Aproximativ 17% din cuplurile din România nu pot avea copii

1 2 jpg jpeg

Infertilitatea a devenit o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe cupluri. Astfel, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România, 16,8% din populaţia fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situaţie de infertilitate.

De asemenea, aproximativ 1 din 4 cupluri care ├«┼či dore┼čte c├ót mai cur├ónd un copil nu a reu┼čit s─â ob┼úin─â o sarcin─â p├ón─â ├«n prezent, de┼či ├«ncearc─â de 1-5 ani. Dintre cei care ├«ncearc─â de peste 5 ani s─â aib─â un copil, aproximativ 11% n-au reu┼čit nici acum.

Totodată, dintre cei care au apelat la un tratament de specialitate, 60% au obţinut o sarcină în mai puţin de 2 ani de la iniţierea tratamentului.

ÔÇ×Aceast─â cercetare este foarte important─â pentru noi, fiindc─â ne duce cu un pas mai aproape de ├«n┼úelegerea cuplurilor care au probleme de fertilitate. Este prima cercetare de acest gen ┼či ea vine ├«ntr-un context foarte potrivit, la debutul Programului de Reproducere Asistat─â pentru Bucure┼čti. ├Än reproducerea asistata, progresul este extraordinar, iar acum ┼čansele cumulate sunt foarte mariÔÇŁ, a declarat prof. dr. Radu Vl─âd─âreanu, pre┼čedintele Asocia┼úiei de Reproducere Uman─â din Rom├ónia.

Potrivit cercet─ârii, 45% dintre cuplurile care nu reu┼česc s─â ob┼úin─â o sarcin─â v─âd stresul responsabil de acest lucru.

Principalele cauze de infertilitate feminin─â identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioz─â (17%), rezerva ovarian─â redus─â (15%).

Dintre cele de natur─â masculin─â identificate de medici, problemele la nivelul spermogramei conduc deta┼čat, cu un procent de 72%.

ÔÇ×Stresul nu este un motiv de infertilitate absolut. ├Än cazul ├«n care un cuplu are de un an contact neprotejat ┼či nu a rezultat o sarcin─â, trebuie s─â apeleze la un medic specialist ├«n infertilitate. Cu singuran┼ú─â, cauza care ├«mpiedic─â formarea unei sarcini ascunde o patologie, o afec┼úiune, care trebuie tratat─â ┼či ├«nl─âturat─â pentru a ob┼úine sarcina dorit─âÔÇŁ, a precizat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstretic─â-ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate.

Studiul a fost realizat ├«n perioada aprilie-mai 2018, pe e┼čantion online. Au fost analiza┼úi 3.331 de responden┼úi. Dintre ace┼čtia, femeile aveau v├órste cuprinse ├«ntre 25 ┼či 45 de ani (contingentul demografic considerat fertil), iar b─ârba┼úii, ├«ntre 25 ┼či 60 de ani. To┼úi se aflau ├«ntr-o rela┼úie.