Care sunt diferențele dintre un medic primar și un specialist

image

Medicii trec printr-o perioadă de 6 ani de studii înainte să profeseze, iar apoi urmează emoțiile examenului de rezidențiat, unde studenții trebuie să-și aleagă specialitatea, fie aceasta clinică (pneumonologie, cardiologie, medicină-internă, etc.) sau chirurgicală (chirurgie generală, neurochirurgie, chirurgie cardio-vasculară etc).

Rezidenții sunt repartizați în funcțiile de notele de la examen. După rezidențiat urmează un examen de specialitate și, în timp ce unii medici aleg să rămână specialiști, alții doresc, ca la final, să obțină titlul de „medic primar”. Iată, însă, care sunt principalele diferențe dintre un medic primar și un medic specialist.

Examenul de primariat

Un medic specialist poate deveni medic primar dacă alege să susțină examenul de primariat, informează medijobs.ro. Medicul specialist poate opta pentru examenul de primariat după ce obține peste 5 ani de vechime în specialitatea sa. Totuși, acest examen nu este obligatoriu, un medic putând să aleagă, din diverse motive, să rămână în continuare doar specialist. Examenul de primariat se desfășoară, de obicei, în centrele universitare medicale acreditate, ca București, Iași, Oradea, Sibiu, Arad, precum și în alte orașe. Examenul constă în una, două sau trei probe clinice și o probă practică, în conformitate cu specialitatea medicului care se prezintă la examen. Fiecare probă este eliminatorie în cazul în care candidatul nu obține cel puțin nota 8, scrie medijobs.ro.

Atribuțiile specialistului sunt destul de asemănătoare cu cele ale medicului primar

Atât specialistul cât și medicul primar prezintă atribuții asemănătoare, informează mdlpl.ro. Printre aceste atribuții se regăsesc:

-diagnosticarea pacienților;

-realizarea consultațiilor de specialitate;

-supravegherea rezidenților, asistenților și infirmierilor;

-realizarea formularelor de internare;

-prescrierea medicației și explicarea modului în care aceasta trebuie administrată;

-completarea fișelor de observație ale pacienților.

Pe lângă faptul că atât medicul primar cât și specialistul au sarcini asemănătoare, este important de menționant faptul că medicul primar, spre deosebire de specialist, este subordonatul directorului medical. Acest aspect înseamnă că medicul primar poate coordona mai mulți medici specialiști.

De Anca-Teodora Popa

Surse:

https://medijobs.ro/blog/parcursul-profesional-al-medicilor-medic-primar

https://nmedia.ro/medic-primar-sau-medic-specialist-care-e-diferenta-si-care-e-mai-bun

https://mdlpl.ro/diferenta-dintre-medic-primar-si-medic-specialist-ce-inseamna-si-ce-specializari-pot-avea/