De ce se lasă, de fapt, sânii femeilor? Nu alăptarea este motivul!
În diverse etape ale vieții, sânii femeilor sunt supuși unor modificări care au legătură cu schimbările hormonale sau cu unele aspecte precum apariția sarcinii ori instalarea menopauzei.
Foto: Shutterstock
Apariția sânilor este primul semn care marchează debutul pubertății la fete. În 95% din cazuri, sânii încep să crească între 8 și 13 ani, sub acțiunea modificărilor hormonale. Semnalul care declanșează creșterea sânilor vine din creier. Hipotalamusul trimite un hormon (LHRH) pentru a stimula hipofiza. Aceasta, la rândul ei, trimite la ovare alți hormoni (FSH și LH), secretându-se estradiolul, sub acțiunea căruia este declanșată și stimulată creșterea sânilor. În adolescență, există mai multe etape ale acestui proces. Inițial, apare o modificare a mamelonului, după care se dezvoltă mugurii mamari și areola. Sânul crește în volum, iar mamelonul se pigmentează. Este posibil ca sânii să nu se dezvolte în același timp, în acest caz fiind sesizată o ușoară asimetrie, considerată normală. La fel de firească este și apariția unor fire de păr în jurul mamelonului.
Vezi şi: Durerile de sâni sunt sau nu periculoase?
Cum se modifică sânii femeilor de-a lungul vieţii
Cu toate că, în general, sânii se dezvoltă până în jurul vârstei de 20 de ani, ei mai pot crește dacă femeia se îngrașă, rămâne însărcinată sau, uneori, dacă ia anticoncepționale. Este bine de știut că modificările hormonale specifice ciclurilor menstruale influențează sânii. Astfel, înaintea menstruației, sânii pot fi mai dureroși, mai sensibili sau se măresc ușor, după care revin la normal.
Instalarea sarcinii induce modificări hormonale importante, lucru care are ca efect creșterea vizibilă a sânilor cu 1-2 cupe. Sânii, care se pregătesc acum pentru alăptare, sunt mai plini și mai tensionați, mai sensibili la atingere, iar unele femei se confruntă cu mâncărimi sau cu vergeturi.
În perioada în care femeia alăptează, sânii sunt expuși unor probleme precum durerile la nivelul mameloanelor, inflamațiile sau infecțiile (mastita), blocarea canalelor galactofore, ragadele (răni pe sfârcuri) și angorjarea sânilor (umplerea excesivă cu lapte). După alăptare, sânii vor reveni la volumul de dinaintea sarcinii.
Pe măsura înaintării în vârstă, pielea își pierde din elasticitate, iar fermitatea sânilor scade. Printre probleme mamare posibile între 40 și 50 de ani se numără hiperplazia ductală atipică, adică modificări la nivelul celulelor din interiorul canalelor glandei mamare, care cresc riscul de cancer de sân. De aceea, controalele de rutină nu trebuie să fie trecute cu vederea.
După scăderea nivelului de estrogen specifică menopauzei, compoziția țesutului mamar se schimbă, având loc o atrofiere a glandei mamare. În această etapă a vieții, volumul sânilor scade. O mare atenție trebuie acordată unor analize precum mamografia. Femeile care urmează tratament de substituție hormonală trebuie să își monitorizeze cu o atenție mai mare statea sânilor. Studiile au arătat că femeile care urmează pe termen lung această terapie au un risc mai mare de a face cancer de sân.
Citeşte şi: Iată de ce sunt bărbaţii atraşi de sânii femeilor! Motive la care nu te-ai gândit
Adevăratul motiv pentru care sânii se lasă
Există mitul potrivit căruia sânii se lasă în perioada în care femeile alăptează. Un studiu al Societăţii Americane de Chirurgie Plastică a arătat că nu alăptarea este motivul pentru care sânii se lasă. Orice femeie trebuie să ştie că alăptarea este foarte sănătoasă atât pentru copil, cât şi pentru mămică.
Specialiştii consideră că factorul genetic influenţează aspectul sânilor. Femeile ale căror mame au sânii lăsaţi au o probabilitate mai mare ca, la rândul lor, să aibă aceeaşi problemă.