Când începe Postul Crăciunului şi care sunt zilele cu dezlegare la peşte

Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, cum mai este cunoscut de credincioşi, este unul dintre cele mai lungi din an, având durata de 40 de zile.

image

Poatul Crăciunului începe la 15 noiembrie şi se sfârşeşte la 24 decembrie.

Este o perioadă în care credincioşii postesc de la carne, brânză şi ouă, iar lunea, miercurea şi vinerea se consumă mâncare fără ulei şi fără vin, potrivit calendarulortodox.ro.

Postul înseamnă smerenie, stăpânire de sine în fața poftelor de toate felurile, purificare fizică și spirituală. Indiferent de motivele care ne îndeamnă să postim, în acesta perioadă nu trebuie să ne lăudăm, să avem gânduri negative sau să așteptăm rezultate imediate.

Orice persoană sănătoasă din punct de vedere clinic poate ține post fără a risca apariția unor probleme, cu excepția câtorva categorii de persoane, precum copiii în creștere, femeile însărcinate sau cei care suferă de malnutriție.

Citeşte şi: Ce beneficii pentru sănătate ai dacă ţii post

Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2022

luni, 21 noiembrie  

sâmbătă, 26 noiembrie

duminică, 27 noiembrie

miercuri, 30 noiembrie - Sfântul Andrei, ocrotitorul României

sâmbătă, 3 decembrie

duminică, 4 decembrie

luni, 5 decembrie

marți, 6 decembrie

sâmbătă, 10 decembrie

duminică, 11 decembrie

luni, 12 decembrie

marți, 13 decembrie

sâmbătă, 17 decembrie

duminică, 18 decembrie

Rugăciunea care se citeşte în Postul Crăciunului

În perioada postului este bine să fiţi mai buni, să faceţi fapte bune, să vă rugaţi. O anumită rugăciune, rostită acum, se spune că este aducătoare de linişte, bucurie şi împliniri, scrie crestinortodox.ro.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

(sursa: doxologia.ro)