Tulburările mentale se pot asocia cu insomnia. Cât trebuie să doarmă un adult ca să nu apară probleme

somn8 jpg

Insomnia ne poate afecta mai mult decât credem.

Chiar dac─â nu pare a fi pe lista de priorit─â╚Ťi zilnice, odihna este cea mai important─â, iar lipsa acesteia ne afecteaz─â nu doar activit─â╚Ťile de zi cu zi ╚Öi productivitatea muncii, ci ╚Öi s─ân─âtatea pe termen lung, explic─â Alexandru Pavel, medic psihiatru. Iat─â cum recunoa╚Ötem semnele insomniei ╚Öi c├ónd e cazul s─â apel─âm la ajutor specializat!

├Än timp ce studiile arat─â c─â aproximativ 6% dintre adul╚Ťii din ╚Ť─ârile industrializate sufer─â de insomnie cronic─â, ├«n Rom├ónia, prevalen╚Ťa insomniei este estimat─â la 15.8%. ├Än plus, aceast─â afec╚Ťiune este mai frecvent─â la femei comparativ cu b─ârba╚Ťii (1.44:1), iar num─ârul cazurilor cre╚Öte o dat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â.

ÔÇŁExist─â un consens al exper╚Ťilor din cercetarea somnului asupra unui program <normal> de somn pentru un adult, respectiv ├«ntre 7 ╚Öi 9 ore de somn pe noapte. Putem considera c─â exist─â o problem─â atunci c├ónd o persoan─â raporteaz─â acuze subiective, repetitive, de calitate redus─â a somnului, precum treziri nocturne frecvente, dificult─â╚Ťi de a adormi sau de men╚Ťine somnul pe parcursul nop╚Ťii, acuze de somn agitatÔÇŁ, spune psihiatrul Alexandru Pavel,. Astfel, se poate considera o problem─â atunci c├ónd o persoan─â prezint─â somnolen╚Ť─â pe parcursul zilei, oboseal─â persistent─â, dificult─â╚Ťi de concentrare sau modific─âri ale dispozi╚Ťiei.

ÔÇŁDe altfel, aproximativ 40% dintre adul╚Ťi afirm─â c─â somnolen╚Ťa din timpul zilei interfer─â cu munca sau activit─â╚Ťile sociale cel pu╚Ťin c├óteva zile pe lun─â ca o consecin╚Ť─â a lipsei de somn. Astfel, somnolen╚Ťa diurn─â, poate determina tulbur─âri de concentrare, accidente rutiere, reducerea productivit─â╚Ťii ╚Öi a performan╚Ťei la locul de munc─âÔÇŁ, explic─â medicul Alexandru Pavel.

Ce este insomnia ╚Öi de ce apare ├«n cazul adul╚Ťilor

Potrivit specialistului, putem vorbi despre insomnie atunci c├ónd o persoan─â nu poate adormi sau se treze╚Öte des sau foarte devreme, iar aceast─â situa╚Ťie persist─â cel pu╚Ťin 3 nop╚Ťi pe s─âpt─âm├ón─â, pe o durat─â de cel pu╚Ťin trei luni. Insomnia primar─â, care nu este determinat─â de boli psihice, fizice sau de consumuri de substan╚Ťe, apare ca o consecin╚Ť─â a stresului resim╚Ťit de o persoan─â la serviciu sau acas─â, dar ╚Öi din cauza sup─âr─ârii, la g├óndul c─â nu se va putea odihni din nou. ÔÇŁDin acest moment, majoritatea persoanelor intr─â ├«ntr-un cerc vicios, ├«n care cu c├ót se str─âduiesc mai mult s─â adoarm─â cu at├ót devin mai agitate, cresc├ónd dificultatea de a adormiÔÇŁ, avertizeaz─â medicul.

Când e cazul să cerem ajutor și către cine ne îndreptăm

ÔÇŁInsomnia trebuie s─â reprezinte o modificare fa╚Ť─â de un nivel anterior pentru a ne putea g├óndi c─â ar putea fi problematicÔÇŁ, explic─â medicul Alexandru Pavel. Astfel, dac─â o persoan─â a dormit toat─â via╚Ťa mai pu╚Ťin de 7 ore ╚Öi acest lucru reprezint─â o normalitate ├«n via╚Ťa sa, nu putem vorbi despre o insomnie. ÔÇŁExist─â c├óteva reguli ├«n psihiatrie ce ne ajut─â s─â diferen╚Ťiem o situa╚Ťie fiziologic─â, normal─â de una patologic─â: intensitatea simptomelor, persisten╚Ťa acestora ╚Öi consecin╚Ťele asupra func╚Ťionalit─â╚Ťii. O persoan─â care resimte insomnia ca fiind intens nepl─âcut─â sau deranjant─â, persistent─â ├«n timp (mai mult de c├óteva nop╚Ťi ├«n fiecare lun─â), iar consecin╚Ťele acesteia (somnolen╚Ťa pe timpul zilei, dispozi╚Ťia, problemele de concentrare) ├«i afecteaz─â performan╚Ťa la munc─â sau rela╚Ťiile cu cei din jur, ar trebui s─â solicite o evaluareÔÇŁ, clarific─â specialistul. ├Än acest caz, se recomand─â o programare la medicul de familie, dar ╚Öi la un medic psihiatru, ace╚Ötia urm├ónd s─â fac─â o evaluare corect─â.

ÔÇŁTulbur─ârile mintale pot asocia tulbur─âri ale somnului, ├«ns─â cele mai frecvente care se asociaz─â cu insomnia sunt: depresia, tulbur─ârile de anxietate ╚Öi dependen╚Ťa de alcool. Trebuie avut ├«n vedere c─â prezen╚Ťa unei tulbur─âri psihice este de 2-3 ori mai frecvent─â la persoanele cu insomnie. Din punct vedere al bolilor fizice, insomnia este asociat─â cu boli cardiovasculare (hipertensiune arterial─â, boal─â cardiac─â ischemic─â), sindrom metabolic (obezitate, toleran╚Ť─â alterat─â la glucoz─â), respiratorii, gastrointestinale, renale ╚Öi musculoscheletaleÔÇŁ, sus╚Ťine medicul Alexandru Pavel, psihiatru.