Mihaela Bilic, despre cum ne ├«mboln─âve╚Öte m├óncarea: ÔÇťEvita╚Ťi produsele ultraprocesateÔÇŁ

inghe jpg

Mihaela Bilic spune c─â emulsifian╚Ťii pot afecta imunitatea, iar produsele care ├«i con╚Ťin trebuie evitate. Astfel, consecin╚Ťele pot fi tragice.

ÔÇťEvita╚Ťi produsele care con╚Ťin conservan╚Ťi ╚Öi aditivi alimentari? Bine face╚Ťi! Se pare c─â tot mai multe E-uri sunt puse sub semnul ├«ntreb─ârii. Ultimele studii arat─â c─â emulsifian╚Ťii, folosi╚Ťi pe scar─â larg─â ├«n industria alimentar─â, au efecte nefaste asupra florei intestinale.

Ce rol au emulsifian╚Ťii? Unesc ingrediente care ├«n condi╚Ťii normale nu se amestec─â ├«ntre ele, cum ar fi apa ╚Öi uleiul. Prezen╚Ťa lor ├«ntr-un produs creeaz─â o consisten╚Ť─â cremoas─â, o structur─â aerat─â ╚Öi omogen─â. Datorit─â lor maioneza nu se taie, sosurile sunt mai fine, ├«nghe╚Ťata mai pufoas─â, iar produsele de panifica╚Ťie mai moi. Formeaz─â o re╚Ťea micelar─â care fixeaz─â apa ╚Öi gr─âsimea, deci sunt esen╚Ťiali pentru aspectul, structura ╚Öi prospe╚Ťimea produselor ultraprocesate.

Exist─â emulsifian╚Ťi naturali ╚Öi sintetici. Lecitina sau E322 o g─âsim ├«n g─âlbenu╚Öul de ou ╚Öi face posibil─â prepararea de maionez─â, creme, sosuri, ciocolat─â. Guma arabic─â sau de xantan cre╚Öte v├óscozitatea ╚Öi transform─â lichidul ├«n gel. Caraghenanii sau E407 sunt extra╚Öi din algele ro╚Öii ╚Öi utiliza╚Ťi ca gelifian╚Ťi, agen╚Ťi de ├«ngro╚Öare ╚Öi stabilizatori. ├Äi g─âsim ├«n sosuri ╚Öi creme, deserturi, iaurt cu fructe, ├«nghe╚Ťat─â, lapte vegetal, ba chiar ╚Öi ├«n produsele bio. Polisorba╚Ťii sau E430 sunt substan╚Ťe de sintez─â care previn aglomerarea gr─âsimilor, ├«i g─âsim ├«n sosuri ╚Öi ├«nghe╚Ťat─âÔÇŁ, m─ârturise╚Öte cunoscutul nutri╚Ťionist.

Apari╚Ťia bolilor autoimmune poate fi gr─âbit─â tot de produsele nepotrivite.

ÔÇťCe leg─âtur─â exist─â ├«ntre emulsifian╚Ťi ╚Öi microbiota intestinal─â? Microbiota este acel ecosistem din tubul digestiv format din colonii de bacterii benefice. Joac─â un rol important ├«n metabolism, imunitate, inflama╚Ťie, func╚Ťionarea sistemului nervos ╚Öi cardiovascular. Dezechilibrul microbiotei se nume╚Öte disbioz─â ╚Öi este provocat de stresul cronic sau de o alimenta╚Ťie s─ârac─â ├«n fibre. Mai nou a fost demonstrat efectul nefast pe care anumi╚Ťi emulsifian╚Ťi ├«l au asupra microbiotei.

Care este mecanismul? Ace╚Öti aditivi alimentari cresc permeabilitatea intestinului ╚Öi permit intrarea agen╚Ťilor patogeni, alergenilor ╚Öi toxinelor din tubul digestiv ├«n organism. Emulsifian╚Ťii distrug func╚Ťia de protec╚Ťie pe care o are mucoasa tubului digestiv. Odat─â ce bariera intestinal─â este sl─âbit─â, antigenele din exterior p─âtrund ├«n circula╚Ťie, se activeaz─â inflama╚Ťia cronic─â ╚Öi bolile autoimune.

├Äncep├ónd cu anul 2016 oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au tras un semnal de alarm─â ├«n leg─âtur─â cu dou─â familii de aditivi: polisorba╚Ťii ╚Öi carboximetilceluloza, acuza╚Ťi c─â perturb─â flora intestinal─â ╚Öi au efect proinflamator. Noi studii publicate ├«n 2021 au extins lista aditivilor care trebuie evita╚Ťi. Guma de xantan reduce compozi╚Ťia florei microbiene ╚Öi scade densitatea bacteriilor intestinale. La fel ╚Öi monosteara╚Ťii folosi╚Ťi ├«n produsele de panifica╚Ťie ╚Öi patiserie, care afecteaz─â compozi╚Ťia microbiotei ╚Öi cresc inflama╚Ťia. Efectele sunt cu at├ót mai grave cu c├ót consum─âm mai mul╚Ťi aditivi asocia╚Ťi ├«ntre ei. A╚Öadar evita╚Ťi produsele ultraprocesate, con╚Ťin o combina╚Ťie de mai mul╚Ťi emulsifian╚Ťi ╚Öi creaz─â un efect de cocktail!ÔÇŁ