Ce trebuie s─â ┼čtii despre bolile autoimune

1 shutterstock 738211780 jpg jpeg

Printre afec┼úiunile cele mai complexe ┼či mai greu de diagnosticat ┼či tratat se num─âr─â bolile autoimune. Multe dintre ele au simptome banale, cum ar fi senza┼úia de oboseal─â constant─â, ceea ce le face s─â fie trecute cu vederea p├ón─â c├ónd apar unele complica┼úii.

1.Pot fi mo┼čtenite genetic┬á

Pe l├óng─â tr─âs─âturile fe┼úei sau culoarea ochilor, de la p─ârin┼úi mo┼čtenim ┼či o serie de gene, iar unele dintre ele sunt purt─âtoare de afec┼úiuni autoimmune, de exemplu, diabetul de tip 1. Alte afec┼úiuni care pot fi transmise de la p─ârin┼úi la copii sunt boala Crohn, care afecteaz─â sistemul digestiv, sau alopecia, ├«n care sistemul imunitar atac─â foliculii de p─âr. 

2.Femeile sunt predispuse 

Nu se ┼čtie cu exactitate de ce afec┼úiunile autoimune sunt mai des ├«nt├ólnite ├«n cazul femeilor, dar se b─ânuie┼čte c─â acestea au sistemul imunitar mai puternic dec├ót b─ârba┼úii. De┼či la prima vedere acesta este un lucru pozitiv, ├«n realitate este o sabie cu dou─â t─âi┼čuri. Cu c├ót sistemul imunitar este mai bun, cu at├ót le predispune la afec┼úiuni autoimune. 

3.Au simptome comune 

Afec┼úiuni autoimune pot greu de diferen┼úiat de alte boli, deoarece au simptome asem─ân─âtoare. ├Än cazul multora, primul indiciu ├«l reprezint─â senza┼úia constant─â de oboseal─â, pe care mult─â lume o poate pune pe seama stresului. ├Äns─â, oboseala poate fi un simptome pentru boala celiac─â, lupus sau sindromul Guillain-Barr├ę. Pe de alt─â parte, c─âderea p─ârului este asociat─â cu alopecie sau cu tiroidita Hashimoto. 

4.Pot fi favorizate de obezitate 

Cercet─âri recente arat─â c─â obezitatea poate sus┼úine procesul inflamator care favorizeaz─â sau agraveaz─â bolile autoimune. Kilogramele ├«n plus cresc riscul de apari┼úie a artritei reumatoide sau artritei psoriazice.   

5.Durerea, un simptom de neglijat 

Durerile stomacale sunt puse deseori pe seama unei indigestii. ├Äns─â, dac─â durerea apare periodic ┼či este ├«nso┼úit─â de s├ónge ├«n scaun, transpira┼úii nocturne sau febr─â, poate fi un prim simptom al sindromului intestinului iritabil, un grup de afec┼úiuni autoimune care provoac─â inflama┼úia cronic─â a tractului digestiv. 

6.Variaţiile de greutate, posibil simptom 

Varia┼úiile bru┼čte de greutate, fie c─â este vorba de pierdere sau cre┼čtere ├«n greutate, nu trebuie trecute cu vederea. Dac─â nu ai f─âcut schimb─âri ├«n alimenta┼úie sau stilul de via┼ú─â, iar greutatea fluctueaz─â, poate fi vorba de o afec┼úiune autoimun─â , cum este tiroidita Hashimoto, care duce la sc─âderea ritmului metabolic. 

7.Pot fi greu de diagnosticat 

Deoarece au multe simptome comune, bolile automune pot fi diagnosticate cu dificultate. O analiz─â care poate eviden┼úia o afec┼úiune autoimun─â sunt anticorpii antinucleari (ANA), ├«ns─â ace┼čtia pot fi prezen┼úi ┼či ├«n cazul altor afec┼úiuni. 

Sfatul specialistului 

medic specialist neurologie, Re┼úeaua Privat─â de S─ân─âtate Regina Maria 

Factorii de mediu ┼či stilul de via┼ú─â sunt importan┼úi din punct de vedere al modului ├«n care influen┼úeaz─â predispozi┼úia genetic─â. Ei reprezint─â factori trigger, care, spre deosebire de factorii genetici, pot fi controla┼úi. Cei mai importan┼úi sunt: fumatul, infec┼úiile virale sau bacteriene ce pot produce confuzie ├«n modul ├«n care sistemul imunitar reac┼úioneaz─â, nivelul crescut ┼či constant de stres psihoemo┼úional, deficitul de vitmina D, alimenta┼úia nes─ân─âtoas─â, bogat─â ├«n sare ┼či zah─âr ┼či expunerea prelungit─â ├«n medii poluate (├«n ora┼če) sau la substan┼úe chimice ┼či metale toxice (mercur, plumb, aluminiu, pesticide, solven┼úi, produse de uz industrial).