Sexul neprotejat: cum te salvează pilula de a doua zi
În cazul în care ai uitat să foloseşti o metodă de contracepție sau metoda inițială a eșuat (nu ai luat anticoncepționalele la timp, s-a rupt prezervativul), pilula de a doua zi sau contracepția de urgență poate fi de ajutor în prevenirea unei sarcini nedorite.
Totuși, pilula de a doua zi nu poate fi folosită ca metodă permanentă de contracepție și trebuie administrată corect pentru a avea un efect sporit de protecție. Iată care sunt aspectele de care este bine să ții cont înainte de a apela la contracepția de urgență.
Există mai multe tipuri de contracepție de urgență
Dacă ai uitat să folosești metoda obișnuită de contracepție, poți apela la mai multe metode de contracepție de urgență potrivit health.clevelandclinic.org. De exemplu, poți alege între pilula de a doua zi care conține levonorgestrel și cea care conține ulipristal acetat. Levonorgestrelul este un hormon progestativ, disponibil fără prescripție medicală. Acesta previne sarcina prin întârzierea eliberării ovului din ovar, prevenind, totodată, fertilizarea. La fel ca levonorgestrelul, ulipristalul acetat previne sarcina prin întârzierea sau suprimarea ovulației.
Este bine să știi că aceste pastile nu constituie un mijloc de avort și, prin urmare, nu vor avea efect dacă ești deja însărcinată.
O altă metodă contraceptivă de urgență este metoda Yuzpe, care constă în combinarea mai multor substanțe. „Această metodă cere ca o femeie să ia mai multe pilule contraceptive, care însumează 100 mcg de estrogen și 1mg de progesteron de două ori într-o perioadă de 12 ore. Este cea mai puțin eficientă metodă de contracepție de urgență și nu va funcționa dacă sunteți deja însărcinată”, spune medicul ginecolog Diedre Mclntosh pentru health.clevelandclinic.org.
În ceea ce privește administrarea acestor substanțe, levonorgestrel poate fi luat în decurs de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, iar ulipristalul acetat poate fi administrat până la 5 zile de la data contactului sexual neprotejat. Metoda Yuzpe poate fi administrat în primele 3 zile.
În general, pilula de a doua zi este sigură pentru utilizare. Totuși, aceasta este contraindicată în cazul în care ești alergică la una dintre substanțele active.
Steriletul, o opţiune contraceptivă
Diedre Mclntosh mai amintește și de metode ca steriletul cu eliberare de cupru, care, dacă este introdus corect de către medic poate avea o eficiență crescută (de până la 99%) și poate fi păstrat până la 10 ani. Acesta poate fi introdus în uter până la 7 zile mai târziu de la data sexului neprotejat. „Singura mare diferență cu steriletul este că poate perturba o sarcină bună. Dacă o femeie are în vedere un DIU cu cupru și a avut menstruații anormale, ar trebui să se asigure că face mai întâi un test de sarcină”, a adăugat medicul ginecolog Diedre Mclntosh pentru health.clevelandclinic.org.
Protecția pe care o are steriletul cu cupru nu este afectată de administrarea altor medicamente. Totuși, steriletul poate duce în unele cazuri la apariția sarcinii ectopice (în afara uterului), motiv pentru care nu este recomandat femeilor cu un istoric de sarcini extrauterine. De altfel, există unele efecte adverse pe care este bine să le ai în vedere dacă dorești să optezi pentru sterilet cu cupru: posibila apariție a sângerărilor între menstruații, a menstruațiilor mai lungi și mai dureroase și a anemiei.
Vezi şi: Însărcinată la 5 ani. Cazul Lina Medina, cea mai tânără mamă din toate timpurile
Ce efecte secundare prezintă contracepția de urgență
Utilizarea pilulei de a doua zi poate favoriza anumite efecte secundare ca:
-amețeală
-oboseală
-greață sau vărsături. În cazul în care vomiți la 2-3 ore după administrarea pilulei de a doua zi, întreabă medicul dacă mai este necesar să iei încă o doză de substanță.
-dureri de cap
-dureri de stomac
-sensibilitatea sânilor
-sângerări între menstruații sau menstruații mai abundente
-apariția mai devreme a menstruației sau întârzierea acesteia
Ține minte, însă, că nu este obligatoriu să experimentezi toate aceste simptome. De asemenea, aceste simptome sunt temporare.
Pentru a fi sigură că administrarea pilulei de a doua zi a avut efectul dorit, fă-ți un test de sarcină la 3 săptămâni după administrarea medicamentului. De altfel, nu abuza de această metodă de urgență. Deși prezintă efecte secundare temporare și nu afectează fertilitatea, pilula de a doua zi nu poate fi folosită mai mult de două ori pe an.
Cu ce medicamente poate interfera
Anumite medicamente precum antibioticele, medicamentele anti-HIV, rifampicina, rifabutina, griseofulvin și preparatele pe bază de sunătoare pot interfera cu acțiunea pilulei de a doua zi și pot scădea eficiența acesteia.
De Anca-Teodora Popa
Surse:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/morning-after-pill/about/pac-20394730
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/paragard/about/pac-20391270
https://thelowdown.com/blog/morning-after-pill-menstrual-cycle