În ce mod greutatea îţi afectează viaţa sexuală

1 2 jpg jpeg

Disfunc┼úia erectil─â prezent─â la mai pu┼úin de 20% din num─ârul contactelor sexuale nu intr─â ├«n aria patologiei actului sexual, ├«ns─â atunci c├ónd propor┼úia contactelor sexuale nereu┼čite dep─â┼če┼čte 50%, se poate vorbi despre un efect advers secundar al obezit─â┼úii.

Impoten┼úa este diferit─â de alte dificult─â┼úi care ├«mpiedic─â contactul sexual, cum ar fi lipsa dorin┼úei sexuale, probleme cu ejacularea sau cu orgasmul, apreciindu-se c─â aproximativ 5% dintre b─ârba┼úii cu v├órsta de 40 de ani ┼či ├«ntre 15% - 25% din b─ârba┼úii cu v├órsta de 65 de ani resimt efectele disfunc┼úiei erectile pe termen lung.

Disfunc┼úiei erectile i se asociaz─â excesul de gr─âsime abdominal─â, bolile de inim─â, diabetul zahara. B─ârba┼úii cu un indice de mas─â corporal─â mai mare de 28,7 sunt cu 30% mai predispu┼či la disfunc┼úia erectil─â.

Ce conexiune exist─â ├«ntre impoten┼ú─â ┼či obezitate

├Än ceea ce prive┼čte rela┼úia dintre disfunc┼úiile erectile, speciali┼čtii spun c─â dou─â aspecte sunt esen┼úiale: importan┼úa fluxului de s├ónge pentru desf─â┼čurarea normal─â a func┼úiei sexuale ┼či gradul de afectare al sistemului vascular datorat obezit─â┼úii.

O erec┼úie este, ├«n principiu, un eveniment cardiovascular, fiind rezultatul cre┼čterii fluxului sangvin. Dac─â s├óngele nu poate circula normal din cauz─â c─â vasele de s├ónge nu se pot dilata normal, atunci apare o diminuare a func┼úiei erectile.

Mai mult, obezitatea deteriorează endoteliul vascular (o componentă importantă a peretelui vascular), care, dacă nu funcţionează corect, nu va furniza îndeajuns sânge către organele genitale pentru a produce sau menţine o erecţie.

Prin urmare, capacitatea unui b─ârbat de a avea ┼či de a men┼úine erec┼úia depinde de starea de s─ân─âtate a sistemului s─âu circulator, mai exact de starea ├«n care se afl─â vasele care transport─â s├óngele.

La r├óndul lui, sistemul vascular este alterat de obezitate. M├ónc─ârurile pline de gr─âsimi ┼či sedentarismul, ca factor al ├«ngr─â┼č─ârii, contribuie la ├«ngustarea ┼či ├«nt─ârirea arterelor (ateroscleroza) ÔÇô astfel ├«nc├ót colesterolul se adun─â din ce ├«n ce mai mult pe pere┼úii arterelor.

Scăderea în greutate, prim pas spre viaţa sexuală împlinită

Rezultatele studiilor arat─â c─â pierderea greut─â┼úii ├«n exces are un efect profund pozitiv asupra func┼úiei sexuale. ├Än urma unui studiu clinic efectuat ├«n Napoli, Italia, s-a observat c─â 32% dintre b─ârba┼úii obezi care au pierdut 5% din greutatea lor (20 kg) au reu┼čit s─â-┼či restabileasc─â func┼úia sexual─â.

Av├ónd ├«n vedere faptele prezentate, ┼či mai ales faptul c─â un indice de mas─â corporal─â mai mic este asociat cu ├«mbun─ât─â┼úirea func┼úiei sexuale la b─ârba┼úi ┼či alte multe beneficii de s─ân─âtate, este evident c─â eliminarea excesului de greutate este primul pas c─âtre o calitate a vie┼úii mai bun─â.