Ce cantitate de alcool te expune riscului de a face boala Alzheimer

9 august 2022   Actualitate

Obişnuieşti să consumi alcool frecvent? Este bine să ştii că această băutură nu afectează doar ficatul, ci şi creierul, iar pe termen lung poate duce la apariţia bolii Alzheimer.

Foto: Shutterstock

Consmul de alcool este asociat cu numeroase probleme de sănătate prcum cancerul şi bolile cardiovasculare. Totodată, cei care consumă alcool frecvent se expun unei probabilităţi mai mari de a fi diagnosticaţi cu boala Alzheimer.

Mai exact, acest risc este mai mare la cei care consumă 7 unităţi de alcool pe săptămână (echivalentul a 4 cutii de bere de 33 ml sau aproximativ 4 pahare de vin) ori mai mult, se arată într-un studiu publicat în Plos Medicine. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, după ce au scanat creierul a 20.965 de persoane cu vârsta medie de 55 de ani.

Depăşirea acestei cantităţi de alcool duce la acumularea anormală de fier în anumite zone ale creierului implicate în controlul mişcărilor şi în anumite abilităţi de gândire şi învăţare, aceste modificări fiind asociate cu apariţia bolii Alzheimer.

Citeşte şi: Ce se întâmplă dacă renunţi la alcool o lună

Alcoolul favorizează pierderile de memorie

Consumul de alcool duce la încetinirea activității cerebrale, iar pe termen lung induce confuzia, probleme de comportament și pierderi de memorie. Afectarea cerebrală se produce prin mai multe mecanisme. În primul rând, acționează asupra celulelor, lucru care influențează schimburile dintre ele și neuroni. De asemenea, perturbă neurotransmițătorii, al căror rol este de a transmite impulsurile nervoase. La acestea se adaugă și faptul că marii băutori au adesea și carențe nutriționale, privând celulele cerebrale de vitaminele necesare (B1 și B6) pentru a funcționa corect. Abuzul de alcool poate cauza moartea celulelor cerebrale și atrofia progresivă a creierului.

La alcoolici, pot apărea şi unele tulburări psihice induse de consumul de alcool. Printre acestea, psihoza Korskov (manifestată prin tulburări de dispoziţie, amnezie), encefalopatie Wernicke-Gayet (cu simptome precum insomnii, confuzii) şi demenţe alcoolice, întâlnite mai ales în faza finală a alcoolismului cronic.

Excesul de alcool este nefast și pentru sistemul nervos periferic. Scăderea funcționalității nervilor duce la instalarea polineuropatiei alcoolice, manifestată prin slăbiciune musculară, crampe dureroase, impotență și dificultate a mersului.

Vezi şi: Alimentele și băuturile pe care trebuie să le eviți atunci când iei anumite medicamente

Mai multe