Cum te poţi proteja atunci când lucrurile nu merg bine

1 pexels anna shvets 3902881 jpg jpeg

Deja nu mai este nicio noutate că traversăm o perioadă de criză, atât în plan medical, cât şi economic, iar aceasta, vrem nu vrem, ne afectează şi în plan social şi personal.

Dacă primele luni ne-am mobilizat să profităm de timp şi de familie, acum cei mai mulţi suntem obosiţi, nu mai avem răbdare şi gestionăm mai greu frustrarea acumulată.

Dacă şi tu simţi ca te lasă bateriile, că nu mai ai resurse, poate chiar ca nu mai rezişti fără contact, fără cei dragi aproape, fără rutina mersului la birou şi te irită un constant sentiment de teama că eşti expus virusului atunci când părăseşti confortul casei, acest articol este scris pentru tine. Iată câteva lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi face viaţa mai uşoară până lucrurile vor reveni la normal.

Echipamente de protecţie adecvate pentru întreaga familie

Există reglementări legate de purtarea măştilor în anumite spaţii, iar în unele localităţi chiar şi în aer liber, însă este posibil ca doar respectarea acestora să nu te scape de teama de îmbolnavire. În acest caz, poţi aplica şi alte măsuri care să aducă un plus de protecţie, dar şi confort psihic. În primul rând, asigură-te că ai un set de masti de calitate mereu în casa pentru a nu trece prin panica de a rămâne neprotejat. Aplică acelaşi procedeu şi în cazul dezinfectanţilor sau al mănuşilor de unică folosinţă, dacă simţi că acestea te ajută. Simpla existenţă a unui plan şi a unui sistem contribuie la scaderea nivelului de anxietate. De asemenea, poţi evita multe locuri aglomerate, dacă acestea îţi creează disconfort, şi poţi comanda online alimente, produse de curăţenie, haine, rechizite, produse pentru animalele de companie şi câte şi mai câte. Din fericire, trăim în era tehnologiei şi aceasta ne ajută mult acum. Dacă totuşi preferi sa îţi faci cumpărăturile fizic, să simţi texturi şi mirosuri, alege să o faci la ore când nu este foarte aglomerat. Acestea sunt, fie după prânz până când cei mai mulţi termină programul de lucru, fie seara, spre finalul programului de funcţionare, când mai toată lumea s-a retras acasă.

2 pexels alexy almond 3756520 jpg jpeg

Este normal să te simţi abătută şi tristă acum. Ai pierdut un întreg stil de viaţă: ieşirile cu prietenii, petrecerile zgomotoase, vacanţele în străinătate şi altele, în funcţie situaţia ta şi a familiei tale în acest moment. Nu poţi anticipa nici când le vei recupera, nici dacă vor fi recuperate în totalitate vreodată. Peste aceste gânduri, se suprapune şi depresia sezonieră, dată de timpul rece şi ziua mai scurtă. Nu este cazul să disperi.

E bine să ştii că îţi poţi ameliora starea apelând la mici trucuri pentru a te bucura în fiecare zi de câte ceva. Danezii îi zic hygge şi se referă la fericire sau, mai bine zis, cultivarea stării de bine. Primul pas este să îţi creezi un colţ numai al tău unde să te simţi răsfăţată şi relaxantă: un fotoliu confortabil cu o păturică moale şi un pui de pernă pufos sunt ideale. Fă-ţi obiceiul de a petrece măcar douăzeci de minute zilnic acolo, în linişte şi solitudine. Poate deveni, spre exemplu, locul unde vei bea cafeaua în fiecare dimineaţă.

Un alt truc este sa îţi mişti corpul, indiferent că preferi o plimbare, dans, yoga, stretching sau orice altceva. Mişcarea aduce cu sine bucurie.

De asemenea, te poţi răsfăţa din când în când cu ceva ce nu mănânci sau nu bei de obicei: o prăjitură de casă, alune, sushi, pizza, orice. Importantă este moderaţia; nu toate în aceeaşi zi! La fel de bine funcţionează să joci ceva simplu pe telefon, care să îi spună creierului că ai câştigat ceva, deci ceva bun s-a întâmplat.

Sursa foto: pexels.com