Bicarbonatul albeşte dinţii şi te scapă de mătreaţă. Cum să îl foloseşti

6 noiembrie 2024   Ingrijire

Pentru împrospătarea mirosului pantofilor, presară puţin bicarbonat în aceştia şi lasă să acţioneze peste noapte. Dimineaţă, elimini excesul

Bicarbonatul de sodiu are numeroase întrebuinţări nu numai în bucătărie şi la curăţenie, ci şi în rutina de îngrijire personală. Mătreaţa, transpiraţia şi coşurile de pe faţă sunt câteva dintre problemele frecvente pe care bicarbonatul le poate rezolva.

Cum îl poţi folosi dacă ai părul gras sau mătreaţă

Prin adăugarea unei linguriţe de bicarbonat în şamponul obişnuit, se îndepărtează celulele moarte de pe scalp, acest truc fiind indicat mai ales celor cu mătreaţă.

Bicarbonatul de sodiu acţionează şi ca un aşa-numit şampon uscat, ideal pentru părul gras. Se aplică puţin bicarbonat pe păr şi se lasă să acţioneze câteva minute, după care se piaptănă. Această mască nu se foloseşte mai mult de o dată pe săptămână, pentru că proprietăţile abrazive ale bicarbonatului pot ataca firul de păr.

Albeşte dinţii

Cristalele din bicarbonatul de sodiu au proprietăţi abrazive, de ajutor pentru eliminarea petelor de pe dinţi. Periajul cu bicarbonat este indicat mai ales persoanelor care fumează sau consumă des cafea, obiceiuri care îngălbenesc dinţii. Există mai multe moduri prin care poţi folosi bicarbonatul pentru albirea dinţilor. Înainte de a te spăla pe dinţi, presară puţin bicarbonat pe peria de dinţi şi curăţă delicat dantura. O altă variantă este să presari puţin bicarbonat pe pasta de dinţi obişnuită, apoi să te speli. Sau poţi lăsa să acţioneze 5 minute pe dinţi puţin bicarbonat amestecat cu apă, apoi clăteşti.

Atenţie! Bicarbonatul de sodiu are acţiune abrazivă, de aceea, nu trebuie folosit mai mult de 2 ori pe săptămână pentru albirea dinţilor. În cazul în care e utilizat mai des, poate dăuna smalţului dinţilor, determinând sensibilitate dentară şi iritaţii gingivale.

Vezi și: De ce e bine să cureţi patul cu bicarbonat de sodiu. Cum se procedează

Deodorant natural

Bicarbonatul de sodiu poate neutraliza mirosurile neplăcute, acţionând asupra bacteriilor responsabile de producerea lor. În acest scop, se aplică pudra de bicarbonat la subraţ sau pe picioare, atunci când pielea este puţin umedă. Se poate face şi o soluţie dintr-o linguriţă de bicarbonat la 1 cană cu apă, iar amestecul se pune într-un pulverizator, soluţie care poate fi folosită în loc de deodorant.

Elimină celulele moarte de pe piele

O dată pe săptămână, se poate folosi bicarbonatul pentru a îndepărta celulele moarte de pe ten, ceea ce face ca produsele cosmetice să fie mai bine absorbite. În plus, este o variantă mai ieftină şi mai blândă faţă de produsele din comerţ. Amestecă 1 linguriţă de bicarbonat cu puţină apă, iar amestecul obţinut îl masezi pe faţă cu mişcări delicate.

 Contra coşurilor de pe faţă

Ţi-a apărut un coş şi nu ştii cum să scapi mai repede de el? După ce ai curăţat tenul, atinge coşul cu un beţişor de ureche umezit şi trecut prin bicarbonat. Lasă să acţioneze 5 minute, după care clăteşti. Foloseşte acest truc de două ori pe zi. Bicarbonatul ajută la curăţarea şi uscarea coşului, având acţiune uşor antiinflamatoare.

Cum poţi prepara o mască antirid

Amestecă 2 linguri de bicarbonat de sodiu cu 1 linguriţă de miere, 1 linguriţă de suc de lămâie şi 1 lingură de apă. Aplică pe faţă şi lasă să acţioneze 15 minute, după care clăteşti.

Baie de picioare cu bicarbonat

Pentru o baie relaxantă pentru picioare, se adaugă 3 linguri cu bicarbonat într-un lighean cu apă caldă şi se ţin picioarele 20 de minute. Apoi, se masează picioarele cu o pastă formată din bicarbonat şi apă, lucru ce ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la nivelul picioarelor.

@Shutterstock

Mai multe