Câinii, învăţaţi să adulmece cancerul ovarian
În cele mai multe cazuri, cancerul ovarian se diagnostichează în ultimele stadii, când şansele de supravieţuire sunt minime.
În acest context, oamenii de ştiinţă americani de la un centrul Working Dog din cadrul Universităţii din Pennsylvania au inclus câinii în cadrul unui proiect special prin care aceste animale ar putea ajuta la diagnosticarea timpurie a afecţiunii.
Mai precis, specialiştii au folosit probe de sânge şi de ţesut provenite de la mai multe femei cu această boală, antrenând câinii să adulmece urmele compuşilor chimici care indică prezenţa cancerului ovarian.
Dacă patrupedele vor reuşi să detecteze markerii chimici, oamenii de ştiinţă vor putea crea un senzor electronic cu care boala va putea fi depistată.
Doar în Statele Unite, peste 20.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian. Atunci când boala este diagnosticată în primele stadii, şansele de supravieţuire în următorii 5 ani sunt de 90%. Această afecţiune este depistată târziu pentru că simptomele se pot confunda cu neplăceri digestive precum balonarea şi constipaţia.
Când boala este depistată în ultimele stadii, şansele de supravieţuire în următorii 5 ani sunt de 40%.