Studiu: La pacienţii cu COVID-19 asimptomatici, proporţia celor care dezvoltă anticorpi poate fi mai mică

1 test covid jpg jpeg

Test─ârile pentru anticorpii IgM nu au valoare de diagnostic a infec┼úiei acute cu noul coronavirus, ace┼čtia ap─âr├ónd aproape simultan cu anticorpii IgGsau fiind absen┼úi, se arat─â ├«ntr-un studiu recent al speciali┼čtilor rom├óni.

Studiul - realizat de MedLife ├«n parteneriat cu Institutul Na┼úional de Boli Infec┼úioase Prof. Dr. Matei Bal┼č ┼či Spitalul Clinic Colentina din Bucurea ÔÇô a fost lansat la ├«nceputul lunii mai ┼či ├«┼či propune s─â urm─âreasc─â evolu┼úia apari┼úiei anticorpilor pe o perioad─â de 7 luni, concluziile finale urm├ónd s─â fie anun┼úate la sf├ór┼čitul acestui an.

P├ón─â ├«n momentul de fa┼ú─â, studiul a fost derulat pe un e┼čantion de 148 pacien┼úi confirma┼úi pozitiv prin testul RT-PCR, afla┼úi ├«n etape diferite ale test─ârilor pentru anticorpi, fiind prelevante 294 de probe care fac obiectul analizei realizat─â de echipa de cercetare MedLife, ├«n colaborare cu Insitutul Na┼úional de Boli Infec┼úioase Prof. Dr. Matei Bal┼č ┼či Spitalul Clinic Colentina.

Rezultatele preliminare au la baz─â trei metode serologice de testare pentru anticorpi: Chemiluminiscen┼úa pentru determinarea anticorpilor IgG, ECLIA pentru determinarea anticorpilor totali ┼či ELISA pentru determinarea anticorpilor IgG ┼či IgM.

Serologia IgM nu este utilă în diagnosticarea infecţiei acute cu virusul SARS-CoV-2. Între cele trei metode de detectare a anticorpilor nu sunt diferenţe semnificative.

Concluziile preliminare ale cercet─ârii indic─â faptul c─â test─ârile pentru anticorpii IgM nu au valoare de diagnostic, ace┼čtia dezvolt├óndu-se aproape simultan cu anticorpii IgG sau fiind absen┼úi ├«n unele cazuri. Astfel, spre deosbire de alte infec┼úii, unde apari┼úia anticorpilor IgM este timpurie ┼či atest─â o infec┼úie acut─â, test─ârile av├ónd ┼či capacitate de diagnostic, ├«n cazul COVID-19 s-a remarcat o apari┼úie mai t├órzie a acestui tip de anticorpi.

ÔÇť├Äntre cele trei metode nu sunt diferen┼úe semnificative. Serologia IgM nu poate fi folosit─â pentru diagnosticul infec┼úiei acute, deoarece ace┼čti anticorpifienu apar, fieapar odat─â cu IgG. Anticorpii IgG au ap─ârut mai devreme la pacien┼úii de la Matei Bal┼č (fiind prezen┼úi la vizita 0, la internare), fa┼ú─âde pacien┼úii de la Colentina (la vizita 1, 7 zile), diferen┼úa fiind explicat─âfie de severitea bolii (anticorpii au ap─ârut mai t├órziu sau deloc la asimptomatici), fie pentru c─â pacien┼úii interna┼úi la Matei Bal┼č au avut o evolu┼úie mai ├«ndelungat─â├«naintea intern─ârii.Analiza detaliat─â a datelor va confirma una sau cealalt─â dintre ipotezeÔÇŁ, a spusdr. Cristian B─âicu┼č,medic primar medicin─â intern─â, Spitalul Clinic Colentina, ┼čeful Sec┼úiei Medical─â II, Profesor universitar UMF Carol Davila, Bucure┼čti.

De┼či nu s-a realizat analiza ├«n func┼úie de forma clinic─â (asimptomatic, u┼čoar─â, medie, sever─â), sunt ┼čanse ca la pacien┼úii asimptomatici propor┼úia celor care dezvolt─â anticorpi s─â fie mai mic─â.

P├ón─â ├«n prezent au fost prelevate ├«ntre dou─â ┼či patru probe de la subiec┼úii implica┼úi ├«n studiu, ├«n diferite etape ale evolu┼úieisimptomatologiei. Astfel, s-a observat c─â detectarea anticorpilor IgG este mai pu┼úin probabil─â la pacien┼úii afla┼úi ├«n apropierea momentuluidebutului simptomelor, ├«n timp ce pacien┼úii care prezint─â simptomatologie de cel pu┼úin 14 zile au dezvoltat anticorpi ├«n propor┼úie de 86%.

ÔÇ×Test─ârile realizate p├ón─â acum ne-au ar─âtat o varia┼úie a prezen┼úei anticorpilor├«n func┼úie de momentul test─ârii ├«n raport cu debutul simptomelor. Analiz├ónd pacien┼úii ├«nrola┼úi at├ótcu simptomatologie u┼čoar─â,medie,c├ót ┼či sever─â, cu o durat─â a simptomelor cuprins─â ├«ntre o zi ┼či 73 de zile, am remarcat c─â 22,5% dintre pacien┼úii care au avut simptome mai pu┼úin de 7 zile au dezvoltat anticorpi IgG, procentul cresc├óndla 69,5%, ├«n cazul pacien┼úilor cu durata simptomatologiei ├«ntre 7 ┼či 14 zile ┼či ajung├ónd la 86% pentru pacien┼úii care au prezentat simptomatologie de mai mult de 14 zile. ├Än privin┼úa anticorpilor de tip IgM, cel mult 39% dintre pacien┼úii, cu durata simptomatologiei ├«ntre 7 ┼či 14 zile, au avut testul pozitiv. Propor┼úia rezultatelor IgG (pozitive sau negative) concordante a fost cea mai mare pentru chemiluminiscen┼ú─â ┼či ELISA. Urmeaz─â s─â analiz─âm datele colectate ├«n func┼úie de forma clinic─â de boal─âÔÇŁ,a ad─âugat Conf. Dr. Adriana Hristea, investigator principal al studiului la Insitutul Matei Bal┼č, medic primar boli infec┼úioase, ┼čef sec┼úie Adul┼úi 4.

Sensibilitatea testelor pentru identificarea anticorpilor IgG este bună la pacienţii cu durata simptomelor mai mare de 14 zile.