Medic: Cum ar trebui să mâncăm de Crăciun?

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenţia că este foarte important să fim atenţi ce, cât şi cum mâncăm la masa de Crăciun, mai ales dacă am ţinut post, pentru că, în caz contrar, avertizează el, sunt şanse mari de a ne petrece sărbătorile de iarnă în serviciile de urgenţă ale spitalelor, scrie agenția de presă Agerpres.

„Dacă vreţi să petreceţi în familie sărbătorile de iarnă, Crăciunul şi Anul Nou,  şi nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă aţi postit sau nu, adaptată patologiei de bază. Adică nu dăm startul la supraalimentare de la primele ore ale dimineţii. Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se aşeze imediat la masă. Mai bine aşteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată. Adică putem începe cu o salată de crudităţi, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia", a explicat, pentru Agerpres, medicul de medicină de urgență Tudor Ciuhodaru.

Medicul recomandă celor care au ţinut post să fie precauţi atunci când se aşază la masa de Crăciun, mai ales dacă au afecțiuni cronice.

"După perioada de post, mai ales dacă aveţi afecţiuni digestive cronice, încercaţi să reluaţi progresiv alimentaţia normală. Puteţi începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă şi friptură", spune medicul Ciuhodaru, citat de Agerpres.

masa craciun shutter jpg

Folosește masa ca prilej de socializare și fii cumpătat în privința mâncării. Foto: Shutterstock

Potrivit acestuia, fiecare masă trebuie să conţină un aliment concentrate, restul mai ușoare.

"Considerăm concentrat orice aliment, cu excepţia fructelor şi legumelor. Aşadar, friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeaşi masă, ci separat. Trebuie asigurată cel puţin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita astfel senzaţia de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru pentru Agerpres.

Indiferent de starea de sănătate, spune medicul, alcoolul trebuie consumat cu prudenţă.

„Beţi cu capul, nu cu stomacul. Beţi mai ales în asociere cu mâncarea grasă specifică sărbătorilor noastre mai ales acum la sfârşit de an. Asta pentru a preveni pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare", spune medicul, care recomandă o atenţie sporită la ce şi cât mănâncă în timpul meselor de sărbători persoanele cu afecţiuni digestive, boli metabolice, cum ar fi cei cu diabet, gută sau care au afecţiuni cardiace şi care trebuie să respecte regimul dietetic şi să evite dulciurile şi sarea.

Medicul atrage atenţia celor care iau medicamente și nu pot bea alcool din cauza lor, să nu renunțe la medicație, fiindcă nu există niciun beneficiu, ci doar riscuri în cazul întreruperii tratamentului.

"În plus, apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, tulburări abdominale, tulburări de tranzit, febră sau frison ori cele cardiace, precum durerile precordiale, palpitaţiile, cefaleea, vertijul, necesită prezentarea de urgenţă la spital", a avertizat medicul Ciuhodaru care a recomandat mai mult timp în aer liber, mai puţină carne şi grăsimi pentru a evita curele de slăbire necesare după Sărbători.

Citește și Când tusea indică o problemă mai gravă