Stresul ┼či triste┼úea nu cresc riscul de deces timpuriu

1 2 jpg jpeg

De┼či speciali┼čtii au considerat ├«n ultimele decenii c─â persoanele care sunt mai relaxate ┼či mai fericite au o s─ân─âtate mai bun─â ┼či tr─âiesc mai mult, cercet─âtorii de la Universitatea Oxford contrazic acest lucru.

Starea de triste┼úe ┼či cea de stres nu cresc riscul de deces timpuriu. ├Än cadrul studiului, echipa de speciali┼čti britanici ┼či australieni au analizat datele str├ónse ├«nc─â din anul 1996 pentru un studiu de amploare.

După ce au eliminate din cercetare participantele care aveau probleme de sănătate încă de la începutul studiului, au mai rămas încă 720.000 de voluntare, cu vârsta medie de 59 de ani.

Ulterior, acestea au r─âspuns la mai multe ├«ntreb─âri legate de starea lor de spirit, dar ┼či episoadele de stres prin care au trecut ├«n ultimii 10 ani (timp ├«n care au decedat 30.000 de participante).

Dup─â ce au verificat mai mul┼úi factori, printre care starea de spirit, dac─â fumau ┼či statutul economic, speciali┼čtii au ajuns la concluzia c─â nu exist─â o leg─âtur─â direct─â ├«ntre riscul de deces timpuriu ┼či starea de triste┼úe sau de stres prin care au trecut voluntarele.

ÔÇ×Problemele de s─ân─âtate ne pot afecta starea de spirit, dar clar este c─â nefericirea nu ne ├«mboln─âve┼čte. Grijile ne influen┼úeaz─â starea pe care o avem, dar asta nu ├«nseamn─â c─â reduce ┼či perioada de via┼ú─âÔÇť, a afirmat Richard Peto, profesor ├«n cadrul Universit─â┼úii Oxford din Marea Britanie.