Aten┼úie la pandemia ÔÇ×ascuns─â"! Ce implica┼úii are ┼či cum ne afecteaz─â pe to┼úi

1 rezistenta antibiotice jpg jpeg

Rezisten┼úa la antibiotice este o problem─â foarte serioas─â cu care se confrunt─â omenirea, cu toate c─â nu i se acord─â o aten┼úie la fel de mare ca pandemiei de coronavirus. De aceea, mai este numit─â ┼či pandemia ÔÇ×ascuns─â".

Peste 1,27 milioane de oameni au murit ├«n 2019 din cauza infec┼úiilor bacteriene rezistente la tratamentul cu antibiotice, se arat─â ├«ntr-un studiu recent ap─ârut ├«n publica┼úia ÔÇ×The LancetÔÇť. Acest raport subliniaz─â necesitatea urgent─â de intensificare a ac┼úiunilor de lupt─â contra acestei probleme.

Cercetarea, care a monitorizat 204 de ┼ú─âri ┼či regiuni, este prima analiz─â complet─â a impactului mondial pe care ├«l are rezisten┼úa la antibiotice. Rezultatele confirm─â faptul c─â rezisten┼úa la antibiotice este o amenin┼úare mondial─â pentru s─ân─âtate. Num─ârul de victime relevat de studiu este mai mare dec├ót cel al persoanelor care au murit ├«n 2019 de HIV/SIDA sau malarie.

ÔÇ×Trebuie s─â ac┼úion─âm pentru a combate amenin┼úareaÔÇŁ, a afirmat co-autorul cercet─ârii, prof. Chris Murray, de la Institutul pentru Metric─â ┼či Evaluare a S─ân─ât─â┼úii de la Universitatea din Washington. Conform Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii, infec┼úia cu bacterii rezistente la antibiotice este una dintre cele mai mari amenin┼ú─âri la adresa s─ân─ât─â┼úii globale, a securit─â┼úii alimentare ┼či a dezvolt─ârii.

Ce este ┼či de ce apare

Aceast─â rezisten┼ú─â apare c├ónd o bacterie se modific─â ┼či dezvolt─â mecanisme de ap─ârare, care vor reduce sau ├«mpiedica ac┼úiunea antibioticelor. Tratamentul ├«mpotriva infec┼úiei nu mai este astfel eficient. Rezisten┼úa la antibiotice s-a dezvoltat ├«n contextul ├«n care aceste medicamente au fost folosite incorect, de pild─â ├«n tratamentul r─âcelilor, ├«mpotriva c─ârora nu sunt eficiente.  

Printre bolile care au devenit rezistente la tratamentul cu antibiotice se num─âr─â infec┼úiile c─âilor superioare joase (bron┼čita, pneumopatiile), bacteriemiile (prezen┼úa bacteriilor ├«n s├ónge) ┼či infec┼úiile abdominale. Din ce ├«n ce mai dificil de tratat sunt pneumonia, tuberculoza ┼či gonoreea, deoarece antibioticele nu mai sunt eficiente ├«mpotriva bacteriilor care le provoac─â.

Care este situaţia în România

România se află pe primele locuri în topul european la rezistenţa bacteriilor la antibiotice, din cauza consumului excesiv al acestor medicamente, iar pandemia a triplat consumul unor antibiotice, care plasează ţara noastră pe locul 3 în Uniunea Europeană.

Cu toate c─â virozele nu se trateaz─â cu antibiotice, ├«n Rom├ónia, ├«n 2020, consumul de macrolide (o clas─â de antibiotice) a crescut cu 44% ├«n contextul infec┼úiei cu SARS-CoV-2. Dintre acestea, consumul azitromicinei, ├«n special, a ├«nregistrat o cre┼čtere de 193% fa┼ú─â de 2019.  Cite┼čte ┼či: Care este bacteria care a infectat peste 50% din popula┼úia lumii