Infecţii care pot pune sarcina în pericol

28 iunie 2022   Sarcină

Infecţii care la viitoarea mămică dau simptome ușoare sau medii ca intensitate pot avea consecințe grave pentru copilul nenăscut. Acestea reprezintă şi o cauză majoră a malformațiilor congenitale, de aceea ar trebui să le cunoşti şi să ştii cum să le previi.

Anumite infecţii pot dăuna fătului. Foto: Shutterstock

Este important ca toate femeile care sunt fie însărcinate, fie intenționează să rămână însărcinate să facă analizele indicate şi să fie conștiente de diferiții agenți patogeni care pot duce la pierderea sarcinii sau malformații congenitale. De aceea este recomandat ca femeile care se gândesc să rămână însărcinate să facă vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei cu 3 luni înainte de concepție sau imediat după ce au rămas însărcinate. În plus, vaccinurile împotriva gripei, tetanosului, difteriei și pertussis sunt toate sigure în timpul sarcinii și sunt recomandate.

Infecția cu citomegalovirus

Acest tip de infecţie este frecvent la naștere şi crește riscul ca bebelușul să sufere de citomegalovirus congenital. Majoritatea copiilor infectați cu acest virus la naștere nu prezintă simptome. Simptomele care apar totuşi sunt: greutatea mică la naştere, capul anormal de mic şi dezvoltarea incompletă a creierului, icter, mărirea ficatului și splinei, inflamarea retinei. Cei mai mulţi sugari care au aceste semne de boală pot avea probleme neurologice pe termen lung, ca pierderea auzului sau a vederii, tulburări de dezvoltare. Infecția congenitală cu citomegalovirus crește riscul de diabet, boli tiroidiene, osteoporoză.

Rubeola

Infecția cu virusul rubeolei apărută în timpul sarcinii, în special în primul trimestru, este foarte gravă. Printre complicații se numără avortul spontan, nașterea prematură sau chiar moartea fătului. Sindromul rubeolic congenital duce la defecte oculare, urechi și cardiace, dezvoltarea incompletă a creierului, autism, întârziere mentală și motorie. Dacă infecţia apare în primele 11 săptămâni de sarcină există un risc de 90% ca bebe să fie născut cu sindrom rubeolic congenital, iar după 20 de săptămâni, rata scade la 20%.

Herpes

Infecția cu herpes poate duce la pierderea sarcinii, prematuritate sau greutate mică la naștere a bebeluşului. Dacă apare spre sfârșitul sarcinii poate duce la microcefalie, inflamația retinei, erupții cutanate și hidrocefalie, o afecțiune manifestată prin acumularea excesivă de lichid în creier. Aceasta are ca rezultat o lărgire anormală a spațiilor din creier numite ventriculi. Riscul unor astfel de consecințe devastatoare ale infecției cu virusul herpetic poate fi redus prin administrarea unui medicament antiviral în ultima lună de sarcină dacă viitoarea mămică a suferit un prim episod de herpes genital în timpul sarcinii.

Toxoplasmoza

Provocată de parazitul Toxoplasma gondii, toxoplasmoza este frecventă în zonele lumii care au climat cald și umed și la altitudini mici. De asemenea, este o infecție parazitară răspândită în mare parte de pisici. Dacă eşti însărcinată și ai o pisică, evită să-i cureţi litiera. Printre alte recomandări sunt şi ocolirea cărnii nefierte sau gătite doar parţial. Spală-te bine pe mâini după ce ați atins carne nefiartă și spală toate ustensilele și vasele folosite la prepararea cărnii. În plus, bea apă doar din surse sigure și poartă mănuși când grădinăreşti. Infecţia cu toxoplasmoză poate fi transmisă fătului, chiar şi în lipsa simptomelor, şi poate duce la avort spontan, la decesul bebeluşului sau la defecte congenitale.

Citeşte şi: Ce sunt analizele Torch si in ce trimestru se fac

Info

70% dintre nou-născuții cu toxoplasmoză care primesc tratament prompt în primul an de viaţă se dezvoltă normal

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

În sarcină, imunitatea este mai scăzută, deoarece acest sistem de apărare trebuie să fie mai puțin agresiv pentru a nu respinge noul organism găzduit. De aceea, riscul de îmbolnăvire este mai mare pentru viitoarea mamă, dar este expus și fătul, căruia infecțiile îi pot fi transmise prin placentă sau în timpul nașterii. Cele care se dezvoltă în sarcină pot duce la avort spontan, travaliu prematur sau defecte congenitale la copil. Vestea bună este că infecțiile pot fi prevenite prin spălarea regulată a mâinilor, prepararea termică adecvată a cărnii, evitarea consumului de produse lactate nepasteurizate. Dacă dețineți pisică, delegați un alt membru al familiei pentru a curăţa litiera, pentru a nu risca infectarea cu Toxoplasma gondii.

Mai multe