Durerea în piept nu este mereu semn de infarct. De ce mai poate să apară

29 august 2022   Ce te doare

Este resimțită diferit și poate avea multe cauze. Iată câteva dintre cele mai frecvente motive ale durerii în piept, atunci când nu suferi de boli de inimă!

În funcție de toleranța la durere, dar și de afecțiunea de care suferim, durerea toracică se resimte altfel, de la om la om. Poate fi ascuțită sau o simplă jenă, descrisă ca un disconfort ori ca senzația de strivire. Unii oameni spun că simt o arsură, alții o înțepătură. Durerea se poate agrava odată cu activitatea și se poate ameliora în  repaus.

Deși nu toate problemele de sănătate care se manifestă prin durere în piept îți amenință viața, cel mai bine este să nu neglijezi sau să amâni prea mult un consult de specialitate. Sursa durerii poate fi o afecțiune locală, la nivelul pieptului (toracelui) precum mușchii, coastele, cartilajul costal, nervii intercostali, organele găzduite de torace (inima, plămânii sau esofagul), dar poate să iradieze și dintr-o altă zonă, precum stomacul, vezica biliară, sau de la coloana vertebrală.

Vezi şi: Simptomele infarctului pot fi diferite la femei. Iată ce trebuie să alerteze!

Iată 5 cauze posibile ale durerii în piept!

1. Boala de reflux gastroesofagian  

Durerea ca o arsură, care iradiază dinspre abdomen (din epigastru) spre piept, amplificată de poziția culcat și ameliorată de medicamente care scad aciditatea gastrică (antiacide) este specifică refluxului gastroesofagian (BRGE). În acest caz, avem de-a face cu întorcerea conținutului stomacului în esofag, din cauza unor probleme de funcționare a sfincterului esofagian inferior, care separă stomacul de esofag. Acesta fie nu se închide bine, fie se relaxează mai des decât este nevoie, iar dereglarea traseului normal al alimentelor produce durere și inflamație. Pe lângă arsurile în piept, poţi avea și simptome precum vărsăturile și balonarea.  

2. Llitiaza biliară

O durere intensă, în zona sternului, care pare să vină dinspre abdomen și care crește rapid în intensitate poate fi semnul unei litiaze biliare. Calculii biliari (litiaza biliară sau pietrele la fiere) se formează când bila stocată în vezica biliara (colecist) se întărește, formând depozite dure, de consistența unei pietre. O cantitate crescută de colesterol, săruri biliare sau bilirubină (pigmentul biliar) determină apariția calculilor biliari. Litiaza biliara poate fi lipsită de simptome. Când calculii obstrucţionează căile biliare, pot să apară manifestări precum: durerea în piept, în zona sternală, dar și balonare, indigestie, iar în unele situații, durerea poate să iradieze și spre spate și spre umeri.

3. Anxietatea și atacurile de panică

În perioadele stresante și de oboseala accentuată, persoanele anxioase pot resimți dureri în piept, fie sub forma unei presiuni puternice, care le dă senzația că nu vor mai putea respira, fie durere ascuțită. Spre deosebire de durerile din cazul unui atac de cord, aceasta nu crește în intensitate, nu iradiază în partea superioară a corpului, adică în brațe, umăr stâng, spate, gât, maxilar. Când anxietatea pune stăpânire pe noi și apar durerile toracice, se recomandă exerciții de control al respirației până când devine constantă și profundă, dar și distragere atenției de la durere, prin exerciții precum numărătoarea de la 1 la 20 și înapoi.

4. Nevralgia intercostală

Durerea intensă aparută în zona toracică, resimțită ca înțepătură sau junghi, care se poate agrava la efort, la respirație adâncă sau la râs, tuse și strănut, apare dacă nervii intercostali sunt inflamați, iritați sau comprimați. Se ajunge aici din cauza unor traumatisme toracice, infecții virale, cum ar fi zona zoster, complicații ale unor proceduri chirurgicale, tumori locale sau un mușchi întins ori tensionat în zona pieptului, umerilor sau spatelui. Uneori, femeile însărcinate pot dezvolta nevralgie intercostală din cauza faptului că sarcina implică modificări corporale profunde, care pot afecta măduva spinării și nervii. În general, când nevralgia intercostală apare în timpul sarcinii, se vindecă după naștere, pentru că presiunea dată de sarcină dispare.

ATENȚIE 

Durerea constrictivă, care iradiază către mandibulă și brațe, sugerează infarct de miocard acut.

Mai multe