VIDEO: De ce să ne fie teamă de infecţia HPV

1 2 jpg jpeg

Ar fi atât de simplu dacă infecţia cu HPV (virusul papilloma uman) ar putea fi recunoscută după simptome precum dureri sau usturime!

Din păcate, această infecţie, odată contractată în urma unui contact sexual neprotejat, atacă în linişte ani de zile, ca la un moment dat, pe un sistem imunitar slăbit, să „înflorească”.

Partea bună este că un organism sănătos poate să elimine virusul înainte ca acesta să-şi facă de cap. Dar ce facem când imunitatea dă rateuri? De aceea sunt atât de importante controalele regulate la medic şi efectuarea anuală a testului Babeş Papanicolau (în cazul femeilor), care arată ce nu putem vedea cu ochiul liber: dacă virusul a pătruns în corp şi dacă a început deja să „atace”.

Jumătate dintre adulţi, afectaţi

Statisticile arată că aproape jumătate dintre adulţii activi sexual au avut cel puţin o dată infecţie de tip HPV. Aproape 90% dintre ei elimină virusul din organism în maximum doi ani.

Însă în acest timp reuşesc să-l transmită mai departe partenerilor cu care fac sex neprotejat. Ce face ca aproximativ 10% dintre cei infectaţi să nu se vindece, iar boala să se cronicizeze? Imunitatea slabă sau neşansa, spun medicii care încă nu au descoperit o cauză clară.

Afectează ambele sexe

Când spunem HPV, ne referim la peste o sută de virusuri din aceeaşi familie, cu manifestări diferite. În urma contactului sexual neprotejat, unele virusuri pot duce la apariţia, în zona genitală, după un anumit timp, a verucilor, iar altele pot da cancer, cum este cel de col.

Ambii parteneri pot contracta virusul. Riscul contractării HPV este cu atât mai crescut cu cât numărul partenerilor este mai mare. De aceea, se întâlnesc mai multe cazuri de infecţie în rândul tinerilor decât al adulţilor, care au o viaţă sexuală mai stabilă.

Ce tratament este indicat?

În cazul depistării infecţiei, medicul va recomanda tratament de întărire a imunităţii, pentru ca organismul să elimine în mod natural virusul. Dacă infecţia a devenit deja simptomatică (dacă apar veruci), se vor indica şi tratamente care duc la dispariţia acestor negi. Se mai poate apela şi la metode chirugicale (laser).

Pericolul ţigării „de după”

Ştiai că obiceiul femeilor de a fuma o ţigară după sex le poate predispune la infecţia HPV? Fumatul întârzie închiderea leziunilor care se produc în col în timpul sexului. Dacă partenerul este infectat, va transmite virusul, care se va „cuibări” în leziunile de pe col şi va începe să atace ţesutul din jur.

Cum să previi

Pe lângă folosirea prezervativului, mai poţi preveni infecţia HPV prin vaccinare. Există două vaccinuri pe piaţă, amândouă protejând împotriva tipurilor de virus care cauzează cancer. Unul dintre ele protejează şi împotriva virusurilor care duc la apariţia verucilor. Pentru a fi eficiente, ar trebui administrate înainte de începerea vieţii sexuale.

Există însă multe dezbateri pe seama eficienţei lor, după ce în întreaga lume s-au înregistrat mai multe cazuri de îmbolnăvire după vaccinare. Aşa că înainte de a decide să te vaccinezi, cere părerea medicului tău ginecolog. Ministerul Sănătăţii derulează în prezent o campanie de vaccinare gratuită a fetelor şi tinerelor cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani.