Iată de ce este necesar triplul test în sarcină!

1 triplu test jpg jpeg

Un test de sânge numit triplu test se face în al doilea trimestru de sarcină pentru a oferi o estimare a riscului apariţiei sindromului Down la făt.

Triplul test ofer─â cele mai bune rezultate c├ónd este efectuat ├«n trimestrul al doilea de sarcin─â, ├«ntre s─âpt─âm├ónile 16 ┼či 18, dar poate fi realizat oric├ónd dup─â s─âpt─âm├óna a cincisprezecea, p├ón─â ├«n cea de-a dou─âzeci ┼či doua s─âpt─âm├ón─â. Medicul ginecolog care urm─âre┼čte sarcina va stabili dac─â este necesar un astfel de test sau nu. ├Än general, se recomand─â ├«n cazul viitoarelor m─âmici la care riscul de defecte congenitale, ├«n special trisomia 13, 18 ┼či 21 sau sindromul Down, este mai mare sau la cele cu antecedente personale sau familiale de copii cu defecte congenitale. De asemenea, este indicat gravidelor cu v├órste peste 35 de ani, cu diabet zaharat, care au avut o infec┼úie viral─â ├«n timpul sarcinii ori au fost expuse la niveluri ridicate de radia┼úii.

Citeste si: Hepatita ┼či sarcina: ce precau┼úii se impun

Se procedează ca la testele de sânge

Ca oricare alt test de s├ónge, triplul test se face la o clinic─â sau la un laborator. Procesul este similar cu testele de s├ónge obi┼čnuite. Triplul test m─âsoar─â cantit─â┼úile a 3 substan┼úe din s├ónge: alfa-fetoprotein─â, gonadotropin─â corionic─â uman─â ┼či estriol. C├ónd se adaug─â un test pentru inhibarea hormonului A, acesta se nume┼čte screening quad. Nivelurile acestor substan┼úe ├«l ajut─â pe medic s─â afle dac─â exist─â riscul ca bebelu┼čul s─â aib─â anumite defecte congenitale, cum ar fi sindromul Down, spina bifida sau anencefalia.

Citeste si: Analize de sânge necesare gravidei

Ce urm─âri atrag rezultatele anormale

Dac─â valorile parametrilor biochimici din s├ónge sunt anormale, medicul ginecolog va recomanda un test suplimentar, numit amniocentez─â. ├Än aceast─â situa┼úie, sunt extrase 15-20 ml de lichid amniotic. Cu toate c─â rezultatele anormale pot fi ├«ngrijor─âtoare, acestea nu semnific─â neap─ârat c─â exist─â ceva de care s─â-┼či fac─â griji. ├Än schimb, acestea sunt un bun indiciu pentru a continua testarea sau pentru a-i face pe medici mai aten┼úi pe parcursul monitoriz─ârii sarcinii.

Riscuri în cazul sarcinii multiple

Testul triplu a fost realizat pentru prima dat─â ├«n 1988. ├Än prezent, este clar c─â nivelurile serice pot fi diferite ├«n cazul sarcinilor individuale ┼či multiple, ceea ce ar putea duce la un num─âr mai mare de proceduri de amniocentez─â inutile la femeile cu sarcini gemelare normale. Astfel, nivelurile de suspiciune pentru fiecare dintre componentele testului trebuie ajustate ├«n func┼úie de tipul de sarcin─â. Greutatea ┼či v├órsta mamei influen┼úeaz─â estimarea riscului, independent de nivelurile serice reale ale substan┼úelor chimice. Modific─ârile greut─â┼úii materne sunt legate de mul┼úi factori, inclusiv de sarcina multipl─â. Astfel, poate fi necesar un model separat pentru a face testul mai precis. ├Än ultimele decenii au fost dezvoltate instrumente mai eficiente ┼či neinvazive, care ar putea fi adoptate pe scar─â mai larg─â ├«n viitor.

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Acest test, indicat gravidelor cu v├órsta sub 35 de ani, are ÔÇ×misiuneaÔÇč de a verifica nivelul serului matern de alfa-fetoprotein─â, estradiol neconjugat ┼či gonadotropin─â corionic─â uman─â. ├Än cazul ├«n care aceste substan┼úe se g─âsesc ├«n cantit─â┼úi prea mici sau, dimpotriv─â, prea mari, se pune ├«n discu┼úie riscul unor deficien┼úe de tub neural la f─ât, cum ar fi sindrom Down sau trisomia 18. Triplu test NU pune un diagnostic de sindrom Down, sindrom Edwards sau sindrom Patau, ci doar ofer─â o estimare a riscului de a dezvolta o sarcin─â cu anomalii cromozomiale. El este numai un punct de plecare pentru recomand─âri privind efectuarea unor investiga┼úii suplimentare.

INFO

Un rezultat negativ nu ├«nseamn─â ├«ntotdeauna c─â bebelu┼čul va fi complet normal, deoarece nu sunt detectate toate tipurile de defecte congenitale.