Aceste modificări apar pe piele dacă ai o boală de ficat!

22 martie 2024   Ce te doare

Termenul de „pete de la ficat” este des folosit pentru a denumi modificările de la nivelul pielii pe care oamenii le consideră o consecință a bolilor hepatice. Dar care sunt, mai exact, simptomele pe care bolile de ficat le au la nivelul pielii?

Modificările pielii în bolile hepatice apar destul de rar și în stadii destul de avansate ale bolii, când, de obicei pacientul are și alte simptome și prezintă modificari ale analizelor de laborator, potrivit medicului hepatolog Alecse Valerian Dițoiu.

Chiar dacă, în majoritatea cazurilor, petele de pe piele nu apar din cauza unei boli de ficat, există modificări ale pielii și mucoaselor date de afecțiuni hepatice și acestea trebuie cunoscute, deoarece sunt simptome relevante, care pot ajuta la diagnosticare.

Îngălbenirea pielii și a mucoaselor

Cunoscut sub numele de icter, fenomenul de îngălbenire a pielii și a mucoaselor apare când bilirubina din sânge crește peste 2 mg/dl.

Bilirubina este un produs de degradare a sângelui, iar metabolizarea lui se face în ficat, iar eliminarea prin bilă, în intestin. Daca bilirubina nu se elimină corespunzător prin căile biliare, nivelul ei crește în sânge, ceea ce determină coloraţia galbenă a pielii.

Potrivit medicului Alecse Valerian Dițoiu, icterul care apare în legătură cu bolile ficatului se vede prima dată la nivelul ochilor, apoi pe piele, iar când dispare, aceasta dispare întâi de pe piele apoi de la ochi. „Daca icterul este intens, se poate însoți de mâncarime a pielii, deoarece, în aceste situații, bilirubina se elimină prin piele”, explică specialistul pe hepatite.ro. Totodată, specialistul spune că „icterul poate să apară în orice boală de ficat: hepatită acută virală sau toxică, hepatită cronică virală sau toxică, steatoză hepatică, ciroză hepatică, tumori de ficat, ocluzii pe căile biliare”.

Mâncărimile

Ficatul are un rol important în neutralizarea toxinelor și metabolismul sărurilor biliare, pe care le elimină prin bilă, în intestin. Atunci când ficatul bolnav nu își poate îndeplini aceste funcții esențiale supravieţuirii, toxinele se pot elimina și prin piele, ducând la modificarea acesteia și la apariția mâcărimii (prurit) la nivelul pielii. Acest lucru se întâmplă, de obicei, în bolile de ficat avansate, iar un icter intesns este, de obicei însoțit de prurit.

„Uneori, în bolile de ficat poate să apară o mâncărime însoțită de mici noduli cutanați, care se numesc prurigo nodularis. Acest lucru se întâmplă în hepatita C și în SIDA, boli de rinichi sau infecții”, precizează medicul hepatolog Alecse Valerian Dițoiu.

Vezi şi: Bolile care dau mâncărimi ale pielii

Steluțele vasculare

Sunt mici hemangioame (ghem de vase de sânge) ca o pânză de păianjen, care apar la nivelul pielii în bolile de ficat. „Stelutele vasculare se mai numesc si  telangiectazii. Deși pot să apară oriunde pe corp, de obicei apar pe trunchi și dispar la apăsare, pentru a se umple imediat din nou cu sânge”, precizează medicul.  

Deși, de obicei, stelutele vasculare apar în stadiile avansate de boli de ficat, ciroza hepatică fiind una dintre acestea, se pot întâlni și la persoanele care iau estrogeni sau chiar în sarcină.

Tot la cei cu boli de ficat, se pot observa, la nivelul pielii, mici vase  capilare superficiale, subțiri ca firul de pânză de păianjen, adesea la nivelul feţei, mai frecvent la pacienții cu ciroză alcoolică.

Petele albicioase

Sunt mici macule hipopigmentate, mai deschise la culoare decât pielea vecină normală, datorate încetinirii circulației venoase asociate cu deteriorarea funcției vaselor mici ale pielii.

Aceste mici pete albicioase sunt un semn al bolilor hepatice, dar ele trebuie diferențiate de alte modificări pigmentare cu care se pot asemăna.

O caracteristică importantă în bolile de ficat este că aceste mici pete albicioase dispar când se aplică presiune pe ele.

Vezi şi: Cum arată ficatul afectat de ciroză. Mai poate fi salvat ficatul în acest stadiu?

Palmele roșii

O colorație roșiatică vie a zonelor mai ridicate ale palmelor mâinilor și a degetelor, care poate apărea oriunde pe palmă și degete, formează „palmele hepatice”.

Eritemul palmar poate să apară în bolile de ficat oricând, dar cel mai adesea în ciroza hepatica și mai frecvent în cea alcoolică.

Vânătăile

Sângerările şi vânătăile care apar ușor sunt alte simptome ale bolilor de ficat. „În bolile de ficat, vasele de sânge au o calitate mai proastă, trombocitele (care ajută la coagulare) se distrug în splină, iar factorii care asigură coagularea sângelui nu se mai sintetizează cum trebuie în ficat. Toate acestea fac ca bolnavul cu ciroză hepatică să sângereze mai ușor, în special la nivelul gingiilor și nasului, dar sângerările pot să apară și în piele în cazul loviturilor ușoare”, explică dr. Alecse Valerian Dițoiu.

Mai multe