Călătoria cu avionul poate crește riscul de tromboză. Cum poate fi prevenită boala. Ce spune medicul

trombo jpg

Tromboza venoas─â, formarea unor cheaguri de s├ónge ├«n venele mari de la nivelul picioarelor sau a pelvisului, poate ap─ârea, ne nea╚Öteptate, ├«n via╚Ťa fiec─âruia dintre noi.  Boala nu se vindec─â, dar poate fi ╚Ťinut─â sub control.

ÔÇťSunt acele cheaguri care vor bloca circula┼úia s├óngelui iar dac─â se fragmenteaz─â pot migra ┼či pot fi impin┼či p├ón─â ├«n pl─âm├óni, produc├ónd astfel embolia pulmonar─â", a spus medicul Rare┼č Nechifor la Antena 3.

Cauzele pot fi multiple:

-Moștenirea genetică,

-Excesul de estrogen

-Imobilizarea la pat. 

ÔÇťDac─â c─âl─âtorim cu avionul sau cu ma┼čina mai mult de patru ore, cre┼čte semnificativ riscul de tromboz─â. De asemenea, pacien┼úii din spitale, care au suferit o interven┼úie chirurgical─â sau un traumatism ┼či sunt nevoi┼úi s─â stea mult timp ├«n pat, sunt expu┼čiÔÇŁ.

Simptomele trombozei venoase

Simptomele, cum ar un picior umflat ┼či dureros, o respira┼úie dificil─â sau o tensiune redus─â, sunt semne care ar trebui s─â ne duc─â imediat la medic. Este o afec┼úiune ce se produce brusc. Varicele sunt o alt─â cauz─â, ├«ns─â una secundar─â. ┼×i ele pot produce aceast─â tromboz─â, dar sunt cauze mult mai importanteÔÇŁ. 

Tromboza venoas─â profund─â poate duce la deces. 30% dintre pacien┼úii care fac tromboz─â venoas─â profund─â ├«┼či pierd via┼úa, iar 50% r─âm├ón cu sechele pe via┼ú─â.

Cum o prevenim

ÔÇť├Än primul r├ónd, ne hidrat─âm ┼či nu st─âm prea mult timp ├«n aceea┼či pozi┼úie. Femeile s─â evite anticoncep┼úionalele. Dac─â exist─â ┼či o predispozi┼úie mo┼čtenit─â din familie, riscul este ┼či mai mareÔÇŁ, adaug─â specialistul.

Tratamentul trombozei venoase

Tratamentul se bazează pe anticoagulante, care nu dizolvă cheagul de sânge format, ci îl împiedică să mai crească

Tratamentul trombolitic, care este injectat ├«n interiorul cheagului de s├ónge ┼či permite dizolvarea lui este relativ nou ├«n Rom├ónia ┼či ┼úine de radiologia interven┼úional─â. Exist─â doar o mic─â ├«n┼úep─âtur─â de ac. Chirurgia ├«n astfel de cazuri este delicat─â. Dac─â s-a ref─âcut axul vascular, pacientul chiar trebuie s─â duc─â o via┼ú─â normal─â. S─â se hidrateze ┼či s─â nu fumeze", a mai spus medicul Rare╚Ö Nechifor.