O pastilă cu extract de roşii încetineşte îmbătrânirea pielii

1 2 jpg jpeg

Anumiţi antioxidanţi, precum vitaminele C şi E, şi mai multe substanţe, precum coenzima Q10, ar putea fi capabile să repare pielea vătămată sau să diminueze distrugerile provocate de infraroşiile A.

Autorii unui studiu efectuat în Germania consideră că o bună protecţie împotriva razelor infraroşii A ar fi oferită de pastilele cu licopen (un antioxidant care se află în roşii şi în fructele roşii), suplimentele cu coenzima Q10 şi cremele cu protecţie UVA / UVB.

Razele infraroşii alcătuiesc până la jumătate din energia soarelui (UVA şi UVB alcătuiesc împreună între 5% şi 7%) şi razele dintr-o categorie specială, infraroşii A, pot să pătrundă până la cele mai profunde straturi ale pielii, mult mai adânc decât razele ultraviolete.

Studii realizate recent pe animale au sugerat că razele infraroşii A ar putea juca un anumit rol în apariţia cancerului de piele în combinaţie cu expunerea la razele ultraviolete.

Razele infraroşii A contribuie şi la îmbătrânirea pielii - savanţii sugerează că ele afectează unele dintre procesele biologice implicate în menţinerea celulelor tegumentare într-o stare bună de sănătate, afectând şi producţia de colagen, proteina care acţionează ca un scut de protecţie pentru piele. Din acest motiv, pot să apară riduri şi pungi, accentuând aspectul îmbătrânit al pielii.

Un studiu realizat de curând la Universitatea Kiel din Germania a descoperit că şoarecii expuşi la razele ultraviolete UVB şi infraroşii A au dezvoltat tumori canceroase cu o creştere mai rapidă decât cele dezvoltate de animalele expuse doar la radiaţia ultravioletă UVB, deşi cei expuşi doar la infraroşii A nu au dezvoltat tumori.

În ceea ce priveşte procesul de îmbătrânire a pielii, dovezile sunt şi mai puternice, potrivit profesorului Jean Krutmann de la Institutul Leibnitz de cercetări despre medicina mediului, situat în Dusseldorf, o somitate mondială în domeniul razelor infraroşii A. „Infraroşiile A avariază pielea în profunzime, interferând cu enzimele care menţin procesul sănătos de reînnoire a pielii", a spus profesorul german, citat de Mediafax.

„Acest lucru înseamnă că mai mult colagen este distrus decât este sintetizat, rezultând o îmbătrânire prematură a pielii şi o pierdere a elasticităţii acesteia", a adăugat el.