Aproximativ 17% din cuplurile din România nu pot avea copii

1 2 jpg jpeg

Infertilitatea a devenit o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe cupluri. Astfel, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România, 16,8% din populaţia fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situaţie de infertilitate.

De asemenea, aproximativ 1 din 4 cupluri care îşi doreşte cât mai curând un copil nu a reuşit să obţină o sarcină până în prezent, deşi încearcă de 1-5 ani. Dintre cei care încearcă de peste 5 ani să aibă un copil, aproximativ 11% n-au reuşit nici acum.

Totodată, dintre cei care au apelat la un tratament de specialitate, 60% au obţinut o sarcină în mai puţin de 2 ani de la iniţierea tratamentului.

„Această cercetare este foarte importantă pentru noi, fiindcă ne duce cu un pas mai aproape de înţelegerea cuplurilor care au probleme de fertilitate. Este prima cercetare de acest gen şi ea vine într-un context foarte potrivit, la debutul Programului de Reproducere Asistată pentru Bucureşti. În reproducerea asistata, progresul este extraordinar, iar acum şansele cumulate sunt foarte mari”, a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Asociaţiei de Reproducere Umană din România.

Potrivit cercetării, 45% dintre cuplurile care nu reuşesc să obţină o sarcină văd stresul responsabil de acest lucru.

Principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioză (17%), rezerva ovariană redusă (15%).

Dintre cele de natură masculină identificate de medici, problemele la nivelul spermogramei conduc detaşat, cu un procent de 72%.

„Stresul nu este un motiv de infertilitate absolut. În cazul în care un cuplu are de un an contact neprotejat şi nu a rezultat o sarcină, trebuie să apeleze la un medic specialist în infertilitate. Cu singuranţă, cauza care împiedică formarea unei sarcini ascunde o patologie, o afecţiune, care trebuie tratată şi înlăturată pentru a obţine sarcina dorită”, a precizat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstretică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie-mai 2018, pe eşantion online. Au fost analizaţi 3.331 de respondenţi. Dintre aceştia, femeile aveau vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani (contingentul demografic considerat fertil), iar bărbaţii, între 25 şi 60 de ani. Toţi se aflau într-o relaţie.