O pastil─â cu extract de ro┼čii ├«ncetine┼čte ├«mb─âtr├ónirea pielii

1 2 jpg jpeg

Anumi┼úi antioxidan┼úi, precum vitaminele C ┼či E, ┼či mai multe substan┼úe, precum coenzima Q10, ar putea fi capabile s─â repare pielea v─ât─âmat─â sau s─â diminueze distrugerile provocate de infraro┼čiile A.

Autorii unui studiu efectuat ├«n Germania consider─â c─â o bun─â protec┼úie ├«mpotriva razelor infraro┼čii A ar fi oferit─â de pastilele cu licopen (un antioxidant care se afl─â ├«n ro┼čii ┼či ├«n fructele ro┼čii), suplimentele cu coenzima Q10 ┼či cremele cu protec┼úie UVA / UVB.

Razele infraro┼čii alc─âtuiesc p├ón─â la jum─âtate din energia soarelui (UVA ┼či UVB alc─âtuiesc ├«mpreun─â ├«ntre 5% ┼či 7%) ┼či razele dintr-o categorie special─â, infraro┼čii A, pot s─â p─âtrund─â p├ón─â la cele mai profunde straturi ale pielii, mult mai ad├ónc dec├ót razele ultraviolete.

Studii realizate recent pe animale au sugerat c─â razele infraro┼čii A ar putea juca un anumit rol ├«n apari┼úia cancerului de piele ├«n combina┼úie cu expunerea la razele ultraviolete.

Razele infraro┼čii A contribuie ┼či la ├«mb─âtr├ónirea pielii - savan┼úii sugereaz─â c─â ele afecteaz─â unele dintre procesele biologice implicate ├«n men┼úinerea celulelor tegumentare ├«ntr-o stare bun─â de s─ân─âtate, afect├ónd ┼či produc┼úia de colagen, proteina care ac┼úioneaz─â ca un scut de protec┼úie pentru piele. Din acest motiv, pot s─â apar─â riduri ┼či pungi, accentu├ónd aspectul ├«mb─âtr├ónit al pielii.

Un studiu realizat de cur├ónd la Universitatea Kiel din Germania a descoperit c─â ┼čoarecii expu┼či la razele ultraviolete UVB ┼či infraro┼čii A au dezvoltat tumori canceroase cu o cre┼čtere mai rapid─â dec├ót cele dezvoltate de animalele expuse doar la radia┼úia ultraviolet─â UVB, de┼či cei expu┼či doar la infraro┼čii A nu au dezvoltat tumori.

├Än ceea ce prive┼čte procesul de ├«mb─âtr├ónire a pielii, dovezile sunt ┼či mai puternice, potrivit profesorului Jean Krutmann de la Institutul Leibnitz de cercet─âri despre medicina mediului, situat ├«n Dusseldorf, o somitate mondial─â ├«n domeniul razelor infraro┼čii A. ÔÇ×Infraro┼čiile A avariaz─â pielea ├«n profunzime, interfer├ónd cu enzimele care men┼úin procesul s─ân─âtos de re├«nnoire a pielii", a spus profesorul german, citat de Mediafax.

ÔÇ×Acest lucru ├«nseamn─â c─â mai mult colagen este distrus dec├ót este sintetizat, rezult├ónd o ├«mb─âtr├ónire prematur─â a pielii ┼či o pierdere a elasticit─â┼úii acesteia", a ad─âugat el.