Nu ignora aceste dureri! Iată ce pot semnala!

13 septembrie 2022   Ce te doare

Durerea este modul prin care organismul ne atrage atenția că sănătatea ne este afectată. De aceea, nicio durere nu trebuie ingorată. Iată 10 dintre semnalele de alarmă care apar frecvent și care ar trebui să te conducă spre medicul specialist!

Durerile care nu trec de la sine ar trebui să te trimită la medic. Foto: Shutterstock

1. De cap, cu debut rapid

Dacă durerea de cap a apărut brusc și este insuportabilă, ai putea avea un anevrism cerebral. Anevrismele sunt deformări dilatate ale unor vase de sânge de la nivelul creierului care se pot rupe la presiunea sângelui. În cazul în care este vorba de anevrismul cerebral nerupt, apar simptome din cauza presiunii pe care acesta o exercită, precum durerea de cap severă, discurs incoerent, mișcări neobișnuite ale ochilor, vedere încețoșată, amorțeală pe o parte a feței sau durere în ceafă. Când anevrismul se rupe, simptomele includ durere de cap foarte puternică, greață, senzația de gât înțepenit, vărsături, sensibilitate la lumină, durere puternică în zona cefei, letargie, hipertensiune arterială, pupile dilatate, leșin sau pierderea cunoștinței. În astfel de situații, trebuie să suni la urgență fiindcă din punct de vedere statistic, riscul de deces este de aproape 40%.

2. De dinți, când bei ceva rece

Dacă smalțul, adică stratul protector exterior al dintelui, este deteriorat sau se cariază, poate expune nervul din interiorul dintelui. Așa apare durerea, mai mică sau mai mare, în momentul în care dinții intră în contact cu substanțe reci sau fierbinți. Adesea, durerea la cald și la rece ascunde o carie, deși există situații în care este vorba strict despre sensibilitate dentară apărută pe fondul unor fisuri ale smalțului. Durerea de dinți este un semnal serios de alarmă, cariile netratate, care afectează nevul pot genera și infecții bacteriene care se pot răspândi în alte părți ale corpului și, desigur, se poate ajunge la pierderea dinților.

3. La nivelul mâinii, încheieturii și antebrațului

Când o senzație de durere sau de amorțeală cuprinde degetele, în special degetul mare, arătătorul și degetul mijlociu, palma și încheietura mâinii și se extinde la antebraț, este posibil să ai sindromul de tunel carpian. Apare ca urmare a compresiei nervului median de la încheietura mâinii. Fără o decompresie chirurgicală a nervului, aceasta boală duce la dispariția completă a sensibilității în degete, cu excepția degetului mic. În plus, apare și amiotrofia, adică atrofierea musculaturii și acest lucru duce la dificultate în mânuirea obiectelor, dureri puternice și pierderea mobilității. Deci, consultă medicul cât mai curând posibil pentru a afla opțiunile de tratament.

4. În  piept, care să propagă

Durerea în piept este un semn clasic al unui atac de cord, cauzat de lipsa de oxigen care nu mai ajunge la inimă. Durerea se poate deplasa și spre maxilar, umăr sau gât. Dacă simți o astfel de durere, trebuie să suni imediat la ambulanță.

Veti şi: De ce femeile se îmbolnăvesc mai rar de boli cardiovasculare. Explicațiile medicului cardiolog: "Avem nevoie și de accelerație, dar și de frână"

5. Durere surdă de mijloc

Dacă durerea se înrăutățește progresiv și este însoțită de febră și greață, ai putea avea o infecție la rinichi. Ea pornește de la o infecție urinară care ajunge până la nivelul rinichilor, din cauza lipsei de tratament. Infecția poate provoca leziuni permanente ale rinichilor, poate genera toxicitate a sângelui care se contaminează cu bacteriile care au infectat rinichiul și poate chiar să oprească funcționarea acestora.

6. De spate și picioare

Această durere este, de obicei, cauzată de leziuni sau presiune asupra nervului sciatic. Cele mai frecvente cauze ale durereii produse de nervul sciatic sunt hernia de disc, adică lezarea unui disc intervertebral din coloană și osteoartrita, degradarea țesuturilor coloanei lombare, care conduce la comprimarea sau la iritarea uneia sau mai multor rădăcini ale nervului sciatic. În cazul în care ai o astfel de suferință trebuie să discuți cu medicul despre opțiuni de tratament.

7. În abdomen, partea din dreapta jos

Dacă ai febră, greață și vărsături și durere în partea dreaptă jos, ai putea avea apendicită. Un apendice spart poate provoca o infecție severă, care pune viața în pericol. Verifică împreună cu medicul toate semnele care confirmă sau infirmă o posibilă apendicită. În cazul în care motivul durerii este un apendice inflamat, se recomandă îndepărtarea chirugicală.

8. În zona pelvisului sau abdomen

Crampele menstruale sunt normale pentru multe femei, dar dacă apare o înrăutățire continuă, sau dacă nu dispar, ar putea fi vorba despre endometrioză, o afecțiune în care țesutul care ar trebui să crească în interiorul uterului începe să se extindă și în afară. Boala crește riscul de infertilitate și durerile pot fi serioase dacă nu se apelează la tratament. În acest caz trebuie consultat ginecologul pentru a obține un diagnostic.  

9. Crampe în picior

Dacă durerea este însoțită de roșeață, căldură și umflare, este posibil să ai un cheag de sânge sau tromboză venoasă profundă. În aceste situații se recomandă o ecografie venoasă. Zona dureroasă nu se masează, pentru că se poate antrena cheagul de sânge în circulație și se poate ajunge la complicații mai grave. Riscul cel mai mare este reprezentat de migrarea în circulația pulmonara, fapt care generează embolie pulmonară, afecţiune grava, cu risc de deces. Cauzele cele mai frecvente ale trombozei venoase sunt intervențiile chirurgicale, mai ales cele din sfera ortopedică, dar și intervenții din chirurgia generală cu imobilizare prelungită la pat.

10. Sub forma furnicăturilor în picioare

Dacă ai picioarele amorțite, ard sau furnică, ai putea avea leziuni ale nervilor cauzate de diabet. În timp, fără nicio intervenție terapeutică, piciorul diabetic se agravează și ai putea ajunge să pierzi orice senzație la nivelul picioarelor. Când apare lipsa de sensibilitate în picior, orice leziune se poate complica prin infecție și se poate extinde rapid pentru că nu o vei simți și observa din timp. Diagnosticul de picor diabetic crește și riscul de amputare, de aceea este absolut necesar să discuți cu medicul și să-ți ții diabetul sub control.

Mai multe