Transformă casa bunicilor într-un paradis pe care îl vei numi „acasă”
Dacă ai moştenit de la bunici o casă la munte şi intenţionezi să nu vinzi proprietatea, ci să investeşti în ea, e o alegere mai mult decât inspirată. Terenurile la ţară, chiar şi cele din sate izolate, au început să fie la mare căutare. Nu îţi va lua mult timp să găseşti un cumpărător, însă... aşa cum vin, banii „pleacă” şi peste ani vei ajunge să regreţi că ai renunţat mult prea uşor la un paradis la care era conectată o parte din tine.
În loc să iei o decizie pripită, mai ales dacă cei care te-au răsfăţat odată au plecat, gândeşte-te că acel loc păstrează încă vie memoria lor. Aşa că nu schimba vechiul cireş pe un tuia decorativ, nu te grăbi să schimbi pereţii, iar dacă mobilierul poate fi recondiţionat pe plan local, de un meşteşugar, de ce să îl înlocuieşti cu mobilă de inspiraţie scandinavă?
Poţi îmbina vechiul stil, tradiţional, cu cel contemporan, în ceea ce priveşte decoraţiunile: fie că este vorba de perdele, veselă, electrocasnice. Important e să nu faci rabat de la calitate, să păstrezi nealterată o patină a timpurilor de odinioară, dacă ea există, şi să-ţi creezi condiţii de trai, fie doar şi pentru o lună pe an, pe care o vei petrece aici, cumulat. Iar dacă lucrezi încă de acasă, poţi să te muţi o perioadă în casa bunicilor, pentru a superviza lucrările. Nu ai nevoie până la urmă decât de o conexiune la internet pe care o poţi obţine şi prin hotspot mobil sau un modem.
Geamuri termopane
E drept, nu vei şti cu ce să începi, însă e important, mai ales că e deja toamnă, să te preocupi de izolare. Probabil va fi necesar să apelezi la o echipă de meşteri pentru a reface izolaţia pereţilor exteriori şi, desigur, pentru a înlocui vechile ferestre cu geamuri termopane. Cu siguranţă, costurile se vor amortiza în timp şi sunt uşor de prevăzut. În plus, lumină mai multă, dispersia acesteia îmbunătăţită semnificativ, respingerea emisiilor de raze ultraviolete şi, desigur, izolaţia puternică. Dacă în anii trecuţi „termopan” era echivalent cu „modern”, acum ai ocazia de a alege un model care imită perfect lemnul, cu tentă rustică. După ce ai ales modelul potrivit, nu neglija şi accesoriile, de exemplu perdele şi draperii. Nu opta pentru jaluzele căci vei crea o notă disonantă, mai ales că poţi alege dintr-o varietate de perdele care vor da un farmec aparte întregii locuinţe.
Apă curentă
Nu e vorba de vreo utilitate opţională, ci de o necesitate, mai ales dacă nu ai posibilitatea să te racordezi la un sistem de canalizare existent în localitate. În aceste condiţii nu ai decât o soluţie, să achiziţionezi un hidrofor, mai ales dacă există o fântână cu apă potabilă în curte. Dacă nu ai o sursă de apă, atunci lucrurile se vor complica semnificativ, căci vei fi nevoită să apelezi la serviciile unei firme care să foreze în pământ pentru a da de pânza freatică. După această etapă iniţială şi esenţială, te vei putea gândi la o baie şi la chiuvete la toaletă şi bucătărie.
Centrală termică
E drept, dacă vei avea cheltuieli semnificative cu izolaţia şi apa curentă, centrala va mai putea aştepta, dar neapărat trebuie să existe în plan. Poţi utiliza o iarnă soba tradiţională, mai ales dacă ai rezerve de material lemnos sau posibilitatea de a cumpăra. Pentru a crea o atmosferă rustică, poţi cumpăra un şemineu electric, iar în timp te poţi gândi să amenajezi unul tradiţional.
În timp, vei conştientiza că în casă şi pe lângă casă, spre deosebire de un apartament, se găseşte mereu ceva de făcut.
Sursă foto: Unsplash