Ce afecţiuni ginecologice rişti în funcţie de vârstă

1 2 jpg jpeg

Pentru a afla care sunt principalele probleme ginecologice ce pot aparea în funcţie de vârstă, am stat de vorbă cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate. „La 20 de ani, în prima etapă dupa începerea vieţii sexuale, un risc important îl reprezintă bolile cu transmitere sexuală precum Gonoreea sau Chlamydia, dar şi probleme ce sunt legate de măsurile de contracepţie folosite ori de sarcină”, a punctat dr. Vythoulkas.

Pericolul bolilor cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuală, nedepistate şi tratate la timp, pot avea repercursiuni asupra sistemului reproducător, ce duc în timp la infertilitate. Examenele de secreţie vaginală, testul Babeş-Papanicolau, Chlamydia şi Mycoplasma-Ureaplasma sunt obligatorii a fi făcute anual.

Pentru că este o vârstă la care femeile sunt foarte active din punct de vedere sexual, acestea sunt mai predispuse infecţiilor tractului urinar, astfel că recomand folosirea metodelor de contracepţie la recomandarea unui medic ginecolog, precum şi atenţie sporită la igiena zilnică.

Între 30 şi 40 de ani, fertilitatea femeii începe să scadă, astfel că dacă se încearcă în cuplu obţinerea unei sarcini mai mult de un an, iar aceasta nu apare, recomand consultul la medicul specialist în infertilitate, pentru a afla care sunt cauzele întârzierii acesteia.

De asemenea, în ultimii ani, vorbim şi de apariţia menopauzei precoce, ceea ce duce aşa cum îi spune şi denumirea, la întreruperea menstruaţiei.

Află care sunt cauzele infertilităţii feminine AICI

Când apar chisturile ovariene?

Tot după 30 de ani, putem vorbi despre apariţia chisturilor ovariene, a fibroamelor uterine şi a endometritei, afecţiuni ce cauzează dureri greu de suportat, dar şi sângerări abundente.

„Cert este ca la observarea oricărui simptom ce o îngrijorează, fie că este vorba despre un nodul la sân, sângerări menstruale abundente, dureri în zona pelvină etc, recomand doamnelor un consult imediat. Între 40 şi 50 de ani”, a continuat dr. Vythoulkas. „Putem vorbi fie despre apariţia unei sarcini, pe cale naturală (mai rar) sau prin procedura de fertilizare in vitro, dar şi despre instalarea menopauzei.”

Perioada de dinaintea menopauzei este caracterizată de un nivel fluctuant al estrogenului, astfel că acesta poate provoca schimbări în ciclul menstrual – sângerările îşi pot schimba culoarea, numărul zilelor de menstruaţie pot fi mai scurte sau mai lungi, debitul sangvin este fluctuant şi, nu în ultimul rând, pot apărea manifestări caracteristice menopauzei: bufeuri, stare de iritabilitate, depresii, somn tulburat, uscăciunea vaginului (ceea ce duce la durerile în timpul actului sexual).

După instalarea menopauzei, afecţiunile maligne de tipul cancerelor de col uterin, ovar, uter şi sâni sunt mai des întâlnire.

Analizele trebuie făcute periodic

Sunt importante a fi efectuate investigaţiile de tipul Babeş-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin ori a mamografiilor pentru cancerul de sâni, chiuretajul biopsic în cazul unor sângerări vaginale după instalarea menopauzei.

„Indiferent de vârstă, femeile trebuie să fie conştiente că un simplu control ginecologic le poate salva viaţa”, avertizează dr. Vythoulkas.