Câinii, învăţaţi să adulmece cancerul ovarian

1 2 jpg jpeg

├Än cele mai multe cazuri, cancerul ovarian se diagnosticheaz─â ├«n ultimele stadii, c├ónd ┼čansele de supravie┼úuire sunt minime.

├Än acest context, oamenii de ┼čtiin┼ú─â americani de la un centrul Working Dog din cadrul Universit─â┼úii din Pennsylvania au inclus c├óinii ├«n cadrul unui proiect special prin care aceste animale ar putea ajuta la diagnosticarea timpurie a afec┼úiunii.

Mai precis, speciali┼čtii au folosit probe de s├ónge ┼či de ┼úesut provenite de la mai multe femei cu aceast─â boal─â, antren├ónd c├óinii s─â adulmece urmele compu┼čilor chimici care indic─â prezen┼úa cancerului ovarian.

Dac─â patrupedele vor reu┼či s─â detecteze markerii chimici, oamenii de ┼čtiin┼ú─â vor putea crea un senzor electronic cu care boala va putea fi depistat─â.

Doar ├«n Statele Unite, peste 20.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian. Atunci c├ónd boala este diagnosticat─â ├«n primele stadii, ┼čansele de supravie┼úuire ├«n urm─âtorii 5 ani sunt de 90%. Aceast─â afec┼úiune este depistat─â t├órziu pentru c─â simptomele se pot confunda cu nepl─âceri digestive precum balonarea ┼či constipa┼úia.

C├ónd boala este depistat─â ├«n ultimele stadii, ┼čansele de supravie┼úuire ├«n urm─âtorii 5 ani sunt de 40%.