Stresul şi tristeţea nu cresc riscul de deces timpuriu

1 2 jpg jpeg

Deşi specialiştii au considerat în ultimele decenii că persoanele care sunt mai relaxate şi mai fericite au o sănătate mai bună şi trăiesc mai mult, cercetătorii de la Universitatea Oxford contrazic acest lucru.

Starea de tristeţe şi cea de stres nu cresc riscul de deces timpuriu. În cadrul studiului, echipa de specialişti britanici şi australieni au analizat datele strânse încă din anul 1996 pentru un studiu de amploare.

După ce au eliminate din cercetare participantele care aveau probleme de sănătate încă de la începutul studiului, au mai rămas încă 720.000 de voluntare, cu vârsta medie de 59 de ani.

Ulterior, acestea au răspuns la mai multe întrebări legate de starea lor de spirit, dar şi episoadele de stres prin care au trecut în ultimii 10 ani (timp în care au decedat 30.000 de participante).

După ce au verificat mai mulţi factori, printre care starea de spirit, dacă fumau şi statutul economic, specialiştii au ajuns la concluzia că nu există o legătură directă între riscul de deces timpuriu şi starea de tristeţe sau de stres prin care au trecut voluntarele.

„Problemele de sănătate ne pot afecta starea de spirit, dar clar este că nefericirea nu ne îmbolnăveşte. Grijile ne influenţează starea pe care o avem, dar asta nu înseamnă că reduce şi perioada de viaţă“, a afirmat Richard Peto, profesor în cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie.