Călătoria cu avionul poate crește riscul de tromboză. Cum poate fi prevenită boala. Ce spune medicul

trombo jpg

Tromboza venoasă, formarea unor cheaguri de sânge în venele mari de la nivelul picioarelor sau a pelvisului, poate apărea, ne neașteptate, în viața fiecăruia dintre noi.  Boala nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control.

“Sunt acele cheaguri care vor bloca circulaţia sângelui iar dacă se fragmentează pot migra şi pot fi impinşi până în plămâni, producând astfel embolia pulmonară", a spus medicul Rareş Nechifor la Antena 3.

Cauzele pot fi multiple:

-Moștenirea genetică,

-Excesul de estrogen

-Imobilizarea la pat. 

“Dacă călătorim cu avionul sau cu maşina mai mult de patru ore, creşte semnificativ riscul de tromboză. De asemenea, pacienţii din spitale, care au suferit o intervenţie chirurgicală sau un traumatism şi sunt nevoiţi să stea mult timp în pat, sunt expuşi”.

Simptomele trombozei venoase

Simptomele, cum ar un picior umflat şi dureros, o respiraţie dificilă sau o tensiune redusă, sunt semne care ar trebui să ne ducă imediat la medic. Este o afecţiune ce se produce brusc. Varicele sunt o altă cauză, însă una secundară. Şi ele pot produce această tromboză, dar sunt cauze mult mai importante”. 

Tromboza venoasă profundă poate duce la deces. 30% dintre pacienţii care fac tromboză venoasă profundă îşi pierd viaţa, iar 50% rămân cu sechele pe viaţă.

Cum o prevenim

“În primul rând, ne hidratăm şi nu stăm prea mult timp în aceeaşi poziţie. Femeile să evite anticoncepţionalele. Dacă există şi o predispoziţie moştenită din familie, riscul este şi mai mare”, adaugă specialistul.

Tratamentul trombozei venoase

Tratamentul se bazează pe anticoagulante, care nu dizolvă cheagul de sânge format, ci îl împiedică să mai crească

Tratamentul trombolitic, care este injectat în interiorul cheagului de sânge şi permite dizolvarea lui este relativ nou în România şi ţine de radiologia intervenţională. Există doar o mică înţepătură de ac. Chirurgia în astfel de cazuri este delicată. Dacă s-a refăcut axul vascular, pacientul chiar trebuie să ducă o viaţă normală. Să se hidrateze şi să nu fumeze", a mai spus medicul Rareș Nechifor.