Iată ce trebuie să eviţi dacă ai hemoroizi!

3 februarie 2023   Ce te doare

Boala hemoroidală afectează o mare parte din populația adultă. Netratată corespunzător se poate agrava, de aceea este bine să știi ce trebuie evitat, dar şi ce măsuri sunt benefice.

Toate persoanele au vene hemoroidale în zona anală. Hemoroizii sunt considerați a fi patologici în momentul în care depășesc anumite dimensiuni și cauzează probleme. Aceștia se prezintă sub forma unor umflături în interiorul canalului anal. Sunt de două tipuri, interni și externi, cei interni fiind dureroși doar în cazul în cazul formării cheagurilor de sânge.

Efort fizic solicitant

În urma unor activități fizice solicitante, precum ridicarea greutăților sau ciclismul, presiunea exercitată asupra zonei bazinului și a perineului, cât și a pereților venoși crește. În acest fel, acestea își vor pierde elasticitatea. De asemenea, printre activitățile contraindicate se numără și călăritul şi ciclismul.

Munca sedentară

La polul opus, un stil de viață care nu implică suficientă mișcare va agrava boala hemoroidală. După câteva ore petrecute pe scaun, sângele stagnează în organele bazinului din cauza compresiei îndelungate. Cele mai afectate sunt persoanele care lucrează la birou, de aceea, li se recomandă ca la un interval de 30 de minute să se ridice de pe scaun și să facă mișcare câteva minute.

Constipația

Persoanele care se confruntă cu hemoroizii știu că unul dintre principalele motive care determină apariția lor este constipația. Acest lucru se întâmplă din cauza efortului depus constant pentru eliminarea scaunului, masele fecale solide apasând pe zonele inferioare ale intestinului, blocând fluxul normal de sânge. Hidratarea joacă un rol important în prevenirea constipației, de aceea trebuie să consumi între 1,5-3 litri de apă zilnic.

Amânarea defecației

Mergi la baie imediat ce simți nevoia. Cu cât vei întârzia momentul, cu atât mai rău va fi. Presiunea rezultată va cauza durere și va întârzia procesul de vindecare. Încearcă să îți înveți organismul în acest sens mergând în fiecare dimineață la baie, imediat după ce te trezești.

Consumul de alcool și de mâncăruri picante

Alcoolul nu este indicat, deoarece duce la deshidratarea corpului și la dilatarea vaselor de sânge, favorizând apariția constipației, în timp ce alimentele condimentate irită mucoasa și intensifică fluxul de sânge de la nivelul colonului. Sistemul digestiv va fi dezechilibrat, încât eliminarea scaunului va fi mult mai dureroasă și mai greu de realizat. Cerealele rafinate, mâncare procesată, de tip fast-food, dulciurile, semipreparatele și carnea roșie nu sunt indicate. Acestea sunt sărace în fibre, favorizând constipația.

Vezi şi: Cele mai bune plante pentru băile de şezut. Ajută în hemoroizi şi infecţii intime

Măsuri cu efect benefic

Mărirea aportului de fibre

Un regim alimentar cu un conținut ridicat de fibre te va ajuta să previi și să tratezi hemoroizii. Consumă zilnic fructe și legume, precum mere, prune, morcovi, broccoli, fasole, cereale integrale, nuci și mieji cruzi de semințe. De asemenea, sunt recomandate și suplimentele de fibre, care pot fi luate în paralel cu cele din surse naturale. Acestea înmoaie scaunul și reduc în același timp iritațiile și presiunea asupra hemoroizilor.

Vezi şi: Castanul sălbatic ameliorează circulaţia venoasă şi hemoroizii. Cum se administrează

Ai grijă la igiena locală

Este bine să păstrezi zona anală curată și uscată. Folosește un tip de hârtie igienică blândă cu pielea ta, ștergând cu mișcări ușoare, de fiecare dată dinspre față către spate. Băile de șezut în apă calduță au un efect relaxant, calmând mâncărimile și iritațiile. Se recomandă să se facă după fiecare scaun.

Ce medicamente poți folosi

Analgezicele și anestezicele locale sunt permise pentru calmarea hemoroizilor. Cremele și supozitoarele care conțin hidrocortizon sunt, de asemenea eficiente, însă nu se recomandă folosirea lor mai mult de o săptămână, deoarece pot duce la atrofia pielii.

Mișcarea

În cazul în care nu faci mișcare va exista o presiune permanentă asupra venelor din rect. Activitatea fizică din timpul liber, moderată, dar nu exagerată, precum mersul pe jos sau înotul va stimula circulația sangvină. Se recomandă ca la un interval de 2-3 ore să mergi 5-10 minute.

Mai multe