Acestea sunt simptomele mai puțin cunoscute ale sarcinii!

4 mai 2022   Sarcină

Pentru femeile care își doresc un copil, semnele care prevestesc sarcina sunt foarte importante. Lipsa menstruației este principalul semn care poate anunța o sarcină, iar alături de aceasta mai pot să apară grețurile și starea de oboseală prelungită. Dar, pe lângă aceste simptome cunoscute de majoritatea femeilor, mai există și semne subtile ale unei posibile sarcini, care nu trebuie ignorate.

Secrețiile vaginale

Pe perioada sarcinii, pereții vaginali și ai cervixului devin mai moi, fapt ce favorizează secrețiile vaginale. De aceea, secrețiile vaginale pot fi un simptom subtil al unei sarcini. Acest aspect se datorează faptului că nu sunt întotdeauna asociate cu graviditatea, întrucât pot fi întâlnite și în cazul fetelor aflate la pubertate, înaintea menstruației, precum și după încheierea ciclului menstrual. De asemenea, secrețiile vaginale cu miros puternic pot anunța chiar infecții vaginale. Totuși, unele femei însărcinate pot avea secreții vaginale în primul trimestru sau chiar pe toată durata sarcinii. Aceste secreții pot fi gălbui sau incolore, lipicioase și fără miros.

Crește temperatura bazală

În prima dimineață după finalul perioadei de ovulație, temperatura bazală este mai ridicată decât în mod normal. În cazul în care temperatura bazală își menține valorile mari, este posibil să fii însărcinatată. Pentru a ști cu exactitate care sunt valoriile temperaturii bazale, trebuie să fii consecventă și să-ți iei temperatura în fiecare dimineață, ideal la aceeași oră.

Crampe şi dureri de cap

Multe gravide se plâng de dureri de cap, acestea fiind rezultatul schimbărilor hormonale. Pentru a ameliora durerile de cap este recomandat să dormi suficient, să te eviți deshidratarea și înfometarea. Dacă durerile de cap devin din ce în ce mai supărătoare, adresează-te medicului specialist. În niciun caz nu apela la automedicație, fiindcă aceasta poate dăuna grav dezvoltării fătului. De asemenea, nu este o surpriză, ca pe lângă dureri de cap să ai și crampe abdominale, asemănătoare cu cele din timpul menstruației. Este posibil să simți și nevoia de a urina mai des, din cauza faptului că uterul își mărește volumul pentru a susține sarcina și poate pune presiune pe vezica urinară.

Amețelile

Schimbările din timpul sarcinii pot duce la creșterea valorilor tensiunii arteriale și a amețelilor. Trebuie să fii atentă la stările puternice de amețeală, mai ales dacă acestea sunt însoțite de crampe abdominale severe și sângerări vaginale, întrucât pot indica prezența unei sarcini extrauterine. În sarcinile extrauterine, ovulul este fertilizat în afara uterului. Anunță imediat medicul ginecolog în cazul în care suspectezi că ai o sarcină extrauterină, pentru a evita eventualele complicații.

Constipaţia şi balonarea

Din cauza schimbărilor hormonale, poți experimenta constipația sau balonarea. Vestea bună este că aceste neplăceri pot evitate ușor prin consumul regulat de lichide (apă, supe și sucuri naturale de fructe), alimentația bogată în fructe și legume de sezon, cât și prin exerciții fizice ușoare, mersul pe jos fiind cel mai indicat.

Poți avea menstruație falsă

Între 25% și 40% dintre femei au sângerări ușoare în prima parte a sarcinii, potrivit healthline.com. Acest aspect este cauzat de faptul că atunci când ovulul este implantat în uter pot apărea sângerări ușoare, numite și sângerări de implantare. Acestea survin la aproximativ două săptămâni după concepere și sunt inofensive, Dar, în cazul în care aceste sângerări sunt însoțite de stări generale de rău și de crampe abdominale accentuate, adresează-te de urgență medicului ginecolog, fiindcă poate fi vorba de un avort spontan.

Infecţiile

Femeile gravide au imunitatea mai scăzută și, drept urmare, sunt mult mai expuse riscului de a face infecţii respiratorii sau urinare. Chiar și în cazul banalei răceli, gravida trebuie să se adreseze medicului specialist în ceea ce privește tratamentul, medicamentele luate ,,după ureche’’ putând să afecteze dezvoltarea intrauterină a fătului.  

Arsurile gastrice

Alt simptom cauzat de modificările hormonale din timpul sarcinii sunt arsurile gastrice. Pentru a le ameliora, renunță la prăjeli, evită sucul de portocale și mâncărurile picante. De asemenea, alege să mănânci puțin și des.

Schimbări bruște de dispoziţie

Când plângi, când râzi...Nu te speria! Este normal să experimentezi schimbări bruște de stare pe perioada sarcinii, din cauza modificărilor hormonale. Important este ca în aceste momente să îi ai alături pe cei dragii și să le comunici grijile tale. Nu te sfii să le ceri ajutorul atunci când ai nevoie.

Simți că alimentele au gust de...metal

Creșterile rapide ale progesteronului și estrogenului pot schimba gustul unora dintre gravide. Această condiție medicală poartă numele de disgeuzie și poate fi ameliorată prin mestecarea gumei și prin consumul regulat de lichide. Dacă disgeuzia persistă, adresează-te medicului stomatolog.

Citeşte şi: Primele simptome ale unei sarcini

Bine de știut!

Nu este obligatoriu să ai toate aceste simptome pentru a fi însărcinată. Poți experimenta doar 2-3 dintre acestea sau poți avea doar lipsa menstruației. Pentru a fi sigură fă-ți un test de sarcină, iar dacă acesta este pozitiv, prezintă-te în cabinetul medicului ginecolog pentru analize suplimentare.

Știai că...

...steriletul crește riscul de sarcină extrauterină? Această metodă contraceptivă este contraindicată femeilor care au avut sarcini extrauterine în trecut.

....unele femei au pofte neobișnuite în sarcină? Există femei care poftesc la produse nealimentare, precum argila sau gheața. Aceste pofte ciudate sunt cauzate de deficitul de fier, susțin medicii.

Anca-Teodora Popa

Mai multe