Terapia hormonală protejează inima femeilor
Terapia, care se poate administra sub formă de tablete, plasture, implanturi, geluri, tratamente vaginale şi spray nazal, poate modifica inclusiv dispoziţia persoanei.
În plus, specialiştii sunt de părere că femeile care încep acest tratament pe perioada menopauzei au şi un risc mai redus de a suferi probleme cardiace.
Situaţie este alta în cazul femeilor care încep tratamentul în perioada de după menopauză. Atunci, terapia care foloseşte atât estrogen, cât şi progesteron poate creşte riscul de apariţie a atacului de cord, a accidentului vascular cerebral, a cancerului mamar şi chiar a demenţei.
La cercetare au participat aproximativ 1.006 femei sănătoase din Danemarca, care au fost împărţite în două grupuri. Cele din primul grup au urmat terapia de substituţie hormonală, iar cele din al doilea grup nu au primit nici un tratament.
Cea mai mare parte din participante se aflau la menopauză, iar celelelate în perioada post menopauză. După 10 ani de cercetare, oamenii de ştiinţă au observat că dispoziţia femeilor din primul grup s-a îmbunătăţit, iar bufeurile s-au redus.
,,Aceste descoperiri nu vor schimba modul în care se va prescrie de acum înainte terapia de substituţie hormonală. Important este că terapia este de ajutor în cazul tulburărilor de somn şi a problemelor de concentrare, pe care le au femeile în timpul menopuazei”, a afirmat Suzanne Steinbaum, director în cadrul Spitalului ,,Lenox Hill” din New York.