COVID-19: Care este noua ordine a simptomelor

19 iulie 2022   Ce te doare

Eliminarea măsurilor de restricție a dus la o creștere a numărului de cazuri, inclusiv în ţara noastră. De la începutul pandemiei, ordinea simptomelor a variat, după cum au arătat unele studii.

Foto: Shutterstock

În primele luni ale pandemiei, printre simptomele comune ale COVID-19 erau manifestări precum febra şi pierderea gustului şi a mirosului, însă astfel de semne sunt mai puţin comune în urma infectărilor cu noile variante.

Un studiu recent, care a monitorizat 17.500 de persoane din Marea Britanie, a relevat faptul că durerea de gât este primul simptom observat, informează BBC. Pe locurile următoare au fost nasul înfundat şi tusea.

Potrivit aplicaţiei Zoe, manifestările COVID-19 recente sunt următoarele:

durere în gât (58%);

►durere de cap (49%);

►nas înfundat, secreții nazale sau tuse fără expectorație (40%);

►tuse expectorantă (37%);

►voce răgușită (35%);

►strănut (32%);

►oboseală (27%);

►dureri musculare (25%);

►amețeli ușoare (18%);

►ganglionii gâtului inflamați (15%);

►durere oculară (14%);

►alterarea gustului, dureri în piept, febră (13%);

►frisoane (12%);

►dificultăți de respirație, dureri de urechi (11%);

►pierderea mirosului (10%).

De ce se schimbă ordinea simptomelor

Potrivit specialiştilor în domeniu, modificarea ordinii simptomelor are legătură cu mutaţiile noului coronavirus.

Cercetătorii de la Imperial College London spun că pierderea simțului mirosului și a gustului pare a fi mai puțin frecventă în cazul contaminării cu noilea variante. În schimb, sunt simptome asemănătoare răcelii și gripei.

În ţara noastră, în săptămâna 11 - 17 iulie au fost înregistrate 25.092 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, dintre care 4,4% cu varianta Omicron BA.5, mai transmisibilă, dar mai puţin severă, a anunţat, luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.

"Creşterea numărului de cazuri săptămânal este mai mult decât evidentă. Săptămâna anterioară, am avut 14.943 de cazuri, iar în ultima săptămână am avut peste 25.000 de cazuri. Trendul este evident", a spus Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: Care sunt celelalte boli ale pacienţilor români cu variola maimuţei

Mai multe