Alimente care cresc imunitatea la copii: ce e bine să mănânce în sezonul rece

1 2 jpg jpeg

Cum sezonul rece se apropie, părinţii încep să se preocupe ca piticii lor să nu se îmbolnăvească. Citeşte mai departe pentru a afla ce alimente cresc imunitatea la copii.

Imunitatea celor mici se construieşte zi de zi, nu doar când vine frigul, printr-o alimentaţie adecvată, un program zilnic de mişcare şi reguli de igienă care trebuie respectate. Sezonul rece sporeşte îngrijorarea părinţilor în ceea ce priveşte imunitatea celor mici, aşa că încep să caute cele mai potrivite suplimente alimentare pentru ei. În afară de suplimente, însă, e bine ca părinţii să se preocupe mai întâi de ce le pun în farfurie copiilor şi care sunt alimentele care le cresc imunitatea.

Alimente care cresc imunitatea la copii: ardei gras, portocale, iaurt

Pentru a stimula imunitatea copiilor nu e nevoie de cine ştie ce ingrediente scumpe şi greu de găsit sau de reţete complicate. Important este ca acestea să fie naturale, proaspete, cumpărate din surse cât mai sigure şi să fie bogate în vitamina C, inamica răcelilor. Deşi nu se ştie exact de câtă vitamina C este nevoie pentru a combate eficient răcelile, e bine ca în alimentaţia zilnică a celor mici să se afle măcar un fruct şi o legumă bogate în această vitamină. Printre acestea se numără citricele, fructul de kiwi, căpşunile, ardeiul gras, broccoliul, spanacul şi cartoful dulce. Dacă spanacul şi broccoliul nu sunt tocmai în topul preferinţelor copilului, e bine să i le strecori fie într-un smoothie de fructe, fie într-o omletă, peste care pui şi puţină brânză rasă.

Tot printre alimentele care cresc imunitatea la copii se numără şi iaurtul şi kefirul, deoarece acestea conţin probiotice care susţin sistemul imunitar. Ai grijă ca iaurtul şi kefirul să fie naturale, simple, fără adaos de zahăr sau coloranţi. Dacă cel mic nu e încântat de iaurtul simplu, pune în el câteva bucăţi de portocală sau kiwi şi 1 linguriţă de miere. De asemenea, pentru o gustare săţioasă, adaugă în iaurt câteva bucăţi de nuci, migdale, alune de pădure sau fistic. Nucile sunt bogate în acizi graşi Omega 3, despre care studiile au arătat că ajută corpul să lupte împotriva infecţiilor respiratorii. Poţi să i le pui copilului şi în bolul de cereale sau într-o salată de crudităţi. Zincul este un alt element important pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru combaterea răcelilor. Se găseşte în fructele de mare, carnea de miel, vită şi porc, în leguminoase, seminţe (mai ales cele de dovleac) şi nuci.

Atenţie: niciun aliment nu poate preveni integral şi nu poate vindeca o răceală sau gripa, ceea ce înseamnă că şi un copil care are o dietă sănătoasă se poate îmbolnăvi în sezonul rece.

Citeşte mai multe despre alimente care cresc imunitatea la copii:

Cum se poate întări imunitatea la copii

5 alimente care cresc rapid imunitatea organismului