Gestul remarcabil al lui David Popovici pentru copiii bolnavi de cancer

Multiplul campion european și mondial la natație, David Popovici, a donat copiilor bolnavi de cancer medalia de aur obținută la Mondialele de la Budapesta în proba de 200 m liber masculin.

image

Demersul lui vine în susținerea programului #SperanțaNuMoareDeCancer, lansat de un spital privat, în cadrul căruia s-a alăturat în calitate de Ambasador al Speranței.

Medalia de aur donată este cea câștigată la Mondialele de la Budapesta în proba de 200 m liber masculin, performanță cu care sportivul a făcut istorie, fiind primul titlu mondial în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. David Popovici transformă astfel aurul excelenței în simbol al speranței în lupta copiilor împotriva cancerului. Drumul către victorie, donarea și topirea medaliei, precum și argumentele care au stat în spatele acestui gest deosebit sunt surprinse într-un video emoționant realizat de Studio Diud, cu sprijinul asociației Dăruiește Viață:  

„Am ales să donez o medalie de suflet, foarte importantă pentru mine, către cei care au mai mare nevoie de ea, pentru ca speranța să meargă mai departe. Adevărul este că, de departe, cel mai important campionat este campionatul vieții, menținerea sănătății. Copiii diagnosticați cu cancer au nevoie de susținerea noastră. Talentele pe care le au, ambițiile lor pentru viitor, dar mai ales temeritatea de care sunt nevoiți să dea dovadă în lupta cu această boală fac din ei niște oameni extraordinari. Pentru a fi cât mai mulți cei care ajută acești copii, vă invit pe voi toți să donați puțin din timpul vostru pentru a da un share programului #SperantaNuMoareDeCancer, astfel încât să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie. Credeți-mă, fiecare dintre voi contează, fiecare share contează, fiecare copil contează, iar un gest normal din partea voastră poate însemna o șansă mare de supraviețuire pentru acești copii”, a declarat David Popovici, multiplu campion european și mondial la natație și Ambasador al Speranței în cadrul programului dezvoltat de o clinică privată.

Medalia donată a fost topită și este în curs de a lua forma a peste 100 de fundițe aurii, simbol al luptei împotriva cancerului la copii. Acestea vor fi oferite copiilor care înving cancerul, David dorind ca fiecare copil să câștige această bătălie pe viitor.

”În fiecare zi un copil din România este diagnosticat cu cancer. În fiecare zi o familie din România intră în bătălie cu această nemiloasă boală. Din păcate, nu putem lupta noi cu această boală, însă putem oferi puțin din timpul nostru pentru a face mai cunoscut programul #SperantaNuMoareDeCancer, un program gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticati cu cancer în vederea îmbunătățirii succesului terapeutic. David este un exemplu pentru noi în atât de multe privinţe, iar lecţia generozităţii este încă ceva valoros din care avem de învăţat. Mulţumim, David, din inimă pentru gestul tău menit să aducă speranță acolo unde este mai mare nevoie de ea! Mulţumim şi vouă, tuturor, pentru sprijinul acordat în a face cunoscut acest program. Împreună putem face diferența”, a declarat Ina Ilie, Director de Comunicare în cadrul clinicii.

#SperanțaNuMoareDeCancer este un program gratuit, în cadrul căruia pacienții pediatrici recent diagnosticați cu cancer pot beneficia de unul dintre cele mai complexe teste de secvențiere din lume pentru afecțiuni oncologice, care analizează mutațiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer. Pe baza rezultatelor obținute în urma testării, medicii oncologi vor putea să aleagă cele mai potrivite tratamente și terapii pentru fiecare pacient, în funcție de profilul mutațional al tumorii.

“Illumina TruSight Oncology 500 este un test de complexitate mare, care evaluează mai mulți biomarkeri, atât cei mai frecvenți, cât și cei mai rari, având capacitatea de a identifica majoritatea tipurilor de mutații ce afectează numeroase gene implicate în cancer. În plus, rezultatele testului se obțin rapid și sunt extrem de relevante în conturarea protocolului terapeutic, contribuind la eficientizarea opțiunilor de tratament în funcție de profilul genetic identificat. Lucrăm îndeaproape cu medici de oncologie pediatrică din toată țara, cărora le oferim în urma testării informații despre prognosticul pacienților, profilul tumorii și în funcție de aceste date, medicii pot oferi terapii țintite sau, în lipsa unor protocoale aprobate la nivel național, pot avea în vedere studii clinice internaționale potrivite fiecărui pacient”, a declarat biologul Dumitru Jardan, coordonator al programului “Speranța nu moare de cancer”.

Copiii diagnosticați cu cancer în ultimele șase luni pot fi înscriși prin completarea unui formular și încărcarea dosarului medical pe pagina www.medlife.ro/speranta-nu-moare-de-cancer. Înscrierea se poate face prin intermediul unuia dintre părinți, al tutorelui legal sau al medicului curant. Astfel, aceștia ar putea beneficia în urma testării genetice de terapii personalizate.