensiune

Hipertensiunea, efect al excesului

Rinichii au rolul de a gestiona excesul de sodiu din sânge. Pe măsură ce acesta se acumulează, corpul reţine apa pentru a dilua sodiul. Astfel, creşte volumul de sânge din fluxul sangvin, ceea ce înseamnă mai multă muncă pentru inimă și presiune crescută asupra vaselor de sânge. În timp, poate să apară rigidizarea vaselor de sânge, ceea ce duce la hipertensiune arterială, atac de cord și accident vascular cerebral. Prea multă sare este dăunătoare și pentru sistemul osos, pentru că poate provoca pierderi de calciu. Un studiu recent a arătat că persoanele care adaugă constant sare în mâncare au un risc cu 41% mai mare de a face cancer de stomac.

@Shutterstock

 

Mai multe