Ce rol joacă paracetamolul şi câinii în apariția hepatitei misterioase la copii? Ce spun specialiștii

caine8 jpg

Câinii sau paracetamolul ar fi putut declanșa hepatita misterioasă la copii, susțin specialiștii.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a raportat că 163 de tineri au contractat virusul, iar 11 au avut nevoie de un transplant de ficat din cauza infecției.

Niciun copil nu a murit în Marea Britanie din cauza acestei afecțiuni și se crede că la nivel global există acum peste 250 de cazuri.

Medicii au stabilit acum că aceste cazuri sunt sunt mai răspândite în gospodăriile în care există câini.

În 92 dintre cazurile din Regatul Unit, 64 au fost la copiii care proveneau din familii care dețineau câini sau care se jucaseră cu un animal de companie, arată datele Agenției pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit (UKHSA).

Chiar dacă medicii investighează acum această informație, se știe că în Marea Britanie există câini aproape în fiecare casă, așa că descoperirea s-ar putea să nu aibă o bază reală.

S-a constatat, de asemenea, că trei sferturi dintre respondenți au menționat utilizarea paracetamolului.

Mai puțini au raportat consumul de ibuprofen și niciunul nu a raportat consumul de aspirină.

Prevalența utilizării paracetamolului este considerată în concordanță cu îndrumările privind gestionarea bolilor acute la copii, spun experții.

Părinții ai căror copii au fost diagnosticați cu boala au fost nevoiți să răspundă la cateva chestionare. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, există 230 de copii de pe tot globul diagnosticați cu această afecțiune.

Hepatita este o inflamație a ficatului și este de obicei cauzată de virusul hepatitic A,B,C,D sau E.

Niciunul dintre copiii din Marea Britanie nu a fost testat pozitiv pentru aceste tulpini și niciunul nu este considerat a fi imunocompromis.

Oficialii britanici din domeniul sănătății au spus că șansele ca un copil să dezvolte hepatită rămân extrem de scăzute, dar părinții ar trebui să cunoască simptomele.

„În special icterul, căutați o nuanță galbenă în albul ochilor – și contactați medicul dacă sunteți îngrijorați.

Investigațiile noastre continuă să sugereze că există o asociere cu adenovirusul, iar studiile noastre testează acum această posibilitate în mod riguros", spune Dr. Meera Chand, medic infecționist la UKHSA.

„De asemenea, investigăm alți contribuitori, inclusiv SARS-COV-2, și lucrăm îndeaproape cu NHS și și ceilalți parteneri pentru a înțelege mecanismul leziunilor hepatice la copiii afectați”.

Medicii spun că investigarea cauzei este încă în curs și că adenovirusul este virusul cel mai frecvent detectat în probele testate.

Cu toate acestea, ei au subliniat că nu este un lucru obișnuit ca asta să provoace hepatită.