Deficienţele de auz, semn al declinului mintal
Ei au mai descoperit că vârstnicii care au tulburări de auz sunt mai predipuşi să fie diagnosticaţi şi cu probleme de memorie decât cei care nu au deficienţe de auz.
Cercetarea, care a început în anul 1990, a fost realizată pe aproximativ 2.000 de femei şi bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 70 şi 80 de ani.
La un interval de cinci ani, participanţii au fost supuşi mai multor tipuri de teste ORL, iar din şase în şase ani au evaluaţi pentru a descoperi posibilele probleme de memorie sau de gândire.
Participanţii care au fost diagnosticaţi cu deficienţe de auz aveau cu până la 40% mai multe şanse de declin mintal, spre deosebire de cei care nu aveau probleme de auz.
,,Urechea internă este cea care preia sunetele şi le codifică înainte ca ele să ajungă la creier şi să fie decodificate. În cazul persoanelor care au probleme de auz, creierul va folosi tot mai multe resurse pentru a decodifica sunetele, ceea ce poate afecta procesul cognitiv. Important este ca tulburările de auz să fie tratate din timp al vârstnici, pentru a nu fi afectate şi alte funcţii”, a precizat Frank R. Lin, profesor la Şcoala Medicală a Universităţii ,,Johns Hopkins” din Baltimore, SUA.
Specialiştii au mai atras atenţia şi asupra problemelor oftalmologice, care trebuie ţinute sub control în special în rândul persoanelor de vârsta a treia.
Rezultatele studiului au fost publicate online în Jurnalul ,,JAMA Medicina Internă”.