Vaccinul Moderna oferă cea mai mare protecţie? Dr. Vasi Rădulescu răspunde

1 vaccin moderna jpg jpeg

Foarte activ pe pagina sa de Facebok, medicul Vasi Rădulescu oferă numeroase răspunsuri legate de chestiunea arzătoare a momentului: COVID-19. Desigur, medicul oferă explicaţii şi despre vaccinare, precum şi despre tratamentele indicate în această infecţie.

Pe pagina sa de Facebook, dr. Vasi Rădulescu răspunde întrebărilor celor care îl urmăresc. Iată câteva dintre ele!

1. Cei cu boli de inimă, plămâni, ficat etc. nu au contraindicaţie la vaccinare. Din contră, au mare nevoie de vaccin.

2. Cei cu trombofilie sau tromboze nu au contraindicaţie la vaccinare. Pot face un vaccin ARNm. Se discută şi cu medicul hematolog, iar dacă există un tratament curent, medicul va explica dacă acel tratament se va opri sau nu.

3. Cei sever imunocompromişi au MARE nevoie de vaccin. Pot face chiar schemă cu 3 doze din prima, după un plan special, pentru a atinge o imunitate cât mai bună.

4. Cei cu cancere active care iau tratamente grele gen chimioterapie sau au radioterapie vor discuta cu medicul curant şi vor stabili oportunitatea vaccinării. În principiu vaccinul se poate face după finalizarea chimio sau radioterapiei.

5. Bolile autoimune NU sunt contraindicaţii la vaccinare. Dacă aveţi tiroidite, lupus, poliartrită reumatoidă sau oricare altă afecţiune autoimună, nu aveţi contraindicaţie. Puteţi face orice vaccin aprobat.

6. Nici bolile inflamatorii intestinale ca boala Crohn sau rectocolita ulcerohemoragică nu sunt contraindicaţii la vaccinare.

7. Nu, dozele cu termen depăşit NU sunt periculoase. Au fost extinse termenele oficial. Iniţial s-a crezut că ARNm nu va rezista mult timp, dar realitatea ne-a arătat altceva. NU există nicio problemă aici.

8. Varicele NU sunt contraindicaţii, că am primit foarte multe mesaje despre asta.

Copiii nu nu vor face leucemie după vaccinare

Medicul a mai spulberat şi mituri conform cărora unul dintre efectele adverse al vaccinului în cazul copiilor ar fi leucemia dar şi că serul ar putea interfera cu ADN-ul uman.

9. Vaccinurile NU dau leucemie la 3-5 ani. Nu dau niciodată, nu avem nicio atenţionare despre asta. Nu dau cancer şi nici nu ne omoară după 50 de ani.

10. Vaccinurile cu ARNm nu au cum să interfereze cu ADN-ul.

11. Vaccinarea se poate face în HIV. Fără probleme. E chiar indicată.

12. Dar cu alergiile? Sunt atât de mulţi oameni cu alergii! Ei bine, cei care au istoric de şoc anafilaxic vor face NEAPĂRAT vaccinul într-un spital, cu medicii aproape. Cei cu teren plurialergic ar trebui să discute cu medicul alergolog. Cei cu alergii comune, uşoare, nu au contraindicaţii la vaccinare.

13. Pacienţii care sunt anticoagulaţi cu sintrom, trombostop, warfarină - să aibă un INR stabil, ideal mai aproape de 2. Se pot vaccina fără probleme. Anunţă la centru, se foloseşte un ac fin, totul în regulă.

14. Pacienţii cu anticoagulante de generaţie nouă (apixaban, dabigatran, rivaroxaban) pot face vaccinul fără probleme. Cum ei oricum nu monitorizează INR, anunţă la centru pentru a folosi un ac fin.

15. Ganglioni umflaţi după vaccin? Da! Pot apărea. NU e nimic de speriat, vor da înapoi.

16. Febră, durere de cap, oboseală, dureri musculare după vaccin? Da! Pot apărea, ele făcând parte din răspunsul imun. Trec în câteva zile, nu e nimic de speriat. Luaţi paracetamol sau ibuprofen la nevoie.

Moderna oferă cea mai mare protecţie?

17. Orice vaccin e bun. Cea mai mare protecţie o dă Moderna, apoi Pfizer, apoi JJ. Dar orice vaccin protejează excelent pe formele severe.

18. NU riscaţi să obţineţi certificatul verde fără să vă vaccinaţi. Este caz penal şi, dacă veţi vrea să faceţi vaccinul, nu veţi mai putea.

19. De ce ai vrea să faci imunitate naturală când ai la dispoziţie un produs sigur, testat, ieftin (chiar gratis pentru tine, că-l plăteşte statul) care îţi asigură el o apărare foarte bună? Ştiu o mulţime de oameni care au trecut prin boală şi încă nu şi-au revenit, la luni distanţă. De ce ai vrea să-ţi baţi joc de corpul tău cu o boală care-ţi face praf plămânii, vasele de sânge, inima, creierul? De ce ai alege asta şi nu vaccinul?

20. Se poate dona sânge după ce a fost făcut vaccinul? DA! Poţi dona oricând sânge, chiar şi după booster!

Citeşte şi: COVID-19: cum îţi dai seama că ai avut boala fără să ştii