Ce trebuie s─â ┼čtii despre sterilet

1 2 jpg jpeg

După anticoncepţionale, steriletul este cea mai folosită metodă de contracepţie. Află din acest articol dacă steriletul este o opţiune contraceptivă potrivită pentru tine!

Steriletul sau dispozitivul intrauterin are o eficien┼ú─â de 99% ├«n ceea ce prive┼čte protec┼úia fa┼ú─â de sarcin─â, procent comparabil cu cel al anticoncep┼úionalelor. De┼či, ├«n general, steriletul este recomandat femeilor care au n─âscut, studiile au ar─âtat c─â dispozitivul este o solu┼úie contraceptiv─â ┼či la cele care nu au copii ├«nc─â (├«n acest ultim caz se consider─â pot exista mai multe reac┼úii adverse). Exist─â prejudecata c─â steriletul ar putea incomoda actul sexual. Acesta este ├«ns─â numai un mit, deoarece steriletul este implantat ├«n uter, nu ├«n vagin. Totu┼či, ├«n cazul ├«n care dispozitivul incomodeaz─â, ├«nseamn─â c─â ┼či-a modificat pozi┼úia, iar ├«n acest caz este nevoie de un consult ginecologic.

De cupru sau hormonal

Steriletul este un dispozitiv de dimensiuni mici, de cupru (care se poate ┼úine p├ón─â la 12 ani) sau pe baz─â de hormoni (eficient p├ón─â la cinci ani). Cel de cupru reduce mi┼čcarea spermatozoizilor, iar cel hormonal ac┼úioneaz─â la fel ca ┼či anticoncep┼úionalele, modific├ónd endometrul astfel ├«nc├ót s─â ├«mpiedice fecundarea. Dispozitivele sunt prev─âzute cu un cadru din plastic de care se prind inelele de cupru sau bandeletele hormonale, asigur├ónd fixarea ├«n uter, iar cele dou─â fire r─âmase ├«n vagin ├«i arat─â femeii c─â steriletul este la locul lui.

După fiecare menstruaţie, femeia trebuie să verifice existenţa acestor fire care ies din colul uterin. Pentru a preveni tragerea accidentală a acestora, se recomandă folosirea absorbantelor, nu a tampoanelor interne. Anual, este bine să faci un control ginecologic, pentru a verifica starea dispozitivului.

Înainte de montare, cu analizele la control

Steriletul se monteaz─â ┼či se scoate numai de c─âtre medicul ginecolog. ├Änainte de inserare, este nevoie de efectuarea unor analize precum secre┼úiile vaginale ┼či testul Babe┼č-Papanicolau, dar ┼či de testul de sarcin─â. Steriletul este contraindicat ├«n cazul suspiciunii de sarcin─â, ├«n unele afec┼úiuni (cancer ├«n sfera genital─â, tuberculoz─â pelvian─â, fibrom uterin) sau atunci c├ónd exist─â s├ónger─âri de cauz─â necunoscut─â ori istoric de sarcin─â extrauterin─â. Dac─â exist─â unele infec┼úii sau boli cu transmitere sexual─â, acestea trebuie tratate ├«naintea mont─ârii steriletului. Femeilor cu cancer de s├ón, cu tromboz─â venoas─â sau cu boli hepatice nu le este recomandat steriletul hormonal.

Steriletul se insereaz─â de preferat imediat dup─â menstrua┼úie, c├ónd canalul cervical este deschis natural, ceea ce creeaz─â un disconfort mai mic. Montarea steriletului nu este dureroas─â ┼či nu dureaz─â dec├ót c├óteva minute. Steriletul se poate monta dup─â 6-8 s─âpt─âm├óni dup─â o na┼čtere.

Ce efecte adverse pot surveni

De┼či sunt rare, exist─â complica┼úii care pot surveni dup─â montarea unui sterilet. Printre acestea se num─âr─â crampele sau durerile abdominale, disconfortul local, s├ónger─âri anormale ├«ntre menstrua┼úii, febr─â, inflama┼úii pelviene, menstrua┼úii abundente ┼či sarcina extrauterin─â. Cea mai grav─â complica┼úie ├«n urma mont─ârii steriletului este perforarea peretelui uterin, care se manifest─â prin dureri abdominale.

Contraceptiv de urgenţă

├Än cazul unui contact sexual neprotejat, steriletul poate fi ┼či un contraceptiv de urgen┼ú─â. ├Än acest caz, steriletul se insereaz─â ├«n cel mult cinci zile de la actul sexual, rolul lui fiind mecanic (nu mai permite implantarea ├«n uter a oului fecundat). Steriletul nu protejeaz─â de bolile cu transmitere sexual─â.

INFO: Steriletul pe baz─â de cupru este contraindicat femeilor cu boala Wilson.

Dr. Br├«ndu┼ča Dana Mitroi, medic rezident, Spitalul ÔÇ×FilantropiaÔÇŁ, Bucure┼čti

Poate avea ┼či rol terapeutic

Steriletul poate fi folosit terapeutic pentru s├ónger─ârile uterine disfunc┼úionale (cele cu levonorgestrel) ┼či ├«n cazurile de hiperplazie endometrial─â simpl─â, f─âr─â atipii ┼či ├«n cazurile de sinechie uterin─â (alipire a pere┼úilor uterini cu dispari┼úia menstrua┼úiilor).

P├ón─â ├«n prezent existau controverse ├«n privin┼úa utiliz─ârii steriletului la femeile nulipare (care nu au copii), ├«ns─â studii recente au dovedit c─â nu cre┼čte rata infertilit─â┼úii sau a bolii inflamatorii pelvine ├«n r├óndul acestora ┼či se poate astfel folosi. Steriletul poate fi montat ┼či dup─â na┼čtere sau dup─â un avort ├«n cazurile ├«n care nu exist─â risc infec┼úios.

Se poate folosi la mamele care al─âpteaz─â, neinfluen┼ú├ónd ├«n niciun fel cantitatea sau calitatea laptelui. Este important ca dup─â inser┼úia steriletului s─â p─âstra┼úi un bilet cu data la care a fost montat, al─âturi de data de expirare a acestuia precum ┼či tipul steriletului. Astfel ve┼úi ┼čti c├ónd trebuie extras.